Male novine

узбуђење. У Њујорку је Холдебен одбио сваки разговор. Нелн. „Келнским Нозинама" јављају из Берлина: Сада је овде предат одговор преседника Еастра. Одговор у општим изразима усваја захтеве сила. Сад ће бити задатак ди пломатије да овај пристанак обуче у повољан облик, и ради тога ће се наставити преговори. Пристанак Кастров доказује, да блокада није осгала без дејства, а пре свега се из тога закључује, да је Кастро изгубио наду да ће америчке сједињеее државе стати у одбрану између њега и сила. Наракас, Венецуелски уста ници потучени еу у близини Квикве. Један део устаника који је ишао на Каракас, спречен је у маршу, те је дошло до борбе, у којој су устаници такође потучени. Заробљено је 180 устаника. Наракас. Влада врло енергично гони устанике, чије је маршовање на Каракас потпуно осујећено. Квикве, на угу Венецуелског језера, било је последња четири месеца у рукама устаника, који су тамо добили велике количине ствари и муниције, што је укријум чарено из Курасао. Пристаниште Тукасас, крајња станица енглеске железнице, поселе су а,аадиее трупе, после борбе која је трајала пет сахати. Француски отправниа послова добио је од Венецуеле уверење, да ће се с Француским тражбинама, које постоје од 1889., поступити према највећем повлашћењу онако исто, као и с немачким, енглеским и италијанским тражбинама.

ВВОГРАДСКЕ ВЕСТИ Њихова Величанства Дому Сиротне Деце благоволели су' ПОДЛИСТАК ИЗ ТИЧЈЕГ ЖИВОТА (5) (наптавак) Папагај породицв ВиШш гајио је много наклоноети наспрам једне служавке, која је једном боловала од некакве болеоти у прстима. Па пбгај не напушташе тада њену собу и могаше се чути некакав његов глас као јецаље у туаи. Кад му пријатељица овдр&ви, њему се поврати потпуна веселост. Доктор ГгапкИп ово таводи: „Дв», папагаја која сам ја довнавао, жив љаху заједно од дре четири године, кад се женка равболе и на њој се убрзо појавише сви знаци капље, болести којој тице ове врсте врло често подлежу у Енглеској Она више не могаше силазити са свога лежишта у кавеву нити увимати

послати 1000 динара. Управа друштва за потпомагање и васпитање сиротне и напуштене деце дубоко је захвална Њвховим Величанствима на богатоме прилогу нашим сирочићима, који до Вога и добрих људи нигде никога немају. Жи вео Краљ! Живела Краљица! Један разговор с пок. Кра љем Ииланом, Од нове године у нашем листу листу излазиће многе интересантне и важае ствари из прошлости. Између оеталога изаћиће и један за нимљив разговор с покојним краљем Миланом о зајечарској буни . Излажење почиње 10 Јануара. Приказ књига. Од нове године у нашем листу излазиће тачно приказ свију књига и сниса који буду послани уредништву. 0 важнијим делима биће и приказ опширнији. На ово свраћамо пажњу г. г. писаца и књижара, да нам шаљу своја издања. Одликован. Њ. В.Краљ благоводео је одликовати Свога иочасног а!)утаата ђенерала Бо ■ жидара Јанковића орденом Таковског Крста првим редом. „Једно пророчанство". Наш подлистак Једно иророчанство подељен је управо на два дела. У првом одсеку оаисује се прогонство Карађорђевића и тај одељак зачршиће се сад за 31 — 4 дана. У другом одсеку описује се повратак динасгије Обреаовића на престо српски и долазак кнезова Милоша и Мајаила у Србију. Ту у том одељку уираво и долази оно значајно Пророчанство које је толико занимљиво и по коме је цео роман и добио своје име. Ова,ј други одељак почиње излазити у нашем подлистку 6. Јануара „на Богојављење". На све ово свраћамо пажњу еашах штов. чаталаца. храну, к о што је пре чннила: али јој мужјак д п ногааше у своме кљуну. Тако је 8?« четири месеца био н»ен хранилац; док се болест његове друге с дана на дан појачаваше. Ускоро с није мсгла држати ни на своме лежишту и стропошта, ее у угао кавеза, где се увалуд мучаше да се подигне. Мужјав је више не напушташе и помагаше је свим си лама, хватајући је ва кљун или за врхове крила, да је како подигне. Његова сталноет, његови покрети, његове неуморне бриге, све покавиваше код ове тице жарку жељу да олакша беду своје другариде и да јој помогае у њекој болеоти«, 3)8.у8амаа.е паиагајево еве је ве ћма расло у колико је женка опадала. Несрећни мужјак облетао је око ње, са већом пажњом и нежношћу но икада до тада; покушавао је да јој отвори кљун и у њ унесе хр*ну, ишао је тамо амо уз-

