JUS standardizacija
zasedanje tc 34 — poljoprivredno prehrambeni proizvodi — međunarodne organizacije za standardizaciju iso sa posebnim osvrtom na zasedanje potkomifteta sc 13 — suvo i sušeno voće i
povrće
Dr Života Živković, dipl. ing.
U vremenu od 9. do 14. juna 1980. codđine u Beogradu je održano ređovno Zaseđanje Tehničkog komiteta TC 34 - Poljoprivredno prehrambeni proizvodi (Komitet za poljoprivredu) Medjunarodne organizacije za standardizaciju ISO, odnosno njegova četiri potkomiteta. S obzirom da je problematika ovog Komiteta TC 34 vrlo široka rad, u okviru njega, se odvija u potkomitetima koji se formiraju prema potrebi, odnosno prema tome kako se pojedini problemi pojavljuju.
Domaćin i organizator ovog Zaseđanja je bio Savezni zavod za stanđdarđizaciju, a finansijsku pomoć za organizovanje Zasedanja dale su sledeće organizacije: "Voćar export-import" iz Zagreba, Poslovna zajeđnica "Voćar" iz Beograda, Poslovna zajednica "Vrenie" iz Beograđa, fabrike ulja iz Vrbasa, Zrenjanina, Zagreba, Zadra i Sombora, hladnjače iz Boleča i Rume i PIK "Takovo" iz Gornjeg Milanovca.
asedanje u Beogradu je nastavak ranije apočetih poslova na pojeđinim stanđardima, odnosno predlozim · standarda. Tako je potkomitet za uljarice (SC 2) obuhvatio probleme "residue" u uljaricama, stanđard kojim se utvrdjuje kvalitet suncokreta, a
7 “4 :-
zatim metođe za ispitivanje pojeđinih svoj-
stava suncokreta. Pažnja je posvećena soji kod koje je takodje obuhvaćeno nekoliko metoda za ispitivanje, kao i stanđardđ o kvalitetu soje za industrijsku preradu.
Potkomitet za proizvođe od voća i povrća
SC 3 je takodje obuhvatio više značajnih
problema u oblasti metoda za ispitivanje
ovih proizvoda i to sadržaja vitamina C i beta karotina, sadržaja olova, soerbitola jE el
U toku Zasedanja Potkomiteta za sveže voće i povrće SC 14 bilo je điskutovano o standardima iz oblasti uslova sklađištenja hladjenog svežeg voća i povrća kao i
346
uslova skladištenja posebno za krastavce, pečurke i krompir. Bilo je diskutovano i o standardu koji obradjuje terminologiju u vezi sa povrćem kao i o botaničkoj nomenklaturi i nomenklaturi delova voća i povrća. U toku rada razmotrene su i primedbe na ranije dostavljene tekstove pojedinih standarđa. Vodđilo se računa da standardi obuhvate one parametre koji će biti prihvatljivi za većinu ali i o tome da se isti mogu ispuniti a posebno da se mogu kontrolisati.
I na kraju dajemo opširniji prikaz Zasedanja Potkomiteta za suvo i sušeno voće i povrće SC 13. Ovaj Potkomitet je osnovan 1977. godine pošto se pokazalo da je tretiranje problema iz ove oblasti u okviru
Potkomiteta za sveže voće i povrće, nedovoljno. Odredjeno je da sedište Sekreta-
rijata ovog Potkomiteta bude u Turskoj. U toku 1978. godine sumirali su se problemi u radu u Ovoj oblasti u proteklim godinama. Zatim je usleđila u 1979. godini, priprema prvih predloga standarda da bi se prvi sastanak ovog Potkomiteta SC 13 održao
u Beogradu od 9. do 12. juna 1980. godđine
u okviru Zasedanja TC 34 Medjunarodne or-
ganizacije za standardizaciju ISO.
Mada su suvo i sušeno voće kao i sušeno povrće poznati jako dugo, problemi su se pojavili tek od kada je otpočela veća trgovina sa njima. Od tada se govori o kvalitetu kao i o potrebi kontrole kvaliteta ovih proizvoda. U okviru voća treba razlikovati suvo voće gde spadaju plodovi oraha, lešnika, badema, kikirikija, jezgra raznih vrsta semenki i koštica koji se dobijaju iz plodova voća kao što je jabuka, kruška, trešnja, kajsija, breskva, šljiva i drugo koji se moraju sušiti na vazduhu do konstantne vlažnosti koja ima različite karakteristike za razne vrste plodova. Povrće se takodje mora sušiti da bi se dobio proizvod koji se može držati