Male novine

Кнежевић одговара да нема ништа друго да каже, но да је људе које је теретио, клеветао из пизме. Преседник га подсећа да се околности слажу с његовим првим казивањем, а не са садашњим. Кнежевић вели да га нико није наговорио. Прочитани су ранији искази Кнежевићеви код иследне власти, где је говорио онако како је изнето у тужби. Код иследне власти је казао. како се на Краљевом купатилу упознао с пуковипком Влајком Николићем и Пером Ковачевићем, а овај последњи му је говорио да ће се осветити Краљу Милану што га је отпустио из војске и то како би добро било да и Кнежевић то учини, јер би му било добро. Кад је прешао у пожарнике, Ковачевић му је чешће о тој ствари говорио, па и 20. марта о. г. кад је свратио у Димићеву ликерџиницу. Ту је дошао и Ковачевић, па га позове V собицу, где су били и Влајко Николић и Димић, и ту га опет наговарао, рекавши кад убије Краља Милана, Краљ Александар ће онда и сам дати оставку па ће доћи Карађорђевић, и њему би било добро не може боље бити. У том истом смислу говорио му је и пуковник Влајко који је рекао Димићу, те му дао 3 дин. на трошак. По наговору завереника он 3 јуна иступи из пожарника и тражио је пасош, али га није добио. Он онда с Ковачевиће;.Ј оде у Димићеву ликерџиницу, где је после дошао и пуковник Влајко, који муједао карту на шабачког начелника Анђелића. У ШапцЈ му општина није дала уверење за пасош, и он онда однесе карту Анђелићу и он му да пасош и још једно писмо за Антонија Урошевића у Букурешту. Даље атентатор прича догађај, како је изнет у тужби. Атентатор Кнежевић признаје да је тако говорио код иследне власти, али сад вели да у тим исказима има много лажи. Чита се испит атентаторов од 9 јула, где изјављује да је лагао кад је казао да му је име Ђура, а право му је име Стеван. На том испиту рекао је, да је у ликерџиници Димићевој покрај Влајка, Ковачевића и Димића био још и једач господин, за кога су му казали да је то Пера Карађорђевић, коме је казао да ће убити Краља Милана. То лице му је предлагало да Краља Милана убије у дворцу, и онда ће бити узбуна у земљи, па ће он доћи на владу и наградити га и учинити срећним. Том приликом рекао му је да има својихљуди по свој Србији и да се атентатор ничега не боји. Да му је рекао, даћему преко Влајка, Димића и Ковачевића јавити кад треба да убије Краља Милана. С тим господином упознао се 21. ма]а, Од она три писма, која је донео из РумуниЈе, једно је било за руског посланика, и атентатор је тражио у посланству руског посланика али како он није био ту, метуо је писмо у сандуче за писма. По прочитању свих тих испита атентатор Кнежевић вели да је извршио атенгат, али опет тврди да га нико није ни наговарао ни наговорио. За тим су Михајло Халупа и остали стручњаци заклети на своје исказе, па је преседник у 7-20 сах. у вече закључио седницу, а другу заказао за сутра у 7 часова пре подне.

НИШ, 26 АВГУСТА У знак захвалности и дубоког поштовања према делима и заслугама преминулога срп ског лрзкавника Јована Риетнћа, општина нишка давала му јв у среду 25 августа парастос у нишкој саборној цркви. Парастоеу је благоволео присуствовати Нзег. Величанство Крал., г.г. министри, цео оФицирски кор, чиновници и многобројно грађанство. Чинодејетвовао је епископ г. Никанор уз асистенцију многобројног свештенства. Осећаје пијетета за човека, који је скоро четири деценија предано слуисио својој отаџбини и своје име везао за многе крупне текоаине наше, задовољила је тнха и топла молитва Богу за мир и покој душе Јована Ристића. Али нас је, иза молитава служител>а бозкјега олтара, изненадио главом епиекоп г. Никанор својом ситном, пакосном и безначајном беседом. Очекивали смо реч праведну и топлу, реч испуњену заслуженим признатем дугој и преданој служби Јована Ристића, намењену искључиво добру Србије, па смо чјли , како г. Никанор, пред поглаваром државним, у храму Господњем, са катедре, која вал>а да је раскдник љубави и мира, а у своме архијерејеком достојанству, над отвореном раком великога покојника раеправља неке своје личне рачуне с њиме. Одиста свете су речи праведнога Јока, да је и онај грешан ко дан самоназемљи поживи, алн је света истина и то, да пакосно срце и лице мерну душу г. Никанора не може уздићи ни величина дела човека, кога, оплакује цела Србија. ни смрт, која у своме хладном и вечитом загрл>ају све изједначава. Јер у тренутку, кад у Нишу Њ. В. Крал, Александар, а у Бео граду Н>. В Крал. Милан, на тихо учешће у жалости за умрлим државником српским на видан начин показују Своју и у Својим депешама онако еклатантно одају признање делима Јована Ристића, — глава епархије нишке немн пречега посла, но да се, без труна хришћанске љубави, свети мртвом човеку. Да, Господине Владико, добро у беседи каза, да је тешко и мучно човеку на високу положају, јер ето, код вас ни висок положај, ни света служба Господу, ни живот у храму божјем, не могоше оплеменити срце ни у душу унети сунце Христове љубави и биагости. Да, Господине Владико, слатко падају смирену хришћанину молитве Господу за опро штење грехова вољних и невољних, али му је тешко, кад од првога међу слугама божјим слуша реч опору, мучну и пакосну. Да, Гоеподине Владико, све је пролазно и ништавно у овоме „мору житејскоме", али остаје ипак да вечито живи служба Владаоцу и народу, остају васлуге, које ви не умете да процените и које својим сјајем наткриљују све мајушне испаде ситних људи. Јер докле је год народа нашега спомињаће се име Јована Ристића и доцнија покољења сећаће се с лугом благодарности његове велике душе и мудре акције. Владика Никанор пак, коме је Бог за казну дао раирегИав ашпп, остаће можда још само као тип и представник зла и опака калуђера.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Полицијски указ. Изашао је полицијски указ, којим се поетављају : за начелника прве класе среза мачванског округа подринског Драгутин Гавриловић, судија ваљевског првосте. пеног суда; за начелника прве класе среза качерског округа рудничног Михаило Благојевић, судија нишког првоетепеног суда; за члана друге класе Управе вароши Београда Стеван Ј. Гудовић, начелник треће класе среза грочанског округа подунавског; за нач^лника треће класе среза прокупачког округа топличког Михаило А. Стевановић, судија шабачког првостепеног суда; за привременог начелника треће класе среза лепеничког округа крагујевачког Љубомир Убавкић, привремени начелник треће кллсв среза заглавеког округа тимочког, по потреби службе; за начелника треће класе среза етуденичког округа рудничког Стојан Живковић, секретар друге класе начелства округа пиротског; за начелника треће класе среза заглавског округа тимочког Бошко Новаковић, секретар друге клаее крагујевачког првостепеног суда; за секретара друге клаее начелства округа пиротског Коета Гератовић, сакретар друге класе начелства округа нишког и вршиоц дужности начелника среза сврљишког истог округа, по потреби елужбе; са секретара друге класе начелства округа нншког, а да врши дужноет начелника среза сврљишког истог округа, Милутин Антонијевић, писар прве класе среза качерског округа рудничког. за писара друге класе Управе вароши Београда, Милоје Ж. Јовановић, судски писар у оставци; за ванредног писара прве класе начелства округа рудничког, а да врши дужност писара среза трнавског истог округа и прима плату из плате овога, Никола Ванић, писар друге класе на-

челства округа врањског; за ванредног писар" друге класе начелства округа пожаревачког, а да врпш дужност писара среза млавског истог округа и прима плату из плате овога. Драгомир Костић, практикант канцеларије среза легтеничког округа крагујевачког; за писара друге класе начелства округа врањског Периша Бешевић, практикант канцеларије среза црногорског, округа ужичког. за пнсара друге клаее среза јасеничког округа подунавског Стеван Марјановић, писар четврте класе Управе Фондова на расположењу; и за писара друге класе среза посавског, округа подунавског Радосав Шљивнћ, бив. полиц. писар. Класна лутрија. Извлачење бројева и згодитака срећака Краљ. Срп. Држ. Класне Лутрије 8* III класу 18 кола, извршиће ее јакио у згради Управе Лутрије (Чаранићева улпца бр. 22.) н» дан 2 септембр* ов. год. у 7 н по еах. пре подне. Београдскмн стрелцима. Сем заказаних в жбања београдске савезне стрељачке дружине биће гађања још и ових дана: 29. ов. мес. пре подне од 9—11 сати, и 28., 30., 31., ов. мес. и 1 и 2 септембра после подне од 4 сатн. Ве или се. Г. Коста Ивановић, свршени философ и цариник радујевачке царинарнице верпо се са г ђицом Наталијом, ћерком поч. Игњата Сјеницког инжнњђра. Наша честитања. Ваачапцима се пружа прилика да вечерас ужквају у красном певању г-ђе Нишлићке и г. г. Младеновића који ће певати између чинова иенџерите, и ,Молитва" и п Лем-Едим и . Осим тога представљаће се ,Лек од иупица" шаљива игра у 2 чина и , Иало министарство и у 1 чину. Сутра у недељу 29 ов. мес. представљаће се у Врачарском позоришту „Агнеша и с певањем у 4 чина где ће г. Сава Млменовић из љубави према уметности приказивати позн&тог „Пшпту чиланча." А „Илонку"? Ко ће Илонку приказивати ? Г-ђа Нишлићка — наравно. Отвара се упис. Да би се пружила при лива Врачарској публици која редовно поеећује позоришне представе Врачврског позоришта, те да јеФтиније улазнице добију, отвара се претплата на 6 представа са обореном цеаом. I ред за 6 представа стаје 4*80 п. див. II ред за 6 представа стаје 2 80 п. дин. Упис траје сваког дана од 11 до 12 час. пре подне и у вече на каси кад је представа. При упису вал.а и новац положити.

ВЕ8ТЕ КНЕШ &. МОШШЕ! лиФерује у Европи као прима позната и чувена Фирма. Ре^ег Еекег^ & С= ЛУето^еБев^гег 111 ОНег\\'1п1ег а/Кћ. Под гаранцијом солидности квалитета свију сорти Рајнских и МозелВина по веома умереним ценама — у ориђ. Флашама или у бурадима Главни Заступник за Србију и Бугарску Марко Ј. Алкалај 824 Дубровачка улица 37 0Д ДАНАС па за кратко време дала се прилика поштованој иублици да може ПОРЕД ДОБРЕ КУЈНЕ, изврсног ПИЋА И БРЗЕ и тачне услуге — уживати и у пријатном ПЕВАЊУ и лепом свирању чувеног ВАСЕ АНДАЛИЈЕ у КАФАНИ код „ДАРДАНЕЛА". 899

I Јављам мојој родбини, пријатељима и познаницима тужну вест, да је моја добра и нежна мајка ЈОВАНКА преминула 19. о. м. у Београду код моје сестре и зета после 20 месеци тешког боловања у 52. години живота. Ожалошћени син Милош Д. ПетровиЂ 871 поштар богатићски

Нова Трговачка Штампарија (Кнез Михаилова улипа) Одговорни уредник М. П. ЖввадиновиК