Прослава ослобођења Ниша. На јучерашњу прославу двадесетпетогодишњице ослобођења Ниша имао је част бити позват и директор нашега листа г. Пера Тодоровић. Не могући учествовати лично у овој прослави, г. Тодоровић је јуче послао г. Тодору Миловановићу преседниау општине нишке телеграм ове садржине: „На данашњи велики и знаменити дан блаженоуп. Краљ Милан са Својом јуначком војском побио је барјак слободе на бедеме нишке. Дао би Вог да јуначки потомак продужи и доврши велико дело великих предака Својих и да се победоносне заставе Обреновића петог залепршају на обалама Велога мора. „У то име на данашњи дан светлога ослобођења славнога дичног града Ниша примите и моје трпле и срдачне честитке уз лепе жеље, да ускоро заједнички прославимо ослобођење и ујединење целога Српства." На Знање. Ако ко од поштоване публике није добио по зивнацу за велику Игранку Ћачке Трпезе, моли се да се за исту јави у Пазару Женског Друштва. Стеријино вече. Вечерас ће у Народном позоришту бити „Стеријино вече. „Приказиваће се први пут Светислав и Милева, драма у четири чина од Јована Стерије Поповића. Наш оодлистак из „Птичијег живота" који је изостајао због нагомиланог материјала неће се више прекидати до свршетка. Производени за мајоре. Произведени су: у чин пешадиског мајора: ђенералштабни капетани капетана прве класе Душан Ј. Поповић и Крста Смиљанић и пешадиски капеган прве класе Иваа Павлобуђен и у емртним мукама с времена на време пушгао би тужан пие&к а потом се предавао неваквом очајном ћутању посматрајући своју жекку, све до њеног иоследњег тренутка До тада се само губио и пресвисну после неколико н едеља. Завидљивоет и љубомор« у тица поетала је пословичка и ко год их је слушао да се надмећу у певању у њиша ће тако исто лако наћи и осећаје такмичења. А од такмичења до мржњв само је један карак. Читава вбирка ансгдота могла би нас уверити да у роди иосгојм и осветнички дух. Радоаналост је у тица таггође јако рапвијена. Кад се човек искрца на какво острво, које је аабачено у Сјгед океана и на које још није ступила човечја нога, тице се обично искуие у најпотпунијем поверењу да испитају и уповна ју ова створења која сада виде први пут у жнвоту.

вић и Богољуб Младеновић; у чин коњичкогог мајора коњички капетан прве класе Милан Туцаковић; у чин артиљериског мајора артиљериски капетани прве класе Светомир Матић и Божидар Срећковић; а у чин судског мајора судски капетани прве класе Милан Ј. Ристић и Гојко Павловић. Положио испит. Пешадиоки наредник Миладин Неранџић положио 1е испит за чин активног пешадиског потпоручника. Утисци Из Софије. Обећали смо, да ћемо у нашем листу донети Утиске из СоФије док се тамо бавио гро® Дамздорф. Свраћамо пажњу штов читаоцима, да ће ти Утисци почети да излазе у броју од 1. јануара. Нашим продавцима. Молимо на!не продавце из унутрашњости, да нам одмах јаве по колико бројева да им се шиље од нове године. Ко ништа не саопшти, слаће му се колико и до сад.

Књижввкв обја.зе Изишла је у лепом иадању Дела нова књига БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ Дознатог нашег приповедача Симе Матавуља Књига изноеи 12 табака обичне осмине а стаје само 1'20 а. дин. Може се добити у редакци|и Дела Дечанека бр. 21.

Мере Жанојловика „КАЛЕНДАР" За 1903, год. изашао је из штампе. Време је предвиђено по теорији Д-ра РудолФа Фалба Може се добити у свима вњижарама и виосцима београдевим Цена 0,20 дин.

Многи елучајеви дсказују да ш • весне тице имају осећања ва лепоту. Иавесни колибри. СгопМ-и, украшују своја гнезда веома укусно. Они постављају унутрашност сво« ]"их гнезда равноврсним комађем маховинв које бирају по лепоти и који постављају но величини. Та су гнезда украшена перјем тако да иерја превишавају гневда. А могло би се навести много других доказа у потврду уметничких осећаја у архитектури тица; могло би се још узвти, као што и Дарвин вели, да тице у спаривању аолажу много на јасноат и боју перја, ради чега поједини мужјаци шире своја перја. Повнато је да поједине тице воле извесне врсге гласова. Папагаји, на пример, волв звук пиана, и глас девојака (наставиће се)