JUS standardizacija
predsedavao član holandske delegacije gospodin Jon, direktor Instituta za Žitarice, brašno i hleb.
Na zzsedanju su razmatrani sledeći dokumenti:
Il. Dok. ISO/TC 34/SC I0 N3 — Naziy potkomiteta, pa Je odlučeno da naziv potkomiteta na engleskom jeziku glasi: »Animal Feeding stuff:« a na francuskom »Aliments des animaux«, hrana za Žž.votinje (stočna hrana)
· Dok. ISO/TC 34/SC 10 N? — Delokrug rada potkomiteta. Potkomitet TC 34/SC IO je prihvatio da svoje područje privremenog delovanja usmeri na standardizaciju metoda. uzimanja uzoraka, analiza ı ispitivanja stočne hrane.
Sekretarijat potkomiteta TC 34/SC 10, obavezao
se da sprovede sledeću anketu među svojim člani-
cama u vezi sa odlukama za sledeće zasedanje:
— Da li treba specifikacije uključiti u delokrug
Tada:
— Koji aspekti terminologije treba da se prouče:
— Treba li proučavati i hranu za pripitomljene
životinje.
||)
3. Treći dokument — Razmatranje budućeg programa rada.
Potkomitet ISO/SC 10, na predlog svojih članica, prihvatio je da u svoj program rada unese sledeće: 1. Sirovi proteini
Sirove masti ı drugi ekstrakti Sirova celuloza
Vlaga
Pepeo
Hloridi
Kalcijum Ca
Fosfor P
Skrob
Šećer u žitaricama
Laktoza
Ureaza
. Raspoloživi lizin
. Karotin ı ksantofil
. Salmonele
. Spore
. Aflatoksin
Urea
.· Magnezijum Mg
. Pepeo nerastvorijiv u hlorovodoničnoj kiselini HCI
21. Pripremanje uzoraka za analizu 22. Vitamin D i vitamin A
23. Svarljivost proteina
24. Otkrivanje ı određivanje antibiotika 25. Otkrivanje i određivanje pesticida
o o x O Or BR O M — O O O IO O O O M
<= 4. Četvrti predlog rezolucije je prioritet u radu potkomiteta TC 34/SC 10.
5]
Potkomitet je takođe prihvalio da kac prioritetne poslove u svom radu uvrsti sledeće:
— Određivanje količine sirovih r-roteina u stočnoj hrani
— Određivanje sirovih masti u stcčnoj hrani
— Određivanje sirove celuloze
— Određivanje količine vlage
— Određivanje količine pepela
— Određivanje pepela nerestvorljivog u hlorovodoničnoj kiselini
— Određivanje vitamina D
5. Peti nacrt rezolucije — Podela rada
Sekretarijat potkomiteta TC 34/SC 10 preuzeo Je na sebe obavezu da raspodeli metode ispitivanja Komiijje evropske zajednice i to:
— Određivanje količine sirovih rroteina
— Određivanje količine sirovih masnih mateTija. — Određivanje nerastvorijive celuloze
— Određivanje vlage
— Određivanje pepela
— Određivanje pepela nerastvorljivog u hlorovodoničnoj kiselini kao i informacije o razlikama između ovih metoda i metoda ISO, ukoliko one postoje.
Clan engleske delegacije prihvatio je da pripremi prednacrt metode određivanja vitamina D.
Na zasedanju su razmatrane ı veze sa drugim organizacijama za standardizaciju, pa je doneta odluka da sekretarijat potkomiteta TC/SC 10 obezbedi veze sa sledećim organizacijama i to:
— ISO/TC 69 — Primena statističkih metoda, koje se odnose na metode uzimanja uzoraka.
— Međunarodno udruženje za hemiju žita ICC
— Komisija evropske zajednice CCE
— Evropska federacija Zootehnike FEZ
— internacionalna unija za čistu ı primenjenu hemiju, sekcija za ulja i masti VICPA.
— Evropska federacija industrije aditiva u ishrani stoke FEFANA
Ovim je zasedanje potkomiteta TC 34/SC IO Stočna hrana, završeno.
Mesto sledećeg zasedanja ovog potkomiteta biće naknadno objavljeno.
Plenarno zasedanje komiteta ISO/TC 34 — Poljoprivredno prehrambeni proizvodi
Sekretarijat Komiteta ISO/TC 34 drži Mađarska. Zasedanje Je održano u vremenu 26. i 27. septembra 1974. god. a predsedavao je prof. Holo, član mađarske delegacije ı predsednik sekretarijata ISO / /TC 34.
Prisustvovale su delegacije sledećih zemalja:
Mađarske, Kanade, Čehoslovačke, Francuske, Nemačke, Holandije, Poljske, Turske, Velike Britanije, Sovjetskog. Saveza, Jugoslavije.