JUS standardizacija
XIII zasedanje tehničkog potkomiteta za voće i povrće ISO/TC 34/SC 3
Anica Ratković, dipl. ing.
Zasedanje potkomiteta za voće ı povrće ISO/TC 34/SC 3 ı njegovih radnih grupa održano je u Ankari od 23. septembra do 1. novembra 1975. godine.
U okviru XIII zasedanja Tehničkog potkomiteta radile su sledeće radne grupe:
1. Radna grupa WG 4 — Suvo ı sušeno voće
2. Radna grupa WG 3 — Metode ispitivanja voća 1 povrća ı proizvoda od voća ı povrća
3. Radna grupa WG |I — Terminologija
4. Radna grupa WG 8 — Transport ı1 skladištenje voća 1 povrća ı proizvoda od voća 1 povrća
Zasedanja pomenutih radnih grupa održana su od 23. do 30. septembra po unapred određenom rasporedu.
Posle završenog rada radnih grupa, 1. oktobra održano je plenarno zasedanje Potkomiteta za Voće ı povrće ı proizvoda od voća 1 povrća.
U radu zasedanja učestvovale su delegacije sledećih zemalja: Mađarske, Poljske, Francuske, Holandije, Engleske, Irana, Bugarske, Rumunije, Turske, Cehoslovačke, Filipina, SSSR-a i Jugoslavije.
Radna grupa SC 3/WG 4 — Suvo ı sušeno voće 1 povrće
Sekretarijat ove radne grupe drži Iran. Zbog zakašnjenja u pripremi dokumenata za ovo zasedanje, iranska delegacija predložila je da se razmatranje ovih dokumenata odloži za sledeće zasedanje.
Radna grupa SC 3/WG 3 — Metode ispitivanja voća i povrća ı prerađenih proizvoda Sekretarijat ove radne grupe drži Poljska. Posle obaveznih formalnosti izbora predsednika, prozivanja delegata, određivanja redakcionog odbora ı usvajanja dnevnog reda prešlo se na rad. Najpre Je saslušan izveštaj o radu radne grupe u vremenu od poslednjeg zasedanja do sada kao ı izveštaj redakcionog komiteta. Na zasedanju razmatrani su sledeći dokumenti:
— Određivanje isparljivih kiselina
— Određivanje sadržaja arsena
— Određivanje nitrita ı nitrata
— Određivanje pektinskih materija — Određivanje sadržaja cinka — Revizija ISO preporuka: ISO/R 750 – Određivanje kiselosti titracijom ISO/R 751 — Određivanje materija nerastvorljivih u vodi ISO/R 762 — Određivanje mineralnih nečistoća ISO/R 1026 — Određivanje ukupnog suVog ostatka
— Metoda određivanja isparljivih kiselina
(autor Jugoslavija). Posle uvodnog referisanja Jugoslovenskog delegata i diskusije delegacija Poljske, Francuske, Holandije i drugih, usvojen Je predlog Jugoslavije da se metoda prihvata ı predloži Centralnom sekretajatu Međunarodne organizacije ISO da je usvoji kao zvaničnu metodu.
Na predlog francuske delegacije, a uz saglasnost naše i ostalih delegacija, usvojeno Je da Francuska izradi aneks ili poseban dokument za određivanje isparljivih kiselina u slučaju kad se u proizvodu nađe više konzervansa, s tim da se ovaj aneks razmatra na narednom sastanku.
— Metoda određivanja arsena
Autor ove metode je Francuska. U vezi sa metodom određivanja arsena bilo je primedaba o kojima Je na zasedanju diskutovano, pa pošto su sve delegacije u principu prihvatile ovu metodu kao pogodnu, zaključeno je da se na osnovu diskusije i stavljenih primedbi uradi nova verzija, te da se tako dopunjen tekst dostavi ekspertima radne grupe SC3/WG 3 ı ukoliko ne bude nekih značajnijih primedbi, Sekretarijat radne grupe će uputiti metodu Sekretarijatu potkomiteta SC 3 i Sekretarijatu tehničkog komiteta ISO/TC 34 na usvajanje.
— Metoda određivanja pektinskih materija u sokovima i koncentrisanim sokovima
Autor ove metode je Bugarska. Ovaj predlog stavljen je prvi put na diskusiju. Zbog odsutnosti bugarske delegacije, koja Je autor predloga, kao