JUS standardizacija
amortizovanih osvežavajućih bezalkoholnih pića, propisane su u čl. 41. s tim što je izričito navedeno da se ovoj grupi pića mogu dodavati isključivo veštačke arome (podrazumevajući odredbu važećeg Pravilnika o kvalitetu aditiva, gde stoji da se arome koje ne potiču iz prirodnih izvora smatraju veštačkim aromama). Kao što se vidi, ovo je jedina grupa osvežavajućih bezalkoholnih pića u kojima je dozvoljeno dodavanje veštačkih aroma.
ČI. 44 Članom 44. propisani su zahtevi u pogledu načina deklarisanja aromatizovanih „osvežavajućih bezalkoholnih pića, sa iziričitim naglaskom da na deklaraciji mora biti vidno istaknuto da je piće veštački aromatizovano, uz obavezu navođenja vrste upotrebljene arome.
ČI. 45 Član 45. se odnosi na mogućnost proizvodnje niskoenergetskih osvežavajućih bezalkoholnih pića sa voćnim sokom, od baza, od biljnih ekstrakata i od žitarica. Pravilnik o kvalitetu dijetetskih namirnica reguliše osnovne parametre koji se odnose na obezbeđenje zdravstvene ispravnosti i dijetetske vrednosti ovih namirnica u celini a ne i kvalitet pojedinačnih proizvoda. U slučaju niskoenergetskih osvežavajućih bezalkoholnih pića, moraju biti ispunjeni uslovi propisani Pravilnikom o kvalitetu osvežavajućih bezalkoholnih pića, a da bi taj proizvod nosio i naziv dijetetski, moraju biti ispunjeni i uslovi propisani Pravilnikom o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet ”SI. list SFRJ” 6/80, i to kako u pogledu sastava tako i načina deklarisanja. Praktično to znači da ako se u niskoenergetskom osvežavajućem piću umanji suva materija, odnosno količina ovim Pravilnikom dozvoljenih šećera, za najmanje 30% od normalne vrednosti, onda je to dijetetski proizvod i način deklarisanja tog proizvoda podleže propisima o načinu deklarisanja dijetetskih proizvoda. Niskoenergetska aromatizovana osvežavajuća bezalkoholna pića moraju se međutim proizvoditi po proizvođačkoj specifikaciji, shodno odredbama ovog Pravilnika.
ČI.53 Već u početku rada na ovom Pravilniku sagledana je potreba da se reguliše kvalitet sirupa za pojedine kategorije osvežavajućih bezalkoholnih pića. Istaknuto je da se ne mogu koristiti voćni sirupi i sirupi od baza koji su definisani Pravilnikom o kvalitetu proizvoda od voća, povrća, pečurki i pektinskih preparata, zbog većeg sadržaja ukupne suve materije. Iz tih razloga, ovim Pravilnikom je definisan kvalitet sirupa za pojedine kategorije osvežavajućih pića (ČI, 53).
ČI.54 U članu 54. istog Pravilnika propisano je da se u proiz-
Standardizacija 1984./br. 7–8
vodnji navedenih sirupa mogu koristiti isključivo sastojci i dodaci koji su odredbama pomenutog Pravilnika propisani za osvežavajuća bezalkoholna pića od baza, od biljnih ekstrakata i od žitarica.
Kao što je rečeno u prethodna dva člana (53. i 54.) ovog Pravilnika, navedeni sirupi su namenjeni isključivo za proizvodnju osvežavajućih bezalkoholnih pića, a njihov kvalitet je regulisan članom 55. istog Pravilnika prema kome oni moraju biti ujednačene sirupaste konzistencije, bez raslojavanja, osim kod sirupa za osvežavajuća bezalkoholna pića od citrus baza.
U tački 2. istog člana propisan je uslov za sadržaj suve materije sirupa za osvežavajuća bezalkoholna pića, s tim da ista iznosi najmanje 60%, mereno refraktometrom na 20"C, odnosno 50% za sirupe namenjene točenju bezalkoholnih osvežavajućih pića iz specijalnih (post -miks i dr.) aparata.
ČI. 55 U tački 3. člana 55. regulisana je najveća količina konzervansa koju sirupi za osvežavajuća bezalkoholna pića mogu da sadrže, pod uslovom da posle razblaženja vodom, prema uputstvu iz deklaracije, ona odgovara količini dozvoljenoj u gotovom proizvodu.
ČI.B55/56
Shodno članu 55. i 56. sirupi sa negazirana osvežavajuća bezalkoholna pića, mogu se proizvoditi isključivo po proizvođačkoj specifikaciji. Kao što je u čl. 56. propisano, u deklaraciji sirupa za osvežavajuća bezalkoholna pića pored podataka iz čl. 5. Pravilnika, mora biti istaknut i podatak o količini ukupne suve materije, kao i uputstvo za upotrebu odnosno postupak i stepen razblaženja za dobijanje odgovarajućeg bezalkoholnog pića. Kod originalnih pakovanja sirupa u kontejnere koji su namenjeni za proizvodnju osvežavajućih bezalkoholnih pića, koja se toče iz specijalnih aparata, mora se istaći kako deklaracija za sirup, tako i deklaracija za odgovarajuće osvežavajuće bezalkoholno piće. U tom slučaju obaveza propisana članom 5. tačka 8. pomenutog Pravilnika, odnosno obaveza deklarisanja datuma proizvodnje i roka trajanja, može se za gotov proizvod istaći u smislu da se piće konsumira neposredno posle točenja. Isto tako, kada je u pitanju obaveza isticanja neto količine (zapremine) istočenog pića kao finalnog proizvoda iz specijalnih aparata, (tač. 4. člana 5. Pravilnika) u deklaraciji se može označiti da količinu gotovog proizvoda, odnosno osvežvajućeg bezalkoholnog pića koje se toči u čašama određuje korisnik post-miks aparata (ili drugog specijalnog aparata) pri čemu se mora pridržavati uputstva proizvođača sirupa u pogledu stepena razblaženja odnosno mešanja sirupa sa vodom.
201