JUS standardizacija
mesa. Već na osnivačkoj skupštini odlučeno Je da Savet tehnologa radi kao samo= upravna stručna asocijacija jugoslovenske industrije za proizvodnju i preradu mesa peradi i Jugoslovenskog instituta za tehnologiju mesa. Formulisani su osnovni zadaci Saveta koji obuhvataju, zajedničko angažovanje stručnih i naučnih kadrova
iz instituta i industrije na rešavanju celokupne problematike iz ove oblasti. Pored praćenja stranih dostignuća i realizacije istih u našim pogonima, praćena je razrada i realizacija domaćih istraživanja. Prioritet pri svemu ovome imaju aktuelni zadaci kojima se rešavaju goruća pitanja iz oblasti kvaliteta mesa peradi. Usvojen je plan kojim su obuhvaćeni zadaci na kojima se mora raditi u toku Jedne godine. Medjutim, jedna od tačaka je da se taj plan mora dopunjavati ukoliko iskrsnu pitanja od posebnog interesa za ovu industriju.
Da bi se ovakav plan mogao nesmetano odvijati, objedinjena su sredstva a o svemu OoVome potpisani samoupravni sporazumi. Ispitivanja se obavljaju prema mogućnostima u industriji a najvećim delom u In=stitutu a saopštenja o rezultatima vrše se svaka tri meseca kada se Savet obavezno sastaje. Na svakom sastanku se razmatraju pitanja iz oblasti regulative sa razlikom što se danas pojedinim pitanjima prilazi kritički ili sa vrlo dobrim argumentima. Pošto je osnovni zadatak ovoga stručnoga tela unapredjenje kvaliteta živinskog mesa i proizvoda od njega, rad je od samog početka otvoren. Vrlo brzo je broj inspektora koji rađe na kontroli kvaliteta a prisustvuju sastancima, bio povećan. Poređ saveznog obično su prisutni i republički i pokrajinski inspektori sve u zavisnosti od mesta održavanja ovih stručnih sastanaka. Zapažanja u vezi sa propustima u radu ili nedostacima u propisima koja daju inspektori su dragocena a na ovaj način ne dolazi do nepoverenja izmedju inspektora i proizvodjača već se naprotiv stvara jedna sprega koja može kompleksnije zahvatiti rešenja pojedinih problema. Iz do sada rečenog se može videti da ovaj Savet tehnologa industrije za proizvodnju i prerađu živinskog mesa kao samoupravna asocijacija nauke i pro= izvodnje ima svoju punu sadržinu. Uvodeći u svoju praksu istraživački rad, Savet je prihvatio nauku da služi proizvodnji i da Je ujedno vođi ali i da deli sudbinu sa tom proizvodnjom. Medjutim, ova konstatacija pretpostavlja stručno zasnovan i društveno objektiviziran rađ Saveta a ne nosi u sebi nikakvu isključivost prema onima koJi nisu članovi Saveta a koji, sigurno i van njega, mogu dati i daju svoj prilog jugoslovenskoj nauci i praksi u OVoj oblasti. Samo u kratkom periodu od dve godine, Savet je narastao u kvantitativno i kvalitativno najjaču stručno-naučnu snagu u oblasti jugoslovenske inđustrije mesa
410
peradi. Zbog toga Savet tehnologa u našem društvu ima sve veći uticaj ali i sve odgovornije zadatke i obaveze.
Polazeći od činjenice da je udruživanjem sredstava proizvodjača stvorena solidna ekonomska osnova Saveta, jasno je da on danas predstavlja realnu i kvalifikovanu snagu za pokretanje i realizaciju najvećeg dela naučno istraživačke aktivnosti u oblasti proizvodnje i prerade mesa peradi. Prema tome, nivo tehnologije u jugoslovenskim fabrikama, njena organizovanost, pa
i ekonomičnost proizvodnje sve više su odraz rada ovoga Saveta. Jasno je da predlozi za regulisanje kvaliteta mesa peradi i proizvoda od nJega koji baziraju na SOpstvenim iskustvima i posebnim proverama, nailaze na opštu saglasnost. Veoma pozitivno je to što ni jedan od članova Saveta ne misli da se rad Saveta završava onog momenta kad je rešeno neko goruće pitanje. Zbog toga se Savet i u daljem radu mora boriti za što veći stepen razumeva-– nja u sprovodJenju svojih odluka u proizvodnji. Bez efikasne transmisije Savet proizvodnja njegov rad ne može biti dovoljno efikasan. Dosadašnje iskustvO, govori da je jedan od najozbiljnijih zadataka Saveta, njegova radna afirmacija
kod svih odgovornih faktora i u svakom pogonu industrije mesa.
Ako se sumiraju rezultati dvogođišnjeg rada ovoga Saveta, može se videti da on zaista predstavlja objektivnu društvenu
i samoupravno organizovanu snagu u industriji mesa peradi. Medjusobni kontakti članova saveta ili bliže tehnologa iz poJedinih od 18 pogona za proizvodnju i preradu mesa peradi kao i organizovano angažovanje Saveta kao celine u rešavanju različitih problema ukazuju na širinu problematike kojom se ovaj Savet bavi i tone samo u stručnom pogledu,već i po svojoj ulozi u društvu. Biće interesantno da se navede neki primer odnosno problem na kom je Savet rađio u toku dve gođine svoga postojanja. Pored brojnih sitnijih pitanja, Savet je postavio sebi u zadatak da u roku od l·' godine vrši ispitivanja i da predlog rasecanja trupova pilića na Osno=vne delove. Poslu se prišlo sa svom OZbiljnošću i posle pomenutog roka, Savet Je obavešten 'oO neophodnosti da se na našem tržištu pored celih trupova Živine, nadju i delovi. Pored toga pripremljen
Je predlog koji je dostavljen svim članovima Saveta na razmatranje.
Predlog rasecanja trupova pilića je na posebnom sastanku Saveta jednoglasno usvojen. Pored toga doneta je odluka da način rasecanja trupova pilića bude objavljen u biltenu SZS "Standardizacija" i da se obavezno primeni u svim industrijskim klanicama pilećeg mesa u roku 12 meseci ođ dana objavljivanja. Na ovaj