JUS standardizacija, 01. 01. 1980., S. 18

PROPISANE GRANIČNE TALASNE DUŽINE ZA MJERENJE HRAPAVOSTI

Za optimalno razdvajanje valovitosti od hrapavosti treba đa je ispunjen sleđeći uslov.

Kod periodđičnih profila hrapavosti (dobijenih struganjem, rendisanjem i tako đalje) treba da se AB nalazi u sleđećim granicama:

h n 1 25k < A < S8k 1 2 B h 1 +x A v 3 ( 5 ) i Najpogodnije vrednosti prekidne talasne dužine za periodđične profile hrapavosti Gde je: h_ - Amplituđa pre filtriranja, (brušenje, razvrtanje itđ.) date su u ta=beli sl. 9. bo - Amplituda posle filtriranja, A - Dužina sinusnog talasa koji se filtrira i AaB - Prekidna talasna dužina (granična) Periodični Cut off Merne duži profil Ne periodični profil K (Am) R_ (um) R. (am) b (mm) (mm) 278.OZI Preko l do 32 : 0,08 0,08 0,b 32 - 100 |Do 0,5 | do 0,1 0,25 0,25 1,25 100 - 320 |O0,5do 10,00| 0,1 do 2,0 0,8 0,8 b,00 320 - 1.000/10,0 - 50,0 2.502} O80) 255 235 12,5 1.000 - 3.200| Preko 50 Preko 10 8 8 LO,0 Sl. 9 – Propisane referentne i prekidne talasne dužine NJVI KRITERIJI U OCBNI KVALITETA POVRŠINE

KE HRAPAVOSTI

OPŠTE O PARAMETRIMA

Parametri kvaliteta hrapavosti površina koje su definisali dosadašnji JUS standardi ni u kom slučaju ne zađovoljavaju dosadašnje zahteve u vezi sa ocenom kvaliteta površinske hrapavosti. Oni su čak u izvesnom smislu postali kočnica daljem razvoju kvaliteta hrapavosti.

16

Do sada se kvalitet hrapavosti površina, uglavnom, cenio prema srednjem odstupanju profila hrapavosti Ra? a što u današnjim uslovima nikako ne zadovoljava, pa su se pojavili neki novi u primeni kao POO Herc 7 RR. Ryzr Pi i tako da-

Novi JUS standardi definišu sve potrebne i proverene nove parametre i time su Ot-

klonjeni svi dosađašnji nedostaci i ne-

jasnoće.