JUS standardizacija

5. Voćni sok od jagođe u slučaju kada je sirovina koncentrovani voćni sok od jagode sa 32% suve materije.

U ovom slučaju 100 kilograma koncentrova-–

nog voćnog soka od jagode sadrži 32 kilo-

grama suve materije, pa se postavlja pitanje koliko kilograma će sadržati potrebnih 2,4 kilograma.

100 : 32 = X : 2,4 odnosno 240 : 32 = 7,5 kilcgrama ,

Vidi se da se sa povećanjem suve materije smanjuje količina voća, odnosno sirovine, od koje se proizvodi voćni sok. Sledeći primer se odnosi na niži sadržaj suve materije u sirovini /matičnom soku/.

6. Voćni sok od jagođe u slučaju kada je matični sok sa 5% suve materije.

Ovde je jasno da će 100 kilograma matičnog soka sadržati samo 5 kilograma suve materije jagode pa ćemo na isti način postaviti pitanje koliko kilograma će sadržati potrebnih 2,4 kilograma.

100 : 5 = X : 2,4 odnosno 240 : 5= 48 kilograma

Da bi se zadovoljio neophodni uslov i obezbedila potrebna-propisana, količina suve

T erije od jagode, kako se iz ovoga primera vidi u slučaju kad matični sok sadrži manje suve materije, nužno je dođati veću količinu toga matičnog soka.

Pošto je pravilnikom predvidjena mogućnost proizvodnje mešanih voćnih sokova, gde u sastav ulazi više vrsža voća, sa različitom suvom materijom, neophodno je na jednom primeru prikazati primenu člana 16, OVOg Pravilnika i u ovom slučaju.

7. Mešani voćni sok od šljive dženarike, Jabuke i trešnje.

Da bi se pravilno primenio čl. 16, Pravilnika, neophodno je da se tačno utvrdi procentualno ućešće pojedine vrste voća.

Wrsta voća Procentualno Procenat suve

učešće materije DS ja dženarika 60 8 2. jabuka 20 | 10 3. trešnja 20 9

Ako procentualno učešće primenimo na količine koje bi bilo neophodno obezbediti

da bi se ispunio uslov od 40%, videćemo da nam u slučaju šljive treba 60% od

3,2 kilograma = 1,92 kilograma kod jabuke 20% odđ 4 kilograma = O0,80 kilograma i u slučaiu trešnje 20% od 3,6 kilograma =

= 0,72 kilograma.

Ukupno suve materije koju moramo dodati iz sve tri vrste voća treba:

Šljiva 1,92 Jabuka 0,80 Trešnja 0,72

3,44 kilograma za 100 litara mešanog voćnog soka

Sada nam ostaje da izračunamo količine matičnog soka ođ svake vrste voća. I OVde se 'mora primeniti procentualno učešće pojeđine vrste voća, pa tako imamo:

Šljiva 60% odđ 40 kilograma = 24 kilograma Jabuka 20% ođ 40 kilograma = 8 kilograma Trešnja 20% od 40 kilograma = _ 8 kilograma

40 kilograma

Ovaj podatak takodje pokazuje da količina matičnog soka mora da bude uvek ista ako je sadržaj suve materije u granicama propisanim u čl. 16. ovog Pravilnika.

Na osnovu svega iznetog može se izvući zaključak da od pravilne primene člana 16. zavisi kvalitet voćnih sokova. Nesumnji-

vo da bi sa povećanjem procentualnog učešća suve materije iz voća kvalitet mogao i dalje da se poboljšava, a to znači da učešće voća u soku veće od 40% nije propust

već korak napred, čemu treba da teži svaka organizacija udruženog rada.

411