JUS standardizacija

— u proizvodnji proizvoda i vršenju usluga; — u promehu proizvoda.

Pored organizacija udruženog rada, primena propisa o kvalitetu u načelu je obavezna i za druge proizvođače (na primer, samostalne zanatske radnje, individualne poljoprivtedne proizvođače i sl.) i učesnike u prometu robe, odnosno pp proizvoda, ako odredbama odgovarajućih propisa — pravilnika nije drugačije određeno. U daljem izlaganju zadržaćemo se na primeni propisa o kvalitetu u sferi proizvodnje i sferi prometa.

Nesumljivo je da je interes proizvođača iz ove oblasti da tržištu ponude i da ga obezbede sa dobrim kvalitetom. pp wproizvoda. Kvalitet je sastavni deo njihove poslovne politike. Sa stanovišta zakonskih propisa OUR-i su dužni da pri obavljanju svoje delatnosti u toku procesa rada obezbede ispunjavanje uslova i zahteva u pogledu karakteristika kvaliteta proizvoda. Primenjivanje odredaba propisa o kvalitetu obavezno je u svim fazama procesa rada sve do konačne finalizacije proizvoda. To znači da su proizvođači dužni, a to je i njihov interes, da otpočnu kontrolu sirovina pre njenog ulaska u pogon, još pri nabavci.

Poznato je da sve sirovine (osnovni sastojci proizvoda), pa čak iako su naizgled slične, imaju niz specifičnih svojstava: organoleptičkih, fizičko-hemijskih, hemijskih i sl. i različito se ponašaju u određenim mikroklimatskim uslovima. Tako na primer, žitarice koje se upotrebljavaju za mlinske proizvode moraju biti zrele, zdrave, bez znakova plesni i stranog ukusa i mirisa, nesmeju sadržavati kvarna i štura zrna, nečistoće životinjskog i mineralnog porekla i sl., moraju imati određeni stepen vlažnosti (ne preko 14%/o, zatim kravlje mleko od koga se proizvode razne Vrste parterizovanog i sterilizovanog mleka mora da ima specifičnu težinu pni 15"'C, ne manju od 1,029 niti veću od 1,034, i mora da sadrži najmanje 3,20 masti i 8,5%/o0 suve tvari, a stepen kiselosti 8' SH i it.).

S obzirom da se, pored osnovnih sastojaka — sirovina, u proizvodnji pp proizvoda Uupotrebljavaju i dodatni sastojci — aditivi, začini, boje i sl. (materije koje imaju specifična hemijska svojstva a dodaju se pp proizvodima radi postizanja određenog izgleda, i drugih svojstava), svi oni takođe moraju zadovoljavati propisani kvalitet.

Osnovni satojci i dodaci uvršćuju se u tehnološki proces. Pored obezbeđenja odgovarajućeg kvaliteta sirovina, potrebno je primeniti odgovarajući način proizvodnje da bi se dobio proizvod odgovarajućeg kvaliteta.

279

U koliko u toku toga procesa dođe do neadekvatne njegove primene u bilo kom momentu, neće se obezbediti odgovarajući kvatitet proizvoda bez obzira na kvalitet sirovina. Na primer, ako se ne obezbedi odgovarajući termički režim pri pasterizaciji mleka, odnosno sterilizaciji konzervi, to se mora odraziti na svojstvima tih proizvoda, pre svega na njihovu održivost.

Sledeći momenat koji obezbeđuje kvalitet pp proizvoda u proizvodnji je izbor i Kkvalitet ambalažnog materijala, oblika, veličine i gabarita ambalaže i sl. Jer, poznato je da ambalaža u savremenim uslovima kod tih proizvoda, igra sve značajniju ulogu i sve više postaje njihov sastavni deo. Od ranije protektivne, danas ambalaža ima čitavu lepezu funkcija.

Veoma je važno izvršiti pravilan izbor ambalažnog materijala i ambalaže. Pri tome treba imati u vidu nekoliko aspekata, kao što su: proizvodnja, dizajn — kreiranje, marketing, distribucija, komuniciranje, ekonomičnost, poslovnost, logistiku, ekologiju, zakonitost i sl.

Isto tako, značajno pitanje predstavlja izbor pakovanja, koje se shvata kao pouzdano osiguranje proizvoda do njegovog uručenja potrošaču u dobrom stanju sa minimalnim sveobuhvatnim troškovima. Treba ppnihvatiti stanovište iz literature da nije dovoljno samo proizvesti proizvod dobrog kvaliteta, već ga treba dobro pakovati da se što bolje očuvaju njegova svojstva kvaliteta i vek trajanja. Od mnogobrojnih funkcija pakovanja pomenimo samo neke, kao što su: da se proizvod lakše dopremi do mesta prodaje; bolje pripremi za transport i skladištenje; da se ne oštećuje i kvari; da se što više približi potrošaču i sl. Od značaja je i veličina pakovanja. U načelu proizvod treba pakovati u onoj količini koja služi za jednokratnu ili jednodnevnu upotrebu. Proizvodnja i promet, prema prihvaćenom stanovištu, samo su deo složenog kompleksa u integralnom lancu od obezbeđenja sirovina i energije do zadoVOljenja potreba potrošača kao značajne karike u tom integralnom lancu.

B. PROVERAVANJE KVALITETA PROIZVODA GKS

Proveravanje, odnosno kontrola kvaliteta u uskoj je vezi sa postizanjem i održavanjem određenog nivoa kvaliteta pp proizvoda. Kvalitet, neosporno, ima vidan uticaj na kupca (na veliko kada je u pitanju sirovina ili poluproizvod, na malo — kada proizvod kupuje potrošač za meposrednu potrošnju). Različi-