JUS standardizacija
i zbog izvesnih nejasnoća u nazivu metode i njenoj nameni, na predlog jugoslovenske delegacije odlučeno je da se razmatranje ovog dokumenta odloži i da se od Bugarske zatraži da predloženu metodu razradi tako da se ona može primenjivati 1 na sveže voće i povrće ı na druge prerađene proizvode a ne samo na sokove. U svakom slučaju, ova metoda razmatraće se na narednom zasedanju.
— Metođa određivanja cinka
Autor metode je SSSR. Sovjetski Savez izradio je predlog metode za polarografsko određivanje cinka. I pored toga što Je autor metode ukazao da Je ova metoda brza, jednostavna ı tačna, većina delegacija nije se složila da se ova metoda prihvati kao standardna pre nego što se razmotri mogućnost pripreme kolorimetrijske metode ı metode atomske apsorpcije. Imajući u vidu diskusiju koja se odnosi na reorganizaciju Tehničkog komiteta ISO/TG 34, odluka koja se odnosi na metodu određivanja cinka biće naknadno usvojena prema direktivama ISO-a.
Razmotreni su predlozi revizije ISO preporuka i ISO standarda (ISO-R 750, 751, 762 i 1026). To su preporuke za koje se smatralo da su zastarele i da je potrebno izvršiti neke izmene i dopune. Sve delegacije su se složile da za sve stare ISO preporuke ı ISO standarde treba izvršiti TeVIZIJU.
Na dnevnom redu bilo je i razmatranje programa budućeg rada. U okviru ove tačke diskutovalo se o reorganizaciji Potkomiteta ISO/TC 34/SC 3 Voće ı povrće i proizvodi od voća i povrća. Predloženo je da radna grupa Potkomiteta SC 3/WG 3 preraste u zaseban potkomitet čiji bi zadatak bile isključivo metode ispitivanja i analize. Isto tako predloženo je da radna grupa SC 3/WG 8 — Pakovanje, skladištenje i transport svežeg voća ı povrća, preraste u zaseban potkomitet. Ovim potkomitetima prenele bi se delatnosti iz drugih odgovarajućih grupa.
U vezi sa ovom reorganizacijom, iranska delegacija izrazila je želju da se radna grupa SC 3/WG4 — Suvo i sušeno voće, čiji sekretarijat ona drži, takođe podigne na stepen potkomiteta čemu se oštro suprotstavila francuska delegacija.
Za naredni rad predložena je izrada nacrta metoda
1 to:
1. Određivanje cinka atomskom apsorpcijom, kolorimetrijski i polarografski
2. Određivanje žive atomskom apsorpcijom
35 Određivanje kadmijuma atomskom apsorp-
CIJOm
Određivanje hidroksimetilfurfurola
Određivanje mravlje kiseline
Određivanje vitamina C
Određivanje beta-karotina
Određivanje viskoziteta
Određivanje sorbitola
SOLO SI ONO E
Za izradu nekih metoda već su se prijavile Francuska ı Mađarska a za ostale je odlučeno da se pismeno dostavi upitnik svim članicama, koje bi svoje predloge dostavile Sekretarijatu potkomiteta TC/SC 3.
Na kraju su usvojeni zaključci uz obaveštenje da će se naredno zasedanje održati u proleće 1977. godine u Bukureštu. .
S ovim je rad radne grupe TC 34/SC 3/WG 3 završen. |
Radna grupa SC 3/WG 1 — Terminologija Sekretarijat ove radne grupe drži Poljska. Nakon saslušanog izveštaja o radu od zadnjeg zasedanja do danas prešlo se na razmatranje sledećih dokumenata: a) Voće, botanička nomenklatura II lista b) Povrće, botanička nomenklatura II lista
c) Terminologija morfoloških ı strukturnih karakteristika. — Rečnik najvažnijih termina za oblast sveže 1 prerađeno voće ı povrće
U diskusiji u kojoj su učestvovale sve prisutne delegacije odlučeno je da se razmatrana dokumenta dopune primedbama koje su date na zasedanju, da se nove verzije dokumenata ponovo pošalju svim članicama radi stavljanja primedbi, odnosno davanja saglasnosti.
Ukoliko ne bude nikakvih značajnijih primedbi, pomenuti dokumenti će se dostaviti Tehničkom komitetu ISO/TC 34 na usvajanje.
Kao i sve ostale radne grupe ı ova radna grupa će posle reorganizacije dobiti drugi status, pa Je odlučeno da se plan budućeg rada razmotri u sklopu zaključaka koji budu doneti na plenarnom zasedanju potkomiteta TC 34/SC 3 — Voće i povrće i prerađeni proizvodi.
Radna grupa SC 3/WG 8 — Skladištenje ı transport Sekretarijat ove radne grupe drži Čehoslovačka. Nakon saslušanog izveštaja o radu od prethodnog zasedanja do danas,· prešlo se na razmatranje sledećih dokumenata:
— Uputstvo za skladištenje hrena
— Uputstvo za skladištenje slatke paprike
— Uputstvo za skladištenje špargle
— Uputstvo za skladištenje krompira forsiranom ventilacijom
— Uputstvo za skladištenje glavica kupusa forsiranom ventilacijom
— Transport i skladištenje mango.
U diskusiji su učestvovale sve prisutne delegacije i odlučeno je da se za razmatrane dokumente urade nove verzije, uzimajući u obzir diskusiju sa OVOE zasedanja.
Dokumenti će se ponovo dostaviti članicama, jer će se razmotriti na narednom zasedanju.