JUS standardizacija

IX plenarno zasedanje potkomiteta za meso ı proizvode od mesa

Dr Života Živković, dipl. ing.

Zasedanje ovog potkomiteta i njegove radne grupe 2 održano Je u Budimpešti od 4 do zaključno 7. maja 1976. godine. U toku zasedanja radne grupe 2 bila su obuhvaćena brojna pitanja iz oblasti izrade standarda odnosno metoda za ispitivanje mesa i proizvoda od mesa, a što Je bilo postavljeno na prethodnom zasedanju potkomiteta. Sva pitanja od postupka sa laboratorijskim uzorkom, preko određivanja prisustva i količine antibiotika, polifosfata, askorbinske kiseline, bojenih materija itd. su veoma interesantna i za našu industriju mesa. Sem saglasnosti svih prisutnih predstavnika pojedinih aktivnih članica međunarodne organizacije za standarđizaciju (ISO), da je neophodno dalje raditi na donošenju međunarodnih standarda iz pomenutih oblasti, dosta vremena Je posvećena i drugim pitanjima koja treba takođe obuhvatiti u budućem radu. Mada nije bilo moguće odvojiti važna od manje važnih pitanja, ipak se pristupilo izboru prioritetnih zadataka a to znači određivanju šta je najaktuelnije i šta treba staviti u prvi plan rada, što Je takođe završeno izjašnjavanjem svake delegacije.

Pored direktnih zadataka na zasedanju je diskutovano i o reorganizaciji rada potkomiteta za meso i proizvode od mesa (SC 6). Da bi se bolje pripremio plan rada o ovome je bilo nužno upoznati predstavnike pojedinih zemalja na zasedđanju već u toku rada radne grupe 2 ali je o njemu iscrpno diskutovano na plenarnom zasedanju potkomiteta SC 6. Na osnovu dokumenta u kojem je izneta odluka doneta na 12 plenarnom sastanku sekretarijata komiteta TC 34 održanom u Ankari oktobra 1975. godine, ponovljena je činjenica da na donošenju međunarodnih standarda iz oblasti proizvodnje mesa i proizvoda od mesa odnosno metođama za ispitivanje kvaliteta, radi više međunarodnih organizacija. Istina pri svom formiranju svaka od ovih organizacija imala je određeni zadatak pa i određeno polje rađa. Sa razvojem industrije i nastajanjem potreba da se proizvodnja standardizuje rasla je i potreba bržeg rada na đonošenju pojedinih standarda. Sigurno je da razjedinjeni rad na istom problemu može samo da šteti jer se ne može završavati onim tempom kakve su danas potrebe.

Imajući ovo u vidu, sekretarijat Komiteta za poljoprivredu Je i doneo odluku o reorganizaciji rada pojedinih potkomiteta. Polazeći od ranije primljenog dokumenta u kome je izneta preporuka ISO kao i usmeno izloženog stava Komiteta TC 34, diskutovalo se o potrebi reorganizacije potkomiteta za meso, i proizvode od mesa (SC 6). Sagledavajući

važnost bržeg i efikasnijeg rešavanja pitanja propisivanja u oblasti proizvodnje i prerade mesa, jednoglasno je usvojena odluka Komiteta (TC 34) pa su u skladu sa ovim doneti i sledeći zaključci:

1. Formiranje združenih grupa eksperata, umesto DpOstojećih ISO radnih grupa u okviru potkomiteta za meso i proizvode od mesa. U donetom dokumentu u vezi sa ovim se kaže: da je ISO/TC 34 SC 6 saglasan da rad potkomiteta za meso i proizvođe od mesa bude usklađen sa preporukom ISO odnosno odlukom Tehničkog komiteta za poljoprivredu koja je doneta u Ankari oktobra 1975 godine. To znači da potkomitet za meso i proizvode od mesa prihvata princip formiranja združenih grupa eksperata (radne grupe), kao i princip njihovog rada. Osnovno je da svaka od ovih združenih grupa eksperata radi na pripremi predloga stanđarda za koje se i formira a prema svojim sposobnostima i mogućnostima. ~

. Da se rasformira radna grupa 1 koja je u okviru potkomiteta za meso i proizvođe od mesa (SC 6) radila na poslovima pripreme predloga standarda iz oblasti terminologije. Rad ove grupe prestaje a u skladu sa odlukom Tehničkog komiteta za poljoprivredu.

3. Da se rasformira radna grupa 2 koja je radila u okviru potkomiteta za meso i proizvode od mesa kao čisto ISO radna grupa. Ova radna grupa je imala široko polje rada i niz započetih poslova pa je u skladu sa tim doneto još nekoliko zaključaka:

a) prihvata se kao nužno i hitno formiranje združene grupe eksperata,

b) ISO TC/34 SC 6 će inicirati rad na izrađi metoda za ispitivanje prisustva i određivanje sadržaja: limunske kiseline, mirisnih materija, i dr. zatim ispitivanje Lactobacteriaeae, plesni i kvasaca kao i psihrofilne mikroflore u mesu odnosno proizvodima od mesa.

c) sekretarijat potkomiteta za meso i proizvode od mesa će voditi računa o započetim poslovima od strane radne grupe 2 i iste kao važne preneti novoformiranoj združenoj grupi eksperata. U vezi sa ovim već su izvršena izvesna zaduženja kako se ne bi đogodilo da nešto bude propušteno .