JUS standardizacija

PROPISANE GRANIČNE TALASNE DUŽINE ZA MJERENJE HRAPAVOSTI

Za optimalno razdvajanje valovitosti od hrapavosti treba đa je ispunjen sleđeći uslov.

Kod periodđičnih profila hrapavosti (dobijenih struganjem, rendisanjem i tako đalje) treba da se AB nalazi u sleđećim granicama:

h n 1 25k < A < S8k 1 2 B h 1 +x A v 3 ( 5 ) i Najpogodnije vrednosti prekidne talasne dužine za periodđične profile hrapavosti Gde je: h_ - Amplituđa pre filtriranja, (brušenje, razvrtanje itđ.) date su u ta=beli sl. 9. bo - Amplituda posle filtriranja, A - Dužina sinusnog talasa koji se filtrira i AaB - Prekidna talasna dužina (granična) Periodični Cut off Merne duži profil Ne periodični profil K (Am) R_ (um) R. (am) b (mm) (mm) 278.OZI Preko l do 32 : 0,08 0,08 0,b 32 - 100 |Do 0,5 | do 0,1 0,25 0,25 1,25 100 - 320 |O0,5do 10,00| 0,1 do 2,0 0,8 0,8 b,00 320 - 1.000/10,0 - 50,0 2.502} O80) 255 235 12,5 1.000 - 3.200| Preko 50 Preko 10 8 8 LO,0 Sl. 9 – Propisane referentne i prekidne talasne dužine NJVI KRITERIJI U OCBNI KVALITETA POVRŠINE

KE HRAPAVOSTI

OPŠTE O PARAMETRIMA

Parametri kvaliteta hrapavosti površina koje su definisali dosadašnji JUS standardi ni u kom slučaju ne zađovoljavaju dosadašnje zahteve u vezi sa ocenom kvaliteta površinske hrapavosti. Oni su čak u izvesnom smislu postali kočnica daljem razvoju kvaliteta hrapavosti.

16

Do sada se kvalitet hrapavosti površina, uglavnom, cenio prema srednjem odstupanju profila hrapavosti Ra? a što u današnjim uslovima nikako ne zadovoljava, pa su se pojavili neki novi u primeni kao POO Herc 7 RR. Ryzr Pi i tako da-

Novi JUS standardi definišu sve potrebne i proverene nove parametre i time su Ot-

klonjeni svi dosađašnji nedostaci i ne-

jasnoće.