Mladi borac

РЕЗУЛТАТИ НЕДЕЉЕ ПРОЛЕЋНЕ ОФАНЗИВЕ

Ирослааа Светске омладинске недеље у СрСшЈИ имала је п.тодне резултате, ,У најваћем opojy округа омладнна се у току прнпрема.ихане.недеље акхивнаирала као никад дотле. Схо.тине.конферендиЈа, зоорова и .митниса одрисаио je да хж .се омладински прааник популарисао и да -ои се постанили.вадади иред онладпну. Формирало .се .ua силине .нових радних j-едиинда, чета, оатаљоиа И opui ада, док с> хе вел .uoi.iojehe > uupciuue и -upcuuupiiue. оиладииа je поЈачала -cbujc напоре на -саим сснлоримн своге активности; uo фаирикама, -На ииизииа, иа еечи дрна, на оиранди СаоираћаЈНИХ oujeKaia, ua скуиљаЉЈ сировина за инд>СlриЈ> харTUje, крпа, игд.ј дирсмљен je ведики upoj иакета за ран>ене оорце, за другоне на фронту и ua раду. имладина je >чарстила н ародуонла >3ajauue незе изкеиаене су делегадиЈе између срезова, округа, федералиил Јединида и суседнил земаља. Паиисане су хнљаде писама за инострану омладину, за омладину брагскил народа и другил округи. -гтздааани су ои.lтени који су решстровали омладннаку активност. .идрхкаио je миошгво приредои; »издахо мнопо зидних новина. ЈЈбразован je делики број нозих културнил срупа. Фнскулт>ра Је.дооида дилан полск c.uyда су шжли, *или ,еу оииоаллнн споргскиклуоави. Како је „Недеља пролећне офанзив.е" нашла снаљиог одзнва код омладине показаће ваЈбоље следећн подади. У .округу тхшбачкои, у току дрипрема н -саме омладинске љедеае, одргк&но је 956 коиференда>а. У .округу диротскон одржено је 100 конференција и 7 жггншга; -у округу пожарашжом 178 'канфереидија и 40 зборова; >у окрутузгео« о*вчком 221 конференција; у округу ваљевском 402 конференције и 40 зборова. Радве уехвЈнкце .развиле су ударничку активност тта гвим хекторима рада. 'У окрусУ баосрвдском дале ху "радне гединиде i y току Светске омладинске недеље 25.896 радних дана, односно 208.160 раднвх часова; у округу пиротском ‘4.735 радних дана; у округу шабачком Ј 9.284 радна дана. Све то радно време утрошено је у раду на важним задацима наше привреде; сехвеним радовима, пошумљавању, раду у индустрији, раду на оспособљавању саобраћаја и сл. ‘Тако је у само једном срезу београдског округа (колубарском) за 7 дана, са 1340 плугова, поорано 640 хектара и 130 хектара засејано разним усевима. Какав је дух владао омладином за вреие „Недеке аролећне офанзиве“ гоасуш случај раднша Власшмира Степановића из Смедереваке. Паланке, којн је дрекинуо боловање и одмах дошао на посао ња ,коме је непрекидно остао 80 часвва. Такав подвиг није усам&вн. У ,-руднику Стари Кестолад, Коста Спасић и Војислав Сгоићввић радили су 6 дана и 6 дгоћи на упља, У истом руднику су Александар Јевтић, М-ирко -Живковић, Рада Рак*ћ'ш Љубомир Стојковић радили 6 дана узастопце до 2 дата ноћу на -чишћешу .иатеријзла. -У Новом Костолцу, -радио је Никола Флорић ва брзом љгонЂИрању ноте -е.тектрич«« дешрале 46 сати без прекида, У Светској омладинској недели, омладииа ЈеШоввла живу акцнју чеа о»«Јтљаи*у ‘Иакета за ра&«не iepue и другвве на фронту.

округу осоградском пљено је 3.737 пакета; у округу лесковачком 267 пакета; у округу пожаревачком 1101; у округу ваљепском 1600; у округу крагујевачком 1488; у округу sajenapском 454; у округу шабачком 6423. Упоредо са том зкцијом ишло је.и пријављивање давалаца крви. У ;округу београдском пријавило се 3656 добровољних дааалаца; у округу пожаревачком .641; у округу зајечарсЈсом 936. ■У акупљашу новца -ва УСАОЈ, шрвма досадашњим лодацима на приом месту је округ пожаревачки у коме је скуп.љено 3,663-000 динара. У тжругу београдском скупљено је 3,204-.656 динара; у округу лесковачком 609.028 динара; у округу аажевском 1,457.920 у округу зајечарском 1,066.648; у округу пиротском 903.878; у округу топличком 510.000 динара. дНедеља пролећне афанзиа£‘'је прошла, У хону припрема ,и у току саме недеље, оидадиаа и омладински руководноци имали ху пред собом многобројне и тешке задатке, које су са успехом обавили, стичући при том много дратоцених искустава која ће им и у зудућем радУ зкатно користити. Р'

Радна -stnra Крушевца

Са Копаоника

Три iH шо године омдадина Ксшаоника трпела је највећи страх од неманке одмазде, гледајући зверства која су фашистинке хорде чиииле над народом Копаоника. За све то ме вна је трпела терор издајничке кољашке каме и бнла саедок гнусних призора кољашких поступака према нашим родојв убима. Када је наша војока ‘)и тгомдћ Црввне армије ослободила ове крајсве, омладииа ЈКопаоника застрашена трогодипшлш страховладом, остала је тто Затуцана непријатељском пропагандом издајника ifecepoßHha, она се склањала од нас. Али свесни омладикци кш;у жлонули пред тако тешком 'аадацима. 'Не плашећи се нетничких групица, ишли су по простраиом терену Копаоиика, по растуреним насељкма, и са мното труда привукли велики број омладине. Они су им указали ша странпутице којима су досад ишли и покааали на прави пут.

којнм треба н они да иду ~да 6и кориспили своме народу. За време Св-етске омладинске неделзе, омладина Копаоника ударнички је радила. Свуда је колекхнвно копала, орала и риљала породнцама којима је била неопходна помоћ у радној снази. Ово је снажно деловало на народ. С обзиром на околности Т!од којима се реди, ана■•најни су напреци на тултурнопраоветно.м -погеу. Тако .нв пр. оамо у јвднои срезу (Брус) ооновано је iner анафаЈсбвтсквх ггечајава и то ;-у Ј\впснцу. Влај-ковуииа, Разбојни, Ботјчои ш Милентији. Одржан је шелики &poj зборска и мдаифестација лкоје су бнле добро посећнвшге. 27 марта билесру гманифестације 'У свим селима. Уввче >је по бр дима : Копаоники онјала свет -лост од запагеених ватри. Те вктре су говориле о радости Копаоничана игто шнве у слабода * о шиховрј жегеи да раде у духу времена.

Миломнр Т. Merptrfi

&рус

УСПЕСИ БЕОГРАДСКЕ ОАЛАДИНЕ

У току Омладинске недеље УСАОС -Vll pejoHa уипео је да окупи све омладинце овога рејона. Радни батаљон VII рејона, од укупно 130 омладинаца обрадио je у току припрема аа Светску омладинску недељу и у току саме недеље 13.688 м 2 земље. Као ударници на том послу истакли су хе: Душан Јелача који је обрадио 17 м“ за сат, затим омладинци Рогић, Павловић м Матић и омладинке Рајков ;и Стакишић, У рејону има осам предузећа <у ко}има раде 160 омладинаца, који су се такмичили у ударничком џ&ду. Гако, на пример, у ауто-гаражи »Шкода« група од 1 2 омладинаца, радећи без шрекида 36 часова, повећала је производ»у за 500%. За тај посао би иначе било потребно 1 00 <часова. У радионици »Терпис« група од четири омладинца повећала је производнзу за 110%, иградивши за два и по часа 1 2.5 метара картонског кајиша. У фабрици »Микрон« Миодраг Петрашиновић је за три сата израдио 885 дугмади, док је за тај посао раНије требало 7 часова. Христифор Јоцковић је на истом ггослу пребацио норму за 110%. Група од 1 2 омладинаца

из .фабрике »»Нестор« .радила је по аавршстку саог редо&цог посла у предуаећу ■»Чаликсс« и тамо нремашила иорму аа 100%. Сви радници VII pejoHa учлањени су у синдикате и задруге. У Vll реЈону при Јавило се 60 омладинаца за давање 'крви. На дан посвећеп палим друговима омладинци су посетили 40 породица и свакој предали по 3.000 динара и пакет са око 30 кг. намирница. На дан посвећеи рањеницима подељено је 5Д6 пакета по 2 кг. и 1 20 пари патика и 40 пари папуча које ;су израдили омладинци фабрике »Бостон«. За омладинске орг&низациЈе прикупљено je 202.282 динара а за прродице палих другова 192.465 дннара. У а«4Јији прикупљања старог матери Јала учесхво-вало је 50 омладинаца кој-и су прикупили 15 тона гвожђа, 300 кг. хартије и 3 тоне стакла. На д«н к-ултуре отворена је читаоница. Драмска секција и фолклорна група припремиле су програм иа приред&у noja је одржана у соколани и аа приред-6у <аа рањеннке. Пионири су организоиали пионирске одреде који обухватају 1200 пионира. Приликом пионирхке смотре пионири су добили прву награду заставу демократске федеративне Југославије. У току Саетске омладинске Јкдеае УСАОС XI феЈона обухватио је 1.000 нових омлади-наца и на raj начин окупно сву омладнну рејона. Ра-дна јединица XI рејона која броји 300 омладннаца радила је на рнљању и спремању земљнпгга за сетву.

У току приареЈље,аа,<шладиис#.у нвдеагу чвбрађеш* je 1 IдјШ «• вемље, ашвелас аао <игр%<шжте Југетслаице ш зедрааие вд бомои ји еранаха. дан аа лобаду ивриљано je itlaiJU М". I*oм шрианкон Mt шхст сова иариљао je i Iлвле Нистовић 5/У м 2 , iViMia РадоалжлЛ 555, faa«ja Момчилзовић 450, Михауло Милеи«овић 425 а {iaравииа &«ил 383 жетра. Од другарнца истгпеле су се Јермина Јааадовнћ »ко/а je нврнљ&да ЈвОшУ-и i Ishd■вић. s'iO омлацниеда учеотвзжажо je у таимичвлу у ударжчдов раду по -предузећииа. У Аутокоиандн Н удар>н»пга -нрвмванли 'су -норму I Ut>%. У (рвбрици »1 ођевзд« трн-ударника-н' ударна четвориа прешлиху аорму за 100%. За време оиладинске иеделзе “учлашено ;е ~у синдикате зг задруте 250 омладинаца. Крв за рашене борце дало је 138 оиладинаца. За иортдице палих другова сакупљено ;е 189.211 дннара. Омладинцп оу обишли 25 породнда и дали свакд; но .5.000 и разделили 370 кгр. намнрница. Ражевицима -је одвето Зs<3 панета. За 'омладтнгмге оргаашзације Т7ршсупљ«го је 143376 динара. У току аедије црнкуп.ваша старог материјала сакугшАИ jy омладинци 7.000 _кг.. харздЈе и 10.000 кг. старог гвпжђд У културном раду учествовало Је 400 омладннацв, *Нред омладшшву иеде.иу двдтзу, ј е 16 бројева зидних новина а sa вре-ме недеље 9. Одржано yt 8 <усмвних новнна -ро димонвив -м једне -заЈедннчке е»а чнтав >рејон, У рејону сухкупљени'свн тшонири. Нма нх 2.000.

ОМЛАДИНА ОБРЕНОВЦА HА РАДУ

Освануо je леп, сунчани, пролећшг гдан. Улица je била цуна гунца и расположене омладнне K&ja је певала носећи на својим раменнма ашове н лопате. Пошло се оа вољом да се затрпауу ровови трагови оку-наци Је. Сваки шанац смо огласили за жфашисту« н жестоко (жспалили гго наему. И за ;®с су -нестајали као да их никад HHje ни било. И док лопате и ашови осветнички сввају, ми певамо нз свег грла, јер смо слободни. Али тамо код једног рова, неко је заплакао. Био је то омладинац Милисав Петковић. Кад сам га упнтао зашто плаче, одговорио ми је да неће да га приме у ударну групу, јер је мали. »Ја сам мали, алн пустите ви овмо мене, видећете шта ја могу-?« јеца он даље н брнше рукавом сузе. »Само да ми је повећа лопагта«.

Али .другван дшеду apthtm* да дроееравају литеваее e*fe« У 'Koje оум*аауу, ввћ нвсхаваају даље. I ЈоставчЂ&но пе таншвикмнамеђу груле 'jsife а»Шхор««шнка«, сНелвтада жСгаботера«, аврјв хоће ИОШТО потгп -ва - гмп сррввЖ) нме 'Демантују. Зној лије, а жуљевн расту. 'Ко мари! »ударник«, а rottae посдшие лако. Умрр се није оеећавз, JZP се ради за нас, за добро наше шate. А песма .наткрнљује еве.даууiij шаге м бодрећн. а кад -јс посдсде»н љфванста« шанац čSho *»трпв« septtfet»го tre "ведри -кућама arro смо доттринвли tta -и у Baas№M, алн са љубављу хвеме -т«р«уу н својој отаџбини. Ударннