JUS standardizacija
Ili zasedanje tehničkog potkomiteta medđunarodhe organizacije za standardizaciju
ISO/TC 34 — stočna hrana
Anica Ratković, dipl. ing.
II zasedanje tehničkog potkomiteta ISO/TC 34/SC 10 — Stočna hrana, održano Je u Parizu u vremenu od 8. do 11. aprila 1975. godine.
U radu ovog potkomiteta učestvovalo je 26 zemalja. Kao aktivne članice učestvovale su sledeće zemlje: Kanada, Cehoslovačka, Francuska, Demokratska Republika Nemačka, Mađarska, Indija, Iran, Malezija, Holandija (S), Poljska, Rumunija, Spanija, Velika Britanija i SSSR.
Kao članice posmatrači učestvovale su Kolumbija, Egipat, Etiopija, Irak, Irska, Novi Zeland, SriLanka, Tajland-Trinidad, Turska, SAD i Jugoslavija. Na samom zasedanju prijavila se i Bugarska koja je učestvovala kao posmatrač.
Potkomitet TC 34/SC 10 održava veze i sarađuje sa drugim međunarodnim organizacijama i to:
FAO — Food and Agriculture Organization CEC — Commission of the European Communities AOAC — Association of Official Analytical Chemists ICC — International Association for Cereal Chemystry IAFMM — International Association of Fish Meal Manufactures FEFAC — European Feed Manufacturers IUPAC — International Union of Pure and Applied Chemistry RITENA — International Meeting of Animal Nutrition Experts EAAP — European Association for Animal Production FEFANA — BEuropean Federation of Manufactures of Feed Additives IASC — International Association of Seed Crushers AIVPA — International Veterinary Association for animal Production Association of Organizations of European Meat Meal Manufacturers
Potkomitet TC 34/SC 10 — Stočna hrana —d takođe održava veze sa potkomitetima tehničkih komiteta TC 34 — Poljoprivredno prehrambeni proizvodi, kao ı sa drugim tehničkim komitetima u sklopu Međunarodne organizacije ISO.
Potkomiteti sa kojima održava veze su:
ISO/TC 34/SC 2 Potkomitet za uljano seme ı plodove
ISO/TC 34/SC 3 Potkomitet za voće ı povrće i proizvodi od voća i povrća
ISO/TC 34/SC 4 Potkomitet za žitarice i leguminoze ı proizvodi od žitarica i leguminoza
ISO/TC 34/SC 5 Potkomitet za mleko ı proizvode od mleka
ISO/TC 34/SC 6 Potkomitet za meso i proizvode od mesa
ISO/TC 34/SC 9 Potkomitet za mikrobiologiju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
Tehnički komiteti sa kojima održava veze su:
ISO/TC 69 Tehnički komitet za primenu
statističkih metoda
ISO/TC 93 Tehnički komitet za skrob uključujući proizvode i nusproizvode od skroba
ISO/TC 134 Tehnički komitet za veštačka
đubriva
Zasedanje u Parizu otvorio je domaćin gospodin Kastan, a predsedavao je gospodin M. Van Es predstavnik Instituta za stočnu hranu iz Holandije. Sekretarijat ovog potkomiteta drži Holandija. Zasedanju su prisustvovale delegacije sledećih zemalja:
Kao aktivni članovi: Kanada (1 član), Francuska (II članova), Mađarska (4 člana), Holandija (7 članova), Poljska (2 člana), Velika Britanija (4 člana).