Male novine

Даље „Тав" вели: „Главни инспектор Хусеин Хилми паша је човек на свом месту. У осталом по свему се види, да су се кабинети бечки и петроградски споразумели о решењу маћедонског питања, те да се на пролеће избегне устанак. Али и друге силе, које су потписале Верлчнски уговор, имају и право и дужност да кажу своје мишљење при решавању тако заплетеног питања и да се надају, да су путовање гроФа Ламздорфа и његов споразум с грофом Го луховским само припрема за коначан епоразум, у коме треба да учествују све силе."

ИЗ ВЕЛА СВЕТА Одступање аустриског ћесара. Из Беча пишу новосадској „Застави": „Ехо де Пари" и други листови донели су ово дана вест, да ће цар и краљ Фрања Јосиф одступити с пре стола, као и његов претходник. Узрок су томе силни поро дични удари, па и овај најновији у тосканској кући. Томе прилазе замршаји у самој Аустрији, па онда замршаји из међу Аустрије и Угарске, који ни изблизу нису решени. Но најважнији је повод свакојако тај, што супруга наследника престола Франца Фердинанда гроФица ХохенФелз, неће да се задовољи са улогом, која изилази из њеног морганатичног брака. Она је родила сина и од то се доба догодило, да је приликом једне породичне свечаности у двору, села до свога мужа наследника пре стола. Тиме је она порушила онај ред, који је установљен, јер она има да седи доле и после најмлађе надвојвоткиње. Бадвојвоткиња Марија Јозе®а заступа данас прво место, а то би тако требало да остане и онда, кад би наследник преЈ е д н о <|^ Пророчанство ИСТОРИЈСКИ РОМАН ИЗ СРПСКЕ ПРОШЛООТИ' —— • (193) (ВДСТАВАК) Депутација одговори да Вучића није ни било у Совету и исприча како су их там® дочекали и шта им је рекао пот председник Јанковнћ. Тако држање Совета вређало је скупштину. Еад депутација заврши евоја казивања, са свију страна диже се граја и негодовање. — Па шта хоће онда тај Совет, кад му се не допада овакав ваш рад?! — узвикну Грујић.

стола дошао на престо. Супруга наследника престола није до сада никако учествовала у разним свечаностима, јер није могла да се нађе у свом запостављеном положају. По себи се разуме да ово није питање церемоније Ово је управо питање наследетва ореетола. Јер у круговима неких надвојвода ввде то, да гроФица ХохенФелз, кад хоће да се отресе свог неприродног положаја, има управо ту намеру, да и свога сина доведе на престо. Ова вест о одступању владареву демантована је и не може се узети као сигурна. Но после последњег дворског бала, добила је та вест нове хране. Тај је бал испао лошије него и један до данас, јер су врло многе госпође из високих кругова изостале. А изостале су кажу зато, што супруга на следника престола није хтела да дође, а веле, да и неће до лазити, све док јој поред мужа њеног не празнају прво место. Владар је на томе балу провео један сахат. Видело се, да је јако нерасположен. ТЕЛЕГРА1И (од 29. децембра) Цариград. Скопски валија Решад беј уклоњен је са свога положаја. Беч. Јуче је била трећа седница војног савета под преседништвом царевим. Осим оних који су били прошли пут, у овој су седници учествовали ђенералеи инспектор трупа Фвлдцајгмајстор Валдштетен и ђенерални инспектор коњице Фелдцајгмајстор гроФ Пар. Седница је трајала два сахата. Беч. Вероватно је да ће сутра у понедељак бити конФерееција министра преседни« ка Еербера с не ачким посланшцима из Чешке. У уторак ж т шта ж&штт/жтвж м итмж ттш ш шж шж вт ж тжјшшштшжвткк т — Чвни ми се да они ни сами не знају шта хоће — рече Стевча. — Ето, јуче су одобравали наш рад и у свом писму отворено изјавили, како примају уклањање кнеза Еарађорђевића, и сад нам поручују како ће нам преко њега послати свој одговор. То је еметењаштво, које у овавим тренутцима може бити врло опасно. На ове речи Стевчине повикаше са свија сграна: — Дајте советско писмо; дајте то писмода се прочита сад овде јавно пред Скупштином! Тако навалише тражити са свију страна. И Грујић приђе секретарском столу и из скупштинских аката извади писмо

ће бити седница конФеренције за споразум, Берлин. Пруски земаљски сабор биће отворен у уторак престоном беседом, у којој се неће објаввти да ће се поднети каналски предлог, но се обећава за доцнији сазив. Рим. Абе Ромеро Мури, вођ хришћанских демократа у Италији, држао је синоћ говор, у ком је објавио свршетак хр ишћанско-демократског покрета у Италији. За тим је прешао на историју ове странке. Најзад је Мури изјавио да се повлачи, али се нада да ће га Ватикан једнога дана потражити. Берлин. Еако „Локаланцајгеру" јавља,ју из Мадрида, јучерашњи атентат није био управљеа на краља но његова главна коњушара даљих појединости још нема. Мадрид. Еад се краљ синоћ враћао из цркве. неки човек испалио је један револверски метак на друга крзљева кола, у којима је седео главни унравник краљева двора војвода Сотомајор. Нико није повређен. Атентатору је име Јо« за Еоладе. Иадрид. Министарски савет решио је да погреб бившег министра преседника Сагасте буде у уторак. Шадрид. До једној депеши из Мелиле, Ву Хамара је потучен у близини Феса, па се повукао у Тасу. Он је сасвим клонуо. Мвоге његове присталице одустале су од устанка. Еабилске поглавице Вани и Масен предали су се. По једној депеши „Хералда" из Т &нгера, утицај Енглеске опада а утицај Француске расте. Лондон. „Рајгеров Виро" јавља, да ће се према једној депеши која је стигла из Тринидада у Њујорк, Француска советско, које је одмах ту на глас прочитано предцелом Скупштином. — Не знају шта раде! Не знају шта раде! — викали су многи саупштинари, узбуђени овим читањем советскога писма. Дробњак повика да се таким људима не може веровати који данас говоре једно, а сутра раде друго. Ми се не смемо више ослањати на такве л»уде. Ми морамо бити начисто с њима јесу ли они уз нас, уз Скуп штину, уза свој народ или су уз кнеза Еарађорђевића? — Да им се пошље нова депутацаја и да се од њих тражи одсудан одговор! — привикаше посланици из последњих

по свој прилици нридружити блокади венецуелских обала, јер Венецуела није исплатила прву рату, коју дугује по Француским тражбинама. Лондон. „Рајтеровом Офиеу" јављају 27. о. м. из Еаракаса: Службено проглашују као не« основану вест, да ће се #ранцуска цридружити блокади венецуелских обала. Вашингтон. Вовенје као пуномоћник Венецуеле овлашћен да све захтеве коначно уреди те да се не износе пред хашки изборни еуд. Ако се то неби могло извршити, Вовен је овлашћен да уреди све спорне тачке и да поетави услове, под којима би сгвар коначно решио хашки изборни суд. Лондон. Јутрењи листови пуни су америчких коментара о одступању немачког посланика у Вашингтону,5Холлебена. Еако „Тајмс" јавља, у Вашингтону влада мишљење, да је цар Вилхелм 1898 начинио план да одвоји енглееку од америчких сједињених држава. У почетку је он по овој ствари имао вере у Холлебена. Али кад је принц Хајнрих отишао у Америку, настали су озбиљни несооразуми. Принц Хајнрих изнео је цару мишљење да је Холлебен за, своју мисију потпуно несиособан. С друге се стране посланикова осгавка своди ое на то, што за жену вма Американку. Вајаги је морао дати оставку и барон Еахардштајн који је до скора био први секретар немачког посланства у Лондону јер се оженио Енглескињом. Берлин. Немачки посланик Холлебен отишао је из Вашингтона и без опроштаја с преседником Русвелом и државним секретарем Хајем. Он је то извинио болешћу. Ова је ствар у Вашингтону изазвала клупа и цела Скупшјјјјша одмах прихвати тај предлог. Одмах је била изабрата нова депутација и одмах је послата Совету. Али она је још горе прошла. Њој чак нису дали ни да уђе у Совет. Советска зграда била је сад цела опасана великом војничком стражом, која никога није пуштала унутра. Но офи« цир страже обавести депутацију да у еоветском заседању нема никога и да су се г. г. советници сви до једног разишли и да су једни отишли у касарну код војника, а други у град кнезу Александру Еарађорђевићу, да га отуда изведу и натраг у коиак поврате. (Наст&виће ее)