JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA |

— dubinom (količinom, jačinom) boje ı — stepenom neutralne sive skale, od neutralne do crne.

Pri određivanju stepena boje aplend-pamuka prikazuju se sve ove razlike u boji ı one su podeljene u kategorije i opisane. Različite količine žute boje u pamuku su osnov za kategorije boja pri određivanju stepena aplend-pamuka. To su sledeće kategorije boja:

— bela (white),

— malo mrljava (light spotted), — mrljava (spotted),

— obojena (tinged),

— Žuto mrljava (yellow stained).

Oznake »plus«, »bledo siv« (light gray) i »siv« (gray) upotrebljavaju se da pokažu neuobičajene kombinacije boje i količinu lišća u kategoriji bele boje.

Pamuk svih boja kada je izložen uticaju atmosferilija postaje progresivno tamniji. Stepen zagasitosti-zatamnjenja je osnova za podelu u stepene u svakoj grupi boje, pri čemu viši stepeni imaju svetliju boju. Međutim, svaki stepen u grupi boje obuhvata izvesnu razliku u dubini boje, npr. između najboljeg i najžućeg uzorka pamuka u svakoj kutiji etalona po kojima se vrši klasifikacija pamuka.

Tabela 2 Broj- Naziv stepena aplend-pamuka kačana tegorije beo (white), (vidi tab. 3) oznaka stepena 2 Good Middling (GM) 3 Strict Middling (SM) 4 Middling (M) 5 Strict Low Middling (SLM) 6 Low Middling (LM) 7 Strict Good Ordinary (SGO) & Good Ordinary (GO)

Lišćei druge strane primese

U pamuku se nalazi veća ili manja količina stranih primesa koja direktno utiče na klasifikaciju, odnosno razvrstavanje u stepene. To su u prvom redu delovi lišća i stabljike pamučne biljke, zatim delovi čaure, cele semenke, delovi semenke, zemlja, pesak, prašina, trava, ulje i sl.

Količina ovih primesa zavisi od načina berbe, od dužine izlaganja pamuka na njivama za vreme berbe, od načina egreniranja i čišćenja.

Posle egreniranja sirovog pamuka, u pamuku zaostanu veće ili manje količine lišća i drugih primesa.

Lišće se može podeliti u dve grupe:

— veliko lišće (large leaf) ı

— igličasto lišće (pin) ili zrnasto lišće (pepper Ićaf).

/-

~ “”l | EO i V&

~

Veliko lišće se u toku postupka čišćenja lakše odstrani.

Zaostalo lišće ı druge strane primese u pamuku predstavljaju gubitak mase u toku procesa predenja. Mali delići stranih primesa koji se ne uklone za vreme predenja, smanjuju kvalitet pređe. Pamuk koji sadrži vrlo male količine stranih primesa i lišća, a ispunjava ostale uslove ima najveću vrednost za predenje.

Pri klasifikaciji pamuka u stepene pristupi se određivanju količine lišća i drugih stranih primesa. U tabeli 2 prikazan je prosečan otpadak pri čišćenju i kardiranju raznih stepena severoameričkog aplend-pamuka i sadržaj nevlaknastih primesa odstranjenih na Širli-analizatoru.

Priprema(preparacija)

Izrazom »priprema« ili »preparacija« opisuje se stepen pažljivosti ı mekoće (smoothness) ili grubosti (roughness) pri egreniranju pamuka i relativna količina čvorića (neps) i čupica (naps) u pamuku.

Priprema pokazuje ravnomernost vlakana u uzorku i stepen oštećenja pri egreniranju pamuka. Loše egrenirana vlakna su grupisana u pramenje i neravnomerno su raspoređena u uzorku. Ovo se naziva gruba priprema.

Razni načini berbe, rukovanja i egreniranja pamuka, stvaraju ponekad vrlo uočljive razlike u pogledu grubosti pripreme a koje se mogu smanjiti u toku prerade tako, da se ne pokazuju

Prosečan otpadak pri čišćenju i kardiranju (picker

Sadržaj nevlaknastih primesa odstranjenih na Širli

and card waste) analizatoru (nonlint

content) : 75 074 6,3 iS 6,4 1,6 ui 2.2 8,2 | 9,7 4,5 1.2 5,8 15,0 7.8

iste razlike u gotovom tekstinom proizvodu. Kao opšte pravilo važi da pažljivije egreniranje pamuka (meka priprema) ima za posledicu manji otpadak pri preradi u tekstilnoj industriji a izrađena pređa. je više glatka i ravnomernija u odnosu na pređu izrađenu iz pamuka grube pripreme. Najvažniji faktori pripreme su čvorići i Ččupice. Čvorići su mali zamršeni prepletaji pamučnih vlakana koji se vide kao tačke kada se tanak sloj vlakana (plastica) posmatra prema svetlosti ili na tamnoj podlozi. Čvorići su nepoželjni u pamuku iz razloga što se pri predenju teško odstranjuju i u pređi i tkanini pokazuju se kao greške. Duži i finiji pamuk ima veću sklonost da se vezuje

. A u Čvoriće.

95