JUS standardizacija
4. Da se rasformira radna grupa 3 koja je u okviru pot-
komiteta za meso i proizvode od mesa radila na pitanjima izrađe predloga standarda za uzimanje uzoraka i ispitivanje životinjskih masti. U obrazloženju je navedeno da je razlog rasformiranja ove radne grupe takođe reorganizacija ali da će se rad na ovim pitanjima organizovati preko združenih rađnih grupa eksperata u okviru potkomiteta za biljne i životinjske masti (SC 11)
. Da se nastavi rad na pripremi predloga standarda za ispitivanje masnih kiselina hromatografskim metođama. U vezi sa ovim postoje već dva predloga koje bi trebalo dostaviti svim aktivnim članovima ISO-a. Međutim, u novim uslovima neophodno je da ove dokumente razradi grupa eksperata sastavljenih od: ISO/TC 34SC6, potkomitet za meso i proizvode od mesa, zatim potkomiteta za uljarice (SC 2), potkomiteta za životinjske i biljne masti i ulja (SC 11) i svih zainteresovanih međunarodnih organizacija kao što su IDF, IUPAC, AOAC i OICC kao i odgovarajući organ Codex alimentarius-a. Dokumenta treba slati preko sekretarijata ISO/TC 34 generalnom sekretarijatu ISO koji će ih onda dostaviti svim zainteresovanim članicama kao preporuke međunarodnih stanđarđa na mišljenje a kasnije bi bili i usvojeni. . Da se nastavi rad na pitanju izrade predloga standarda za Postupak sa laboratorijskim uzorkom. Predstavnici Holandije i Velike Britanije su prihvatili izradu trećeg predloga koji će biti dostavljen svim aktivnim članovima ISO.
. U vezi ispitivanja sadržaja antibiotika zaključak je da se rad nastavi u združenoj grupi eksperata pa Je i ovde postignuta saglasnost o učešću pojedinih predstavnika u radu.
. Utvrđivanje prisustva polifosfata, pošto je posao u toku treba ga dostaviti kao drugi predlog svim aktivnim članovima ISO-a
. Određivanje sadržaja askorbinske kiseline odnosno predlog standarđa će pripremiti združena grupa eksperata. Predložen je i rukovodilac te združene grupe, predstavnik
10.
11.
12.
13.
14.
249
Holandije, a takođe je nekoliko predstavnika izrazilo želju da učestvuje u radu.
U vezi bojenih materija odnosno njihovog određivanja u mesu 1 proizvodima od mesa, zaključeno je da sekretarijat potkomiteta dostavi upitnik svim aktivnim članovima ISO-a iz koga bi trebalo videti potrebu ispitivanja kao i aspekte tog ispitivanja. Istovremeno članovi treba da odgovore da li su zainteresovani da se uključe u ovaj rad.
Određivanje sadržaja odnosno utvrđivanje prisustva proteina koji ne potiču od mesa je bilo interesantno za najveći broj predstavnika, pa je odlučeno da se formira združena grupa eksperata. Predviđen je i predsednik te grupe. Potrebno je da se pojedini članovi izjasne da li žele da uzmu učešća u rađu i da li je potrebno razvijati metode za određivanje drugih nemesnih proteina sem sojinih.
'U vezi određivanja sadržaja glutaminske kiseline treba uraditi drugi predlog uzimajući u obzir dobijene primedbe na predlog koji je cirkulisao. Posle obrade ovaj đokument će cirkulisati kao predlog standarda za određivanje glutaminske kiseline.
Pitanje određivanja sadržaja kosti u mesu i proizvodima od mesa, pokazalo se kao vrlo aktuelno. Na bazi dobijenih odgovora videlo se da postoji interesovanje. Pošto ovo pitanje nije obrađivano zaključeno je da se predlog pripremi u okviru združene grupe eksperata.
Takođe je dogovoreno da se formira grupa eksperata za izradu predloga za ispitivanje estrogena u mesu. Nije izabran rukovodilac grupe ali je zaključeno da Je sa gledišta sekretarijata potkomiteta za meso i proizvode od masa ovo pitanje aktuelno.
Vidi se da je plan obuhvatio veliki broj zadataka, očekuje se da će većina od njih biti dovedena do kraja u toku narednog perioda odnosno do sledećeg sastanka. Sva ostala pitanja su ostala zapisana ali kao drugorazredna, odnosno naloženo je da pojeđini predstavnici o njima razmišljaju i pripremaju ih za sledeći plan.