JUS standardizacija

i pri običnim sobnim uslovima bez opasmnosti od kvara.

Premm predvidjenom planu u toku Zasedanja Potkomiteta za suvo i sušeno voće i povrće na dnevnom redu su bili predlozi stanđarđa kojima se definiše kvalitet, ođredjujJu·parametri, zatim način uzimanja uzora=ka kao i metođe za proveru propisanog kvaliteta za: jezgra koštica kajsije, jezgra koštica trešnje, jezgra semenki šišarki bora kao i sušene višnje.

Mada je problematika nekih ođ semenki bila nepoznata mnogim stručnjacima, postoJalo je interesovanje za predloge u celini kako naših tako i stručnjaka drugih zemalja prisutnih na ovom Zaseđanju. U vezi sa predlogom stanđarda za kvalitet jezgra koštica kajsije bilo je dosta diskusije u vezi sa predlogom kojim je bilo predvidjeno da proizvod buđe "praktično" bez živih insekata a da je "apsolutno" bez prisustva uginulih insekata ili njihovih delova. Posle veoma iscrpne diskusije prihva-– ćeno je đa se kako kođ ovog tako i kod đrugih vrsta suvog voća bolje definiše deo ko= ji se odnosi na prisustvo živih kao i uginulih insekata, čime bi se izbegle kasnije nesuglasice i proizvoljna tumačenja. Dosta pažnje je posvećeno uzimanju uzoraka kao i načinu ispitivanja pojeđinih propisanih osobina jezgra koštica od kajsije. U prilogu ovoga predloga standarda data je dosta obima klasifikacija sa navodđom da ona predstavlja rezultat iskustva proizvodjača kao i uvoznika. Smatralo se na sastanku da je i ovde potrebno u drugoj verziji dati neštc bliže parametre a ako se želi đa krupnoća bude deo kvaliteta potrebno je bliže i jasnije definisati istu.

Drugi razmatrani predlog standarđa obuhva-– ta predlog kojim se utvrdjuje kvalitet, način uzimanja uzoraka kao i metođe za pro-

Veru propisanog kvaliteta jezgra semenki šišarke bora (Pinus pinea Linnaeaus) za ljudsku potrošnju. Rađi se o specijalnoj vrsti bora čije se jezgro može koristiti za ljudsku potrošnju kao dođatak raznim kolačima. Pored opštih primeđbi, sve u nastojanju da se bolje definiše kvalitet, odnosno da se daju neki parametri koji mogu da doprinesu unapredjenju kvaliteta, posebno je bilo obuhvaćeno pitanje boje koje je prema pređlogu moglo da varira u širokim granicama. Bilo je predloga da se propiše - utvrdđi neka odredjena boja koje

'se onda moraju pridržavati svi. Medjutim,

na kraju je ipak zaključeno đa je to teško i da bi u tom slučaju možda došlo čak

i do veštačkog bojenja što bi u celini bilo negativno pa je ostao predlog da se boja samo bolje definiše ali da u đefiniciji bude istaknuto "prirodna i karakteristična boja za odre en varijetet bora".

reći predlog standarda koji je bio predmet diskusije na pomenutom Zasedanju bio je Standard kojim se utvrdjuje kvalitet, način uzimanja uzoraka kao i metođe za proveru propisanog kvaliteta jezgara koštica trešnje (Prunus mahaleb Linnaeaus). Mnogim stručnjacima je bilo nepoznato đa se OvO jezgro koristi u konditorskoj i drugim industrijama. Medjutim, jezgra trešnje su interesantna sa gledišta sagleđavanja problema eventualne upotrebe bilo da se uvezu ili da se otpočne sa njihovim ko= rišćenjem od neke domaće vrste trešnje.

Za naše uslove, a polazeći od količine koja se proizvođi, interesantnije je jezgro koštice od kajsije jer je ono sađa sporedni proizvod koji se uglavnom ne koristi pa pomenuti predlog stanđardđa treba podržati i dati svoj eventualni doprinos u njegovom daljem oformljenju. Isto tako treba ugraditi i u naše propise deo Određbi koje se nalaze u predlogu ovoga stanđarda.

Od sušenog voća na ovom Zaseđanju bila je diskusija samo o predlogu standđdarđa kojim se utvrdjuje kvalitet suve višnje.

Posle završenih razmatranja doneti su zaključci koji se mogu formulisati na sleđeći način:

- da je neophodno unapredjivati rađ na standardima iz oblasti suvog i sušenog voća i sušenog povrća;

- da se nastavi rađ na drugoj verziji predloga standarđa koji su razmatrani na Zaseđanju u Beogradu i predloži dopuna odnosno bolje formulisanje pojedinih odredbi u sklađu sa diskusijama na ovom Zasedanju; - da nacionalne stanđardizacije, Sekretarijatu dostave predloge u vezi sa uključivanjem novih proizvoda ove vrste ali i da se zemlje predlagači postaraju odnosno đa urade inicijalni tekst predloga, koji bi se razmatrali na sastanku Sekretarijata Potkomiteta SC 13.

GORIVO AV IV IJ AA AVA AA AV A 87