JUS standardizacija
imajući u vidu da naši selekcionari dosta rađe na ovoj vrsti,kao i činjenicu da će se ova vrsta najverovatnije, u kombinaciji sa pšenicom,koristiti kao sirovina za inđustrijsku preradu.
Parametri kvaliteta za žita moraju biti bazirani na dosadašnjem iskustvu ili pak na inostranim normama kvaliteta koje definiše medđjunarodna organizacija Codex alimentkarius i sctanđarđdi stranih zemalja. Razvitak trgovine u svetskim razmerama i nova tehnologija u proizvodnji hrane su znatno ubrzali tempo medjunarodne razmene hrane. Upravo je to momenat kada je neophodno donošenje normi kvaliteta i poku-!) šaj da se koliko je to moguće pojedini proizvođi standđarđizuju, kako bi se i Jugoslavija mogla poJaviti na inostranom tržištu sa kvalitetom koji se zahteva i uklapa u medjunarodne norme. Da je oblast žitarica značajna u svetskim razmerama govori i podatak đa je u martu 1980. godine formiran stručni Komitet za žitarice i proizvode od žitarica Codex alimentarius commission,odnosno mešovita komisija za stanđardizaciju medjunarodne organizacije za ishranu FAO i svetske zdravstvene Organizacije WHO. U program Komiteta | uključena je problematika vezana za kvalitet pšenice, raži, ovsa, tritikale, ječma, pirinča kao i proizvođa od ovih žitarica u vidu brašna, proizvoda od brašna, testa i žita pripremljenih za neposrednu ljudsku ishranu.
Kada se govori o hlebu, neophodno je propisivanje parametara kvaliteta koji jasni-
Vrsta proizvođa A) Hleb
je i bliže definišu kvalitet proizvoda,
Sađašnji Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih proizvoda, hleba, peciva i testenina u članu 94. propisuje parametre kvaliteta za hleb samo za oblik, naraslost i uopžte-
ne pokazatelje za izgled kore i sredine, tako da je bilo teško doneti zaključak o kvalitetu proizvoda. Kao parametri kvaliteta hleba i peciva dati su sadržaj vođe i kiselinski stepen koji nisu bili raz=graničeni po vrstama hleba već su date samo gornje granične vrednosti. Zbog ovoga je nužno da se u Pravilnik ugrađe pokazatelji u okviru kojih su detaljnije definisani parametri kvaliteta,što pruža mogućnost lakšeg i boljeg kontrolisanja u procesu proizvodnje i prometa. Prema sadašnjem iskustvu bilo bi neophodno propisati parametre za:
1. volumen hleba i peciva
2. spoljni izgled proizvoda
3. izgled sredine proizvoda
4. miris kore i sredine proizvoda
5. ukus kore i sređine proizvoda.
Volumen hleba i peciva ima različitu vrednost u zavisnosti odđ težine proizvođa, oblika i tipa upotrebljenog brašna, te se u zavisnosti od ovih karakteristika moraju dati i različite vrednosti za volumen proizvoda. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva proizvo= djača kao i praćenjem kvaliteta hleba na tržištu, vrednosti za volumen hleba i peciva bi morale biti sleđeće:
Vrednost volumena
1. crni hleb mase 2 kg 4350 (duguljasta forma) 2. polubeli hleb mase 2 kg 4650 " " 3. beli hleb mase 2 kg 4800 " :4. crni hleb mase 1 kg 2900 | ' 5, polubeli hleb mase 1 kg 3100 " " 6. beli hleb mase 1 kg 3200 Mi " 7. crni hleb mase 0,8 kg 2350 e " 8. polubeli hleb mase 0,8 kg 2500 " " 9. beli hleb mase 0,8 kg 2600 ij i 10. crni hleb mase 0,5 kg 1950 " " 11. polubeli hleb mase 0,5 kg 2080 i: e 12. beli hleb mase 0,5 kg 2150 | :: 13. mešani ražani hleb mase 0,5 kg 1800 (okrugla forma) 14, ražani, heljdin, kukuruzni mase 0,5 kg 1700 i " B) Peciva 1. pšenično pecivo mase 50 g 550 (duguljasta i okii rugla forma) 2. pšeničuo pecivo mase 100 g 880 " 3. pšenično pecivo mase 150 g 1100 4. pšenično pecivo mase 200 g 1200 " 5. pšenično pecivo mase 250 g 1300 "
217