JUS standardizacija
proizvoua, što bi ih bodstaklo na veću potrosnju. Na stranim tržištima to bi nam pruzalo šanse da budemo konkuretniji nego mnogi drugi proizvodjači i oni koji nude odqovarajuće proizvode. U tom pogledu, stanje nigde u svetu ne zadovoljava.. Uzmimo našu šljivu. O njoj je bilo u Jugoslaviji pet doktorskih disertacija. Pa ipak još ne znamo šta sve njeni plodovi sadrže. A siqurno Je da su im odlike raznovrsnost i KOrist u odnosu na zdravlje zbog sadržaja zaštitnih materija dragocene za uspešnu prevenciju od bolesti.
Kriterijume kvaliteta moraju dobro upoznati i individualni proizvodjači, koji su i robni proizvodjači. To će bitno doprinositi unutrašnjoj kontroli, odnosno pripremama proizvoda za transport kcje garantu= ju da će do potrošača, čak i onih stranih, 1Stı SLići u zacovoljavajućem stanju. Jasno je da nikakve naknadne pripreme proizvoda, koje izvoznici preuzimaju od neposrednih proizvodjača, naročito inđividualnih, ne mogu otkloniti posledice koje=moqu nastati u toku transporta, ako oni sadrže uzroke koji dovođe do pogoršavanja kvaliteta i kvarenja, kao što su kontaminisanost sporama saprofitnih i parazitnih gljiva /usled odsustva efikasne zaštite/, uboji usled nemarljivog manipulisanja, loša ambalaža /naročito u dužem transpor= tu u nehladjenim prevoznim sredstvima, u uslovima promenljive i pretežno nepovoljne spoljasnje ctemperature/.
U ovom pogledu treba koristiti iskustva Velike Britanije koja stalnim takozvanim obnovljenim kursevima dopunjuje znanja svojih inspektora i kontrolora o kriterijumima kvaliteta /jer se i sortiment menja/, koja se prenose i na neposredne pro-
i ZVOG jace.
cilju unapredjenja stanđardizacije voća, groždja i povrća, dobro bi bilo da se pomišlja i na neke mere poresko-kređitnoq karaktera. U svakom slučaju, naše mogućnosti za znatnije poboljšanje u ovoj Ooblasti su veoma velike, jer mi zadovoljavamo osnovni preduslov izvrsnog kvaliteta proizvoda a to su sortiment i veoma povoljni agroekološki uslovi, s kakvim se malo zemalja u svetu može pohvaliti.
Ostalo je sve u nadležnosti proizvodjača i izvoznika.
Iz izloženih činjenica je jasno da je stam dardizacija u oblasti proizvodnje i prometa voća, groždja i povrća, i to od prvih
proizvodnih zahvata, bitan i presudan preduslov uspeha ćĆitave naše voćarsko-vinogradarsko-povrtarske privrede, koJa u nas ima
i strategqijsku važnost. To je naročito bitan preduslov da ostvarujemo jače prodore na strana tržišta, u skladu s visokim kvalitetom ovih proizvoda, koji je rezultat odiičnog asortimenta, i izvanredno povoljnih agroekoloških uslova. U tom cilju potrebno Je, korišćenjem mehanizama našeg društvenog dogovaranja i sporazumevanja, a na osnovu inter i multidisciplinarnog pristupa problemima, uložiti napore i sredstva naročito u sledeće mere: osposobljavanje proizvodjača i prometnika da bolje poznaju i dosledno primenjuju kriterijume kvaliteta prilikom standardizacije proizvoda; sSsuDrcvodjenje standardizacije rasadničke proizvodnje preko prikladne opšte politike i semenarske službe, zasnovane na dodatnim zakonskim propisima: stvaranje združenih plantažnih voćnjaka, vinograda i povrtnjaka; organizovanje asanacije voćarstva; pružanje poresko-kreditnih olakšica za standardizovanu i udruženu proizvodnju
u većoj meri nego do sada; omasovljava-– nje mera zaštite voćaka, vinove loze i povrća od opasnijih bolesti i štetočina, naročito preko udruživanja sredstava i rada, jer se u ovoj oblasti na drugim osnovama ne mog ostvarivati značajniji uspesi; sveStrali JE UpGznav..ij=o JaVHGOsGGki „ad Hid vom unutrašnjom vrednošću nasih masgcvnih proizvoda, kao preduslov da se jače zainteresuju i domaći i strani potrošači ; razmatranje mogućnosti da se za prerađu voća i povrća pristupi izboru posebnog asortimenta u skladu s tehnološkom vrednošću, a ne da se za tu svrhu koriste pretežno otpaci, Ono što nije upotrebljivo za potrošnju u svežem stanju.
Literatura
1. Cadillat, R.: Colloque international HNORCOFEL, Dijon 12-14 mars, 1980.
2. Salomon, M.: L'Avenir de la vie. Seghers, Paris 1980.
3. Stojnić, M.: Mesto Jugoslavije u svetskoj proizvodnji i prometu voća /u štampi u "Jugoslovenskom voćarstvu"/. 4. Valnet, J.: Traitement dos maladies par les fruits, les legumes et les cerćales. Maloine, Paris 1977.
5. Valent, J.: Docteur Nature. Fayard, Paris 1981.
6. SGJ, Beograd 1980.
405