JUS standardizacija

kvalitet poljoprivredno prehrambenih proizvoda

i neki problemi u sprovođenju propisa iz

Dr Milenko PETROVIĆ

Propisima o normama kvaliteta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (u daljem tekstu: pp proizvodi), određuju se kvalitativna i druga svojstva kvaliteta tih proizvoda. Propisima se takođe određuju norme kvaliteta i za poljoprivredne proizvode namenjene industrijskoj preradi.

Kao. što je poznato cela materija iz oblasti kvaliteta pp proizvoda sadržana je u 10 pravilnika. Doneti su pravilnici o kvalitetu: žitarica, ml. proizvoda, hleba, peciva i testenina; mleka i proizvoda od mleka...; alkoholnih pića, piva, vešt. bezalkoholnih pića... leda i sirćeta; voća, povrća i pečurki i njihovih proizvoda; masti i ulja biljnog porekla, majoneza, šećera; kafe, surogata kafe, čaja... dijatetskih proizvoda i aditiva; a kvalitetu mesa stoke za klanje, peradi i divljači; proizvoda od mesa; ribe, rakova, školjkaša... i njihovih prerađevina i kakao proizvoda... Ovim pravilnicima određene su karakteristike i druga merila kvaliteta u okviru pojedinih grupa.

Poznato je da kvalitet pp proizvoda, kao u ostalom i druge robe, određuje čitav niz faktora. On bi se kod ovih proizvoda mogao razvrstati u kvalitet u užem smislu — obuhvata kompoziciju proizvoda {koje sastojke treba, a koje ne sme proizvod da sadrži, upotreba dodatnih sastojaka — aditiva, način tehnološke obrade, karakteristike kvaliteta finalnih proizvoda i sl.) i kvaliteta u širem smislu — koji podrazumeva sve što nije vezano za kompoziciju proizvoda na pr. ambalaža, način pakovanja, transportovanje, skladištenje, čuvanje, označavanje, upotrebljivost i sl.).

Ako kvalitet predstavlja sveukupnost funkcionisanja karakteristika nekog proizvoda, pri čemu je bitno da proizvod odgovara onima kojima je namenjen, onda je uočljivo da time nisu obuhvaćeni drugi aspekti koji potpunije obuhvataju poljoprivredno prehrambeni pro-

ove oblasti

izvod. Ti aspekti su: zdravstveni — odnosno da li je pp proizvod, odnosno životna namirnica pouzdana sa stanovišta zdravlja potrošača i veterinarsko-sanitarni aspekt koji popokazuje da li se namirnicom prenose ili ne bolesti zajedničke ljudima i životinjama {zoonoze) i isti su regulisani propisima o Vveterinarsko-sanitarnom nadzoru nad namirnicama animalnog porekla.

Propisi o kvalitetu pp proizvoda donose se na nivou Federacije. Oni su jedinstveni za celu zemlju i pod istim uslovima se primenjuju na jedinstvenom jugoslovenskom +ržištu. U proceduri njihovog donošenja sarađuju organizacije udruženog rada određene delatnosti i drugi zainteresovani društveni faktori. Međutim, pored toga, samoupravnim opštim aktima OUR-a i drugih samoupravnih organizacija, u skladu sa zakonom, mogu se standardima utvrđivati i određivati karakteristike kvaliteta. To samoupravno određivanje kvaliteta može se vršiti putem:

— donošenja granskih standarda (u okviru određene grupe OOUR-i, udružene poslovne zajednice, SIZ-ovi i zaejdnice udruženog rada za međusobnu plansku i poslovnu saradnju u okviru određene grane mogu dutvrđivati ove standarde);

— donošenja internih standarda (OUR-i mogu utvrditi svoje standarde koje primenjuju pri nabavci sirovina i pri prometu svojih proizvoda);

— proizvođačkih specifikacija {ima ih dve vrste: OUR-i ih mogu doneti radi utvrđivanja kvaliteta i dnugih svojstava proizvoda za koje nije donet iug. standard ili je standardom samo delimično određen kvalitet; ili je propisima o kvalitetu predviđeno obavezno donošenje ove specifikacije).

Treba noračito podvući da je donošenje navedenih akata obavezno pre početka proizvodnje, a obavezno je i postupanje po njima. Sve propise o kvalitetu obavezno primenjuju organizacije udruženog rada i to: