JUS standardizacija
Za uputstvo za skladištenje paprike odlučeno je da se uradi aneks koji će propisati optimalne temperature čuvanja za svaku sortu. Da se OVO uradi zamoljeni su svi stručnjaci da pre 31. marta 1976. godine dostave radnoj grupi obaveštenja koja se odnose na izradu ovog aneksa.
Novi dokument, primedbe i aneks biće dostavljeni radnoj grupi na pregled za naredno zasedanje. Za skladištenje hrena i špargle na hladnoći autori će na osnovu diskusije vođene na ovom zasedanju uraditi nove dokumente koji će biti dostavljeni radnoj grupi WG 8 na uvid narednog zasedanja. Što se tiče skladištenja krompira i korenastog povrća u silose sa forsiranom ventilacijom, članice su prihvatile predlog da do 31. decembra 1975. godine dostave svoje primedbe delegaciji SSSR-a koja će na osnovu primedbi uraditi novi predlog standarda i dostaviti Sekretarijatu tehničkog komiteta ISO/TC 34.
Rezolucijom o ambalaži paralelopipednog oblika za skladištenje voća i povrća na visoko, Sekretarijat radne grupe WG 8 obavezao se da preko Potkomiteta SC 3 (voće i povrće) ı Tehničkog komiteta ISO/TC 34 (poljoprivredno-prehrambeni proizvodi) nacrt predloga dostavi Tehničkom komitetu ISO/TC 122 (Pakovanje) ı Tehničkom komitetu ISO/TC 51 (Palete za prevoz ı manipulaciju jednoobraznih tereta), kao ı Evropskoj ekonomskoj komisiji radi upoznavanja i dostavljanja eventualnih primedbi.
Izvestilac će potom pripremiti nov predlog koji će se preko Potkomiteta SC 3 — Voće ı povrće dostaviti na definitivne primedbe ekspertima radne grupe SC 3/WG 8. Ukoliko ne bude nekih značajnijih primedbi predlog će biti upućen Centralnom sekretarijatu Međunarodne organizacije ISO kao predlog međunarodnog standarda.
U okviru razmatranja programa budućeg rada odlučeno je da se produži rad na sledećim dokumentima: — Hren. Uputstvo za skladištenje (izvestilac Mađarska) i
— Slatka paprika. Uputstvo za skladištenje na hladnoći (izvestilac Rumunija)
— Šparsla. Uputstvo za skladištenje na hladnoći (izvestilac Mađarska)
— Manpo. Skladištenje i transport (Izvestilac Indija)
— Skladištenje krompira i kupusa u uslovima forsirane ventilacije (izvestilac SSSR)
— Ambalaža paralelopipednog oblika za skladištenje voća i povrća na visoko (izvestilac Francuska)
— Paradajz pulpa. Uputstvo za hladan transport (izvestilac Bugarska)
— Anketa koja se odnosi na skladištenje u kontrolisanoj atmosferi (sprovodi sekretarijat)
U program je unet ı Jedan novi predmet — Prepakiranje voća i povrća. U vezi sa ovim Poljska će napraviti anketu o interesovanju za standardizovanje prepakiranja voća i povrća.
Na kraju je doneta i rezolucija o promeni sedišta sekretarijata ove grupe, koje iz Čehoslovačke prelazi u Rumuniju, uz zahvalnost čehoslovačkoj delegaciji za njen efikasni rad u proteklom periodu. Najzad je na zasedanju diskutovano ı o reorganizaciji ove radne grupe ı predloženo je da se i ova radna grupa podigne na stepen potkomiteta čija bi se delatnost proširila na druge poslove koji bi se preneli iz drugih radnih grupa.
Nakon završenih zasedanja pomenutih radnih grupa održano je 13. plenarno zasedanje Potkomiteta ISO/TC 34/SC 3 — Voće ı povrće i proizvodi od voća i povrća.
Posle otvaranja zasedanja za predsednika je izabran gospodin Kanižaj, član mađarske delegacije i sekretar Tehničkog komiteta ISO/TC 34.
Nakon što je prihvaćen dnevni red saslušan je izveštaj o proteklom radu Potkomiteta TC 34/SC 3 od prošlog zasedanja do danas 1 izveštaj redakcionog komiteta ISO/TC 34 u vezi sa predlozima o međunarodnim standardima. Takođe je saslušan i izveštaj radnih grupa:
WG 1 — Terminologija
WG 2 — Uzimanje uzoraka
WG 3 — Metode ispitivanja
WG 4 — Sušeno voće ı povrće WG 8 — Skladištenje ı transport.
Posle saslušanih izveštaja prešlo se na razmatranje reorganizacije potkomiteta ISO/TC 34/SC 3 ı njegovih radnih grupa prema postojećim pravilima Međunarodne organizacije ISO.
Sekretarijat potkomiteta SC 3 — Voće ı povrće ı prerađeni proizvodi, predložio je da se radna grupa SC 3/WG 3 — Metode ispitivanja voća ı povrća i prerađenih proizvoda, radna grupa SC 3/WG 4 — Suvo i sušeno voće ı povrće ı radna grupa SC 3/WG 8 — Skladištenje i transport, podignu na stepen potkomiteta.
U diskusiji u vezi sa reorganizacijom bilo je podvojenih mišljenja pa je odlučeno da se ova pitanja rasprave na plenarnom zasedanju Tehničkog komiteta ISO/TC 34 — Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, na kome će se razmatrati ı reorganizacija samog Tehničkog komiteta ISO/TC 34.
Naredno zasedanje Potkomiteta ISO/TC 34/SC 3 održaće se u Bukureštu, početkom 1977. godine.