JUS standardizacija

zasedanje tehničkog komiteta ISO/TC 34poljoprivredno-prehrambeni proizvodi

Zasedanje komiteta TC 34 ı njegovih potkomiteta: SC4- Žitarice i leguminoze, SC 6 — Meso i proizvodi od mesa, SC 9 = Mikrobiologija ı SC 10 — Stočna hrana, održano je u Hagu, Holandija, u vremenu od 16. do 27. septembra 1974. godine. Na zasedanjima je prisustvovalo 67 delegata iz dvanaest zemalja.

Sastanci potkomiteta SC 4 — Žitarice i leguminoze, održani su u vremenu od 18. do 25. septembra. Rad potkomiteta SC 4— Žitarice i leguminoze, najpre se odvijao u radnim grupama ı to:

1. Radna grupa Wg 2 — Skladištenje; sekretarıJat ove grupe drži Engleska.

2. Radna grupa Wg 4— Terminologija; sekretarijat ove grupe drži Francuska.

Po završetku rada ovih dveju grupa Wg 2 ı Wg 4,

održano je plenarno zasedanje potkomiteta SC 4 — Zitarice ı leguminoze.

Plenarnom zasedanju prisustvovali su delegati ız

sledećih zemalja: Čehoslovačke, Francuske, Nemačke, Mađarske, Holandije, Poljske, Velike Britanije, Sovjetskog Saveza, Jugoslavije, predstavnici ICC-a, Međunarodnog društva za hemiju žita, ISTA i ICCE-a.

Na zasedanju je predsedavao prof. Holo, član mađaiske delegacije, Jer sektetarijat ovog potkomiteta drži Mađarska.

Sekretarijati radnih grupa SC 4/Wg 2 ı SC 4/Wg 4 najpre su podneli izveštaj o svome radu, a potom se prešlo na razmatranje sledećih dokumenata:

Dokument SC 4/N 284 — Određivanje odnosa pegavih zrna u tvrdoj pšenici;

SC 4/N 279 — Metod za prognoziranje boje prehrambene kaše;

SC 4/N 285 — Mikrobiologija žita ı šteta, specijalni pogledi ı metodološki problemi; SC 4/N 277 — Određivanje vlažnosti glutena u brašnu od žita;

SC 4/N 288 — Određivanje aktivnosti altaamilaze kolorimetrijskom metodom;

i na kraju predlog revizije ISO preporuka donetih u okviru ovog potkomiteta TC 34/SC 4.

Za reviziju su predložene sledeće preporuke:

ISO/R 520 — Žitarice i leguminoze — određivanje mase 1000 zrna;

ISO/R 605 — Leguminoze, metode ispitivanja;

ISO/R 711 — Žitarice i proizvodi od žitarica određivanje količine vode, osnovna referentna metoda;

ISO/R 7I2 — Žitarice i proizvodi od žitarica određivanje količine vode, praktična metoda;

ISO/R 950 — Žitarice, uzimanje uzoraka;

ISO/R 951 — Leguminoze, uzimanje uzoraka.

Posle svestrane diskusije u vezi sa pomenutim dokumentima doneti su sledeći nacrti rezolucija koji će biti upućeni članicama ovog potkomiteta na primedbe.

Po prvom dokumentu sekietarijat ı potlkomiteti SC 4 ı ICC-a obavezali su se da će dostaviti svoje pismene primedbe ı predloge na dok. 34/SC 4 N 284 članu potkomiteta francuske delegacije koji će na bazi primljenih primedbi napraviti novu verziju ovog dokumenta i što je moguće ranije, a najkasnije do 31. marta 1975. godine, dostaviti sekretarijatu TC 34/SC 4 radi razašiljanja članicama na usvajanje.

Po drugom dokumentu SC 4/N 279 odlučeno je da Francuska preispita ovu metodu i svoje Drimedbe sa rezultatima zapažanja dostavi sekretarijatu TC 34/SC 4 pre juna 1975. godine, kao i rezultate kruženja analiza koje su utvrđene na zasedanju Međunarodnog društva za hemiju žita, ICC-a, održanom u Beču maja meseca 1974. god.