JUS standardizacija

pripreme za izradu novog pravilnika o kvalitetu mesa peradi

ıiknadnc requlisano pitanje ra a l0:Ga 1 OKO (JUS-e=stan-_ 7-8 n iaj/juni 1977. qgodiije bilo rešeno kroz Pravilu mesa stoke za klanje pe"Sıwžbeni lisi. SER BRUMV DT. u praksi (proizvodnji, i) se pojavio problem i nja načina rasecanja meu vezi, Savezni zavod za oristeći stručnu i naučtehnologa Jugoslovenske roizvoanju i preradu mesa Je indđustrijski način rases Definisani način raseanja mes sa mora biti obavezan za ve industri ze klanice peradi, koje se e ovom proizvodnjom i to u toku 12 meod dana objavljivanja u biltenu. U navedenog roka stručno če se U proJi i prometu pratiti praktična prisecanja i u medjuvremenu dati evendopune ili odgovarajuće izmene. Po s «u probnocg roka, definisani materijal i ROE PON dopunu Pravilniku o kvalieitu mesa stoke za klanje, peradi i divi Hi (i

o O

{u •.0 i

u ct | Oi (o |D (n O

< a e i

Hi [e? i HO

O [0]

Žž

(D) HIS"

OSI ai

(O i: O pp + O n = WR

i O

O

a 6 +

[a

O; Fn O (u. rt 3 nu

BO)

ntEa:ych- 54) Cf

m

TO OON

< OJI ORO EB) A MPOZNE

94

o (O OJ.CI (D (;

|

is

(D

jea

ii]

O. O. M NR OU.K.E TI Op (O [4

n • 0 4 {m

e

o: O:.O O

O o (O M

ro ~

I REZOVI KOD RASECANJA ĆUREĆIH TRUPOVA

o kod rasecanja trupova pilića i kokoši kod rasecanja trupova ćuraka su dati isti nazivi rezova, s tom razlikom, što je kod rasecanja trupova ćuraka uveđen još jedan novi tako zvani "lopatični rez"

.. Nazivi rezova

1. Kičmeni rez,

2. Slabinski rez,

3. Rebarni rez,

4. Grudni rez - rez prsa, O

6

7

RBameni rez,

. Krjdmij — Jakatmil re”,

· Rez karpalnog zgloba (zglob izmedju . srednjeg i završnog dela krila), 8. Karlično zabatačni rez, 9. Rez kolenog zgloba, 10. Rez skočnog zgloba, i

11. Lopatični rez.

B. Nazivi delova ćurećeg trupa

1. ćureće polutke

1/1 ćureća prednja četvrtina, 1/2 ćureća zadnja četvrtina

>

Ćureće grudi 2/1 ćureće polovine grudi. 3. Ćureća krila

3/1 ćureći krilni batak - mali batak, 3/2 ćureći srednji deo krila,

3/3 ćureći završni deo krila - vrhovi krila - metakarpus.

4. Ćureći zabatak - karabatak sa batakom

4/1 Ćureći zabatak - karabatak,

JA

Gureći batak.

5. Cureća ledja sa karlicom i "plećkom" S. 1 Čureća ledja sa karlicom,

5/2 Ćureća ledja sa "plećkom",

5/3 ćuroeća ledja,

74 ćureća polovina ledja sa plećkom, /5 ćureća polovina ledja,

/6 ćureća "plećka"

/7 ćureča karlica, i

/8 ćureća polovina karlice.

nm S! U? (Ji)

1I OPIS REZOVA I DELOVA MESA KOD RASECANJA TRUPOVA ĆURAKA

1. Ćureće polutke - se dobijaju primenom "kičmenog" i "grudnog" reza. "Kičmeni rez" počinje na ledjnom delu kičme na mestu gde se vrat prethodno odvoji ođ trupa, pruža se po zamišljenoj sređišnjoj liniji kičme i završava u predelu zadnjeg repnog pršljena. "Grudni rez ili rez prsa" počinje na prednjem delu, po sredini grudi i pruža se po zamišljenoj središnoj liniji grebena grudne kosti, a završava na zadnjem delu vrhu grudne kosti.

Primenom navedena dva reza ("kičmenog i grudnog"), ćureći trup je rasečen na dve (desnu i levu), približno jednake polovine. ćureću polutku čine: jedno krilo, polovina ledja sa rebrima, "plećkom", polovina gruđi, polovina karlice, zabatak i batak, sa pripadajućim mekim i košktanim tkivima.

1/2, ćureće prednje i zadnje četvrtine -– se dobijaju sečenjem ćurećih polutki, uz primenu "slabinskog reza". Ovaj rez počinje u pređelu spajanja poslednjeg torakalnoyj i prvog lumbalnog pršljena i pruža se pođ pravim uglom u pravcu donjeg dela zadnjeg rebra. Na ovaj način ćureća polutka je rasečena na dve -– prednju i zadnju četvrtinu.

307