JUS standardizacija
300
standardizovani čajnik i šolja za čaj-za upoznavanje
Potreba da se napravi stanđardizovani čajnik i šolja za čaj nametnula je i potrebu upoznavanja potrošača čaja sa nekoliko osnovnih pravila o pripremi čaja.
Velika Britanija, nacija — veliki potrošač ovog osvežavaJećeg napitka, uvozi svake godine oko 270.000 tona čaja da utoli nacionalnu žeđ. Internacionalna razmena samo za ovaj artikal beleži godišnje oko 600 miliona dolara.
Q ext. 95 max.
Mešanje čaja je usko specijalizovan posao za koji je potrebno obezbediti učešće uvežbanih ukusa više ljudi i žena. Da bi se zadovoljio ukus miliona potrošača ovog napitka i da bi se napravila najbolja mešavina ili najbolji čist čaj, nesumnjivo velikog uticaja ima i kvalitetni sastav vode i soli u njoj, kao i klimatski region gde se čaj troši.
Tehnički komitet ISO sastavljen od eksperata za sredstva za uživanje, izradio je nacrt preporuke-lončica i šolje od belog porculana ili fajansa, koji treba da posluži za organoleptičko ispitivanje.
Predmet nacrta standarda treba da omogući profesionalnim ispitivačima upoređenje dobijenih rezultata bez obzira na zemlju. Trenutno je teško veletrgovcima čajem izvršiti upoređenje rezultata jedne zemlje sa rezultatima dobijenim u drugoj zemlji, u odsustvu korišćenja jedinstvenih normi (standarda), materijala i posuda za organoleptičko ispitivanje. ISO preporuka propisuje upotrebu standardizovanog čajnika i šolje za čaj od belog porculana ili fajansa. Postoje dva modela čajnika i šolje: veliki model i mali model čajnika i šolje za čaj.
Za veliki čajnik standard propisuje upotrebu 5,6—0,1 g čaja. Najpre se stavi čaj u čajnik koji se dopuni ključalom vodom na 4 do 6 mm od ivice čajnika. Čajnik se poklopi i ostavi da stoji 6 minuta da se čaj popari. Posle šest minuta čajni ekstrakt se prespe u porculansku šolju kroz cediljku
koja treba da zadrži listiće čaja (na šolju treba obavezno staviti oznaku vrsta čaja »popareni listići čaja«).
Na ovaj način izvršena je priprema čajnog ekstrakta i listića čaja za stručne ekspertize.
Kako postoje i potrošači koji više vole čaj sa mlekom, nacrt preporuke daje propisano uputstvo za pripremanje čaja sa mlekom.
272
«61
Uzme se 5 ml prirodnog mleka bez stranih mirisa. Važno je napomenuti i ovo: da se izbegne pregrejavanje mleka, mleko se sipa u šolju pre čajnog ekstrakta, sem ako je postupak u tekućoj praksi neke institucije, suprotan. Međutim, ako se posle želi dođati mleko, iskustvo je pokazalo da su najbolji rezultati dobijeni kad se temperatura čajnog ekstrakta, u momentu dodavanja mleka, kreće između 65 i 80"C. Dodatak uz ovaj standard za čajnike i šolje za čaj daje oblik, dimenzije i kapacitet sa dozvoljenom tolerancijom izrade. Važno je istaći da ovaj nacrt može pretrpeti izmene u detalju ili u celosti nakon proučavanja. Pre no što nacrt bude prihvaćen i usvojen kao internacionalni standard — ISO standard, potrebno je prikupiti mišljenje čitavog članstva ISO-a svih nacionalnih institucija za standardizaciju 56 zemalja. Da bi nacrt bio potpuno usvojen potrebno je izjašnjenje 75% glasača.
Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO objavila je ovih dana osam internacionalnih standarda za čaj. Ovi standarđi odnose se na metode ispitivanja: pripremanja uzoraka za ispitivanje, sadržaja suvih materijala, određivanje ekstrakta, određivanje količine vlage, određivanja količine pepela i metodu uzimanja uzoraka.
Sem toga obaveštavaju se zainteresovani da je pokrenuta i izrada nacrta specifikacije crnog, čaja, koja je sađa u toku.
ISO News Service, 5 juin 1973