JUS standardizacija

predsedavao član holandske delegacije gospodin Jon, direktor Instituta za Žitarice, brašno i hleb.

Na zzsedanju su razmatrani sledeći dokumenti:

Il. Dok. ISO/TC 34/SC I0 N3 — Naziy potkomiteta, pa Je odlučeno da naziv potkomiteta na engleskom jeziku glasi: »Animal Feeding stuff:« a na francuskom »Aliments des animaux«, hrana za Žž.votinje (stočna hrana)

· Dok. ISO/TC 34/SC 10 N? — Delokrug rada potkomiteta. Potkomitet TC 34/SC IO je prihvatio da svoje područje privremenog delovanja usmeri na standardizaciju metoda. uzimanja uzoraka, analiza ı ispitivanja stočne hrane.

Sekretarijat potkomiteta TC 34/SC 10, obavezao

se da sprovede sledeću anketu među svojim člani-

cama u vezi sa odlukama za sledeće zasedanje:

— Da li treba specifikacije uključiti u delokrug

Tada:

— Koji aspekti terminologije treba da se prouče:

— Treba li proučavati i hranu za pripitomljene

životinje.

||)

3. Treći dokument — Razmatranje budućeg programa rada.

Potkomitet ISO/SC 10, na predlog svojih članica, prihvatio je da u svoj program rada unese sledeće: 1. Sirovi proteini

Sirove masti ı drugi ekstrakti Sirova celuloza

Vlaga

Pepeo

Hloridi

Kalcijum Ca

Fosfor P

Skrob

Šećer u žitaricama

Laktoza

Ureaza

. Raspoloživi lizin

. Karotin ı ksantofil

. Salmonele

. Spore

. Aflatoksin

Urea

.· Magnezijum Mg

. Pepeo nerastvorijiv u hlorovodoničnoj kiselini HCI

21. Pripremanje uzoraka za analizu 22. Vitamin D i vitamin A

23. Svarljivost proteina

24. Otkrivanje ı određivanje antibiotika 25. Otkrivanje i određivanje pesticida

o o x O Or BR O M — O O O IO O O O M

<= 4. Četvrti predlog rezolucije je prioritet u radu potkomiteta TC 34/SC 10.

5]

Potkomitet je takođe prihvalio da kac prioritetne poslove u svom radu uvrsti sledeće:

— Određivanje količine sirovih r-roteina u stočnoj hrani

— Određivanje sirovih masti u stcčnoj hrani

— Određivanje sirove celuloze

— Određivanje količine vlage

— Određivanje količine pepela

— Određivanje pepela nerestvorljivog u hlorovodoničnoj kiselini

— Određivanje vitamina D

5. Peti nacrt rezolucije — Podela rada

Sekretarijat potkomiteta TC 34/SC 10 preuzeo Je na sebe obavezu da raspodeli metode ispitivanja Komiijje evropske zajednice i to:

— Određivanje količine sirovih rroteina

— Određivanje količine sirovih masnih mateTija. — Određivanje nerastvorijive celuloze

— Određivanje vlage

— Određivanje pepela

— Određivanje pepela nerastvorljivog u hlorovodoničnoj kiselini kao i informacije o razlikama između ovih metoda i metoda ISO, ukoliko one postoje.

Clan engleske delegacije prihvatio je da pripremi prednacrt metode određivanja vitamina D.

Na zasedanju su razmatrane ı veze sa drugim organizacijama za standardizaciju, pa je doneta odluka da sekretarijat potkomiteta TC/SC 10 obezbedi veze sa sledećim organizacijama i to:

— ISO/TC 69 — Primena statističkih metoda, koje se odnose na metode uzimanja uzoraka.

— Međunarodno udruženje za hemiju žita ICC

— Komisija evropske zajednice CCE

— Evropska federacija Zootehnike FEZ

— internacionalna unija za čistu ı primenjenu hemiju, sekcija za ulja i masti VICPA.

— Evropska federacija industrije aditiva u ishrani stoke FEFANA

Ovim je zasedanje potkomiteta TC 34/SC IO Stočna hrana, završeno.

Mesto sledećeg zasedanja ovog potkomiteta biće naknadno objavljeno.

Plenarno zasedanje komiteta ISO/TC 34 — Poljoprivredno prehrambeni proizvodi

Sekretarijat Komiteta ISO/TC 34 drži Mađarska. Zasedanje Je održano u vremenu 26. i 27. septembra 1974. god. a predsedavao je prof. Holo, član mađarske delegacije ı predsednik sekretarijata ISO / /TC 34.

Prisustvovale su delegacije sledećih zemalja:

Mađarske, Kanade, Čehoslovačke, Francuske, Nemačke, Holandije, Poljske, Turske, Velike Britanije, Sovjetskog. Saveza, Jugoslavije.