Kolo

11

<•"»»]

Деспо. — Пазап у Сингапуру. Ту се сиромашним слојевима продају јевт-ине ствари европске производње. сту, иа најзначајниЈем иоморском путу, који везује Далеки Исток са западпим светом. Сиигаиур је био више иего гвоздена песнииа која је иретила према северу, према Јапаиу који се дизао. Сиигапур је био симбол еиглеске моћи, енглеске тежње да вечно господари у Источној Азији. Под. заштитом Сиигапура налазила се Иидија драги камен у круни Енглеске, Индија са својих 350 милиона стлновнипа, један цео огроман засебни свет, са свим својим неисцрпним богатствима, која су, иа око мотла да обезбеде . Великој . Бритаџији блатостан>е за вечна времеиа. СиНгапур је, као лав сиреман за скок, чувао еиглеску круаску колонију Малају са њеиим неисцрплим богатством. калаја и гуме. Малајски рудници валаја најбогатији су на свету. Између Индије и Малаје, исто тако под заштитом Сингапура, налази се Вурма којој је Внглес&а с поругом ускратила слободу. Ту је и пут, знаменити бурмански пут, који води не само до огромлих неискоришћених богатстава Кине него и до важних петролејрких извора у Вурми. Због Сингапура. је ХоЛандска Индија, најбогатИје Колонијално подручјв сировинама на свету, занемарила сво-

лађа пристајало јв годишње

V

Је сопстпено наоружаље и тако Јевтино продала своју независност. На Сингапур је Аустралија, ненасељени континент на чему су јој завкдиле пренасељене земље азиског Истока, гледала са пуно поуздааа и наде Шта. је Иорт Дарвин на бескрајно пу-стом северу Аустралије без Сингапура? Хонког на северу, Порт Дарвин на југу значили су нешто у вези са Сигнгапуром, који је био .камен-темељац стратегиског троугла утврђења на коме се"'држалГ британска власт. Сингапур је био најваашије место истбч-, ио-азиског простора, нада англосаксонских држаиа. Али мач је изгубио своју оштрицу. Енглеска је пред Сингапуром изгубила своју главну снагу, остатак се јадИо повукао, а сам Сингадур као неосвојиво утврђење доживео ,је своју жалосну судбину. За некодико недеља рата пао је Хонконг, за 52 часа Сиигапур. Порт Дарвин и Сурабају чека иста судбина ... Пад Сингаиура није само успех Јапанаца. Пад Сингапура значи почетак једне револуције у Источиој Азији, револуције која ће узети недогледне размере. Ото Бухолц (Гокоз: Ве1(?га<1ег В1Ма§епШг)

Пристаниште Симапуџа. Преко 13.000

Лево. — Стотине кипеских дереглија „џунки" плове упутуашњим пуистапигитем Сиигапура. У позадини се види торањ владипе зграде.

Торе. — Кварт ипјсиромашиијих рикша-кулија, сни мљен на дан прања рубља. Свуда се види како виси мокро рубље.

при-

Деспо. — Мала острва на улазу у сингапурско пристаниште добила су чазив „невидљива утврђења". Бастиони са далекометним поморским топовима уграђени су дубоко под земљом.