JUS standardizacija

standardizacija i dosledna kontrola kvaliteta — presudni

činioci uspešnog domaćeg i međunarodnog prometa

voća I povrća

Prof. dr Dušan Stanković

Uvod

Pravilna ljudska ishrana je izuzetno i mnogostruko značajna kao sredstvo prometa i preobražaja materije i energije čime se obezbedjuju razvoj, zdravlje, otpornost i radna sposobnost organizma. Po J. Va 1 – n e t – u (1980) zadivljujuće ·:zdravstveno stanje stanovništva Hunza (na jednom platou Himalaja), u kojem su bolesti nepoznate i život maksimalno dug, to naročito potvrdjuje. To se pripisuje čistom vazduhu, odličnoj vodi i ishrani pretežno biljnom hranom - svežim voćem i povrćem, žitom, a zatim mlekom, dok se meso troši samo izuzetno.

Pravilna ishrana se ne može ni zamisliti bez redovne i obilne potrošnje voća i povrća, naročito u svežem stanju. Po nizu prednosti bitnog značaja, ovi proizvodi daleko nadmašuju sve druge životne namirnice posmatrane pojeđinačno. Naročito su korisni kao izvori biološki najpogodnijih zaštitnih materija, bez kojih se ne mogu ni zamisliti ni razvoj, ni zdravlje, ni otpornost, ni radna sposobnost čoveka, naročito u današnjim uslovima urbanih i industrijalizovanih sredina, sa obiljem morbogenih činilaca.

Voće i povrće su značajni i kao izvori hemijski najispravnije vode (80-—90 posto), čiji je promet u ljudskom organizmu veliki i presudan: ima je 36 posto u limfi,

80 posto u krvi, 75 posto u mišićima, 30 posto u kostima, 10 posto u zubnoj gledji, prosečno 70 posto (Va 1 ne t, 1980). Voće je izvanredno značajna namirnica i kao izvor više vrsta prirodnih šećera, neupo= redivo korisnijih nego odveć rafinisana fabrička saharoza, s blagotvornim uticajima na zdravlje, čak i kao sredstvo protivu vrlo rasprostranjenog karijesa zuba dece (dok je običan šećer upravo prouzrokuje). Pa ipak, iako su vrste šećera glav-

ni sastojci svežeg voća, ono se odlikuje manjom kaloričnom vrednošću (6o-70 kalorija u 100 grama, u odnosu na 260 kaloriJa u stoj količini hleba), ite ji s te stra= me najbolje odgovara drastično smanjenim energetskim potrebama ljudskog organizma u današnjim uslovima.

Medjutim, voće i povrće spadaju u lako i brzo kvarljive proizvode, te se s njima mora od berbe do upotrebe postupati Što pažljivije, kako bi im se obezbedio neumanjen kvalitet i, tada kada stignu do potrošača, da bi se smanjili gubici prouzrokovani kvaranjem, koji mogu biti i vrlo znatni (do 25 posto i više).

U uspešnom prometu voća i povrća, naročito na većim relacijama i u medjunarodnom prometu, standardizacija vrši presudnu ulo=gu. Njome se deluje bitno ne samo na ujednačenost i visok kvalitet proizvoda, i na znatno olakšavanje prometa, čime se obezbedjuju interesi proizvodjača, već i na sprečavanje njihovog kvarenja u toku transporta, distribucije, čuvanja i prodaje.

Pri tom se standardizacija mora shvatiti i primeniti u svojoj ukupnosti, a to znači - mora obuhvatiti proizvode, ambalažu i transportna sredstva (poglavito kontejnere), i to kako u izboru sortimenta i odredjivanju najpogodnijeg vremena berbe, tako i u neposrednoj primeni za tržište, odnosno čuvanje.

S obzirom da je naša zemlja u celini veliki proizvodjač voća, groždja i povrća (u šljivarstvu smo na prvom, a u vinogradarstvu na jeđanaestom mestu u svetu), a naročito s obzirom na dobre izglede da u ovoj oblasti postanemo značajni izvoznici, nužno je da standarđizaciji ovih proizVoOda posvetimo mnogo veću pažnju nego do Ssa-

435