JUS standardizacija

na su ispitivanja delovanjem na površinu premaza pamukom i najbolje rezultate smo dobijali tamponom prečnika 30 mm i mase od 200 - 300 mg. Ovo ispitivanje se izvodi na sledeći način:

Tampon ili loptica se spušta na ispitnu ploču sa premazom, sa visine ođ 100 mm slobodnim padom. Ploča je postavljena horizontalno. Ispitivanje se vrši u prostoriji bez strujanja vazduha, na sobnoj temperaturi 20 + 2O2C i relativnoj vlžanosti vazduha 60 + 5%. Posle 30 s podigne se ploča sa premazom i pamučnom lopticom na visinu ođ oko 300 mm i potpuno se prevrne. Padanje pamučne loptice bez,ostatka tragova pamuka na površinu premaza označava da je postignut prvi stepen sušivosti.

Prednost ovog načina ispitivanja je u tome što postoji sličnost okolne prašine sa pamučnim dlačicama za razliku od staklenih perli koje nemaju ništa zajedničko sa prirodom prašine, posebno što nema takve prašine sa prečnikom čestica od 0,2 mm. -

Predložili smo da se ovaj ustanovljeni način ispitivanja, odnosno postupak standardđizuje i verujemo da će naći” mesto u jugoslovenskim standardima. Ovakav sličan način se primenjuje i u nekim fabrikama u Italiji. Praktična strana jednog takvog ispitivanja je u tome što će ga stotinak fabrika u našoj zemlji lakše prihvatiti, jer će njihove laboratorije lako doći do jednostavnog materijala za ispitivanje, što će predstavljati veliko olakšanje u radu. Time bi bili okončani dosađašnji načini ispitivanja koji su dosta subjektivni i diskutabilni, pa čak i proizvoljni, koji vođe ka netačnim konstatacijama,

a ponekad završavaju i pred nekom arbitražom. Uvodjenjem ovog postupka znatno bi se olakšao i posao kontrole kvaliteta kako kod proizvodjača, tako i kod potrošača organskih premaznih sredstava. Time bi se unela sigurnost prilikom odredjivanja prvog stepena sušivosti, a smanjile bi se i oscilacije raznovrsnih rezultata, jer su probe koje su vršene pomenutim postupkom u našoj radnoj organizaciji pokazale daleko ujednačenije rezultate.

Drugi stepen sušivosti - učvršćivanje, pripada stađijumu stvaranja filma na organskom premaznom sredstvu. Ovaj stepen u našoj praksi nije postojao. Postoji postupak za ođredjivanje vremena sušenja koji je jedino zvaničan, ali je po formi i sadržini već prevazidjen. Mađa je obavezan za kontrolu kvaliteta, ovaj postupak je u velikoj meri subjektivan, jer često stavlja analitičare pred đilemu, posebno kada se radi o problematičnim proizvodima.

Kod ovog stepena promena viskoziteta je minimalna, a stanje gela dobija nove dimenzije - čvrstoću. Ovo stanje je blizu početka destrukcije premaznog filma.

324

U nekim zemljama (Nemačka, SSSR) predloženi stepen sušenja je dobro razradjen, on je podeljen na nekoliko stepena. Proveravajući podatke u praksi ustanovili smo da je od svih stepena sušivosti, pa

i od postojećeg postupka koji je sličan predloženom, najprihvatljiviji sledeći postupak:

Na horizontalno postavljenu ploču sa osušenim premazom od 30 jm stavlja se kružni kvantitativni filter papir prečnika 2,6 cm. Iznad njega se stavlja gumeni kotur prečnika 2,2 cm i đebljine

od 3 do 4 mm. Sve se to optereti tegom od 500 g. Posle 60 s uklone se teg i gumeni kotur, pa se na izvesnoj visini okrene ploča sa zaostalim papirom.

Padanje papira označava da je postignut drugi stepen sušivosti premaznog filma što će se trajno potvrđiti konstatacijom ima ili nema tragova otisaka papira na površini. Ukoliko postoje tragovi, znači da film nije dovoljno suv i da nije | ostvaren drugi stepen sušivosti. Treba naznačiti da se postupak odvija u normalnim uslovima, tj. na 20 + 2O2C i pri ralativnoj vlažnosti vazduha od 65% u jednoj statičkoj atmosferi, bez strujanja vazduha. Probe se rađe na više od

tri mesta na ploči i rezultat se dobi- + ja od srednje vrednosti nekoliko i merenja. Ove probe se vrše 2 cm od

ivica ploče za ispitivanje premaznog filma. Ovakva ispitivanja su vršena u drugom periodu, a rezultati su potvrdjeni u praksi. Davali smo i garanciju za postignuti stepen sušivosti ovih proizvoda, koji garantuje sigurnost i solidnost pri manipulaciji premazanih predmeta i proizvođa pri pakovanju i transportu.

Prednost ovakvog postupka za odredjivanje stepena sušivosti je u tome što pruža Velika olakšanja za sve analitičare u odnosu na opremu za ovakav postupak ispitivanja. Za institutska ispitivanja postoje aparati koji mogu da utvrde svaki stepen sušivosti utvrdjivanjem stanja sušenja

u vremenskim razmacima odđ jednog časa. Takav aparat je obično sa automatskim upisivačem "rekorđer"-om kojim raspolažu neki instituti pa i laboratorije. Ovđe je reč o rutinskom ispitivanju pri čemu se mora uzeti u obzir opremljenost laboratorija naših potrošača, koji će, ukoliko

ne mogu da se služe ovim rutinskim postupkom, biti prinudjeni đa se obraćaju raznim istitutima.

Velika saobraznost sa dosadašnjim načinom ispitivanja sastoji se u tome

što je materijal, koji treba da izazove neravnine na površini zbog eventualnog nedovoljnog isušivanja, od hrapavog filter-papira koji je kao kvantitativni filter od čiste celuloze bez punila pomoću kojih se jasno mogu konstatovati eventualne neravnine izazvane opterećenjem premaznog filma.

Istovremeno se u našoj laboratoriji pokušavalo đa dokaže da postoji drugi stepen sušivosti sa upotrebom pamuka ili