JUS standardizacija

50

Člen francuske delegzcije se obavezao, da na bazi primedbi ı rezultata kruženja analiza, pripremi novi nacrt predloga ı dostavi sekretarijatu potkomiteta TC/SC 4 na pregled za sledeće zasedanje.

Po dokumentu d SC 4/N 285 — Oštećenja mikro-

biološkog porekla, odlučeno Je da sekretarijat

TC 34/SC 4 sprovede anketu po sledećim pita-

njima:

— Koji su članovi komiteta. zainterssovani za rad na području mikrobiologije u vezi sa poljoprivredno prehrambenim proizvodima;

— Koji su članovi spremni da učestvuju u radnoj grupi! ili u grupi eksperata;

— Koje se teme predlažu za proučavanje kao važan ı hitan problem:

— Koji će članovi komiteta biti spremni da izrade određene teme.

U slučaju da se dobiju zadovoljavajući odgovori, sekretarijat potkomiteta TC/SC 4- Žitarice i leguminoze obavezuje se da obrazuje radnu grupu ili grupu eksperata koja će morati da radi u uskoj saradnji sa potkomitetom TC 34/SC 9 i odgovaraJućim radnim grupama ICC-a IST-e.

Po dokumentu N 277 — Određivanje vlažnosti glutena u brašnu od pšenice, odlučeno je, da sekretarijat potkomiteta TC 34/SC 4 ponovo pregleda dokument predsednika radne grupe 8 ICC-a sa primedbama i da ga putem Komiteta stalne redakcije dostavi centralnom sekretarijatu ISO na usvajanje kao predlega za međunarodni standard.

Po dokumentu TC 34/N 276, odlučeno je da francuski član delegacije prouči dokument ı primedbe ı da ispravljeni dokument posredstvom sekretariJata Komiteta TC 34 uputi centralnom sekretarijatu na. usvajanje kao predloga za međunarodni standard. Po dokumentima SC 4/N 275 i 286 sovjetski delegat Je prihvatio obavezu da predloži prepravljeni nacrt piedloga sa unetim izmenama, na bazi primljenih primedbi, uz objašnjenje odstupanja između indeksa bubrenja i testa Zeleny i zajedno dostavi sekretarijatu potkomiteta SC 4, radi stavljanja članicama na mišljenje i usvajanje.

Po dokumentu SC 4/N 288 — Određivanje aktivnosti alfa amilaze kolorimetrijskom metodom, odlučeno je da član delegacije iz Holandije uradi četvrti nacrt predloga i da ga pošalje sekretarijatu potkomiteta TC/SC 4 pre 30. novembra 1974. koji će ga posredstvom sekrctarijata TC 34 uputili centralnom sekretarijatu ISO kao predlog međunarodnog standarda na usvajanje.

Po sledećim dokumentima predloženim za reviziju odlučeno je:

— ISO/R-520 — Određivanje mase 1000 zrna.

U preporuku će biti unete izmene prema primedbama stavljenim od strane Holandije i tako ispravljeni dokument će biti objavljen kao međunarodni standard.

— ISO/R 605 — Leguminoze, metode Iispitivanja: — ISO/R 711 — Žitarice i proizvodi od žitarica. Određivanje količine. vode referentna metoda, dokumenti su usvojeni bez izmena. — ISO/R 712, Žitarice i proizvodi od žitarica, određivanje količine vode, rutinska (praktična metoda). Ovaj dokument će biti ispravljen pošto se prouči područje ı način primene kod ovsa. Potom će se uneti ı izmene koje su predložili članovi francuske delegacije, a odnose se na izražavanje rezultata. Sekretarijat potkomiteta SC 4 se obavezao da proveri da li se predložene izmene od strane poljske delegacije, koje se odnose na proširenje područja primene na raž ı prethodno sušenje zrna, slažu sa predlogom ICC-a. U slučaju da odgovor bude pozitivan, izmene će biti unete u reviziju preporuke. — ISO/R 950 — Žitarice, uzimanje uzoraka: — ISO/R 951 — Leguminoze, uzimanje uzoraka. Tekst preporuka Je potvrđen uzimajući u obzir odluku stalnog Komiteta za redakciju a koja se odnosi na definiciju uzimanje osnovnog uzorka.

Na kraju Je razmotrena i saradnja sa međunarodnim organizacijama za standardizaciju, kao što Je Međunarodno udruženje za hemiju žita, dok 34/SC 4 N 283 koji je pripremio sekretarijat TC 34/SC 4 u saradnji sa generalnim sekretarijatom ICC-a koji je prihvaćen s malom ispravkom predloženom od strane člana francuske delegacije. Sekretarijat potkomiteta TC 34/SC 4 se obavezao da o ispravkama obavesti članice potkomiteta SC 4 ı ICC-a.

Zasedanje potkomiteta TC 34/SC 10 — Stočna hrana

Zasedanje Je održano 25. septembra 1974. godine u Hagu.

Sekretarijat novo formiranog potkomiteta SC 10 drži Holandija.

Prvo zasedanje bilo Je ujedno i konstituisanje cvog potkomiteta, na kome su prisustvovali pcrcd delegacija članica podkomiteta ı predstavnici: Evrcpske ekonomske komisije, predstavnici Međurarcdnog udruženja za hemiju žita ICC-a, predstavnik Međunarodnog udruženja za proizvodnju ribljeg brašna IAFMM, Evropskog udruženja za ŽIVOtinjske proizvode — EAAP, Evropskog udruženja proizvođača hrane EEFAC, predstavnik komiteta ISO/TC 34 — Poljoprivredno prehrambeni proizvodi, predstavnici potkomiteta ISO/TC 34/SC 5 — Mleko i proizvodi od mleka i predstavnik potkomiteta ISO/TC 34/SC 6 — Meso ı proizyodi od mesa.

Pošto sekretarijat ovog potkomiteta TC 34/SC IO — Stočna hrana, drži Holandija. zasedanju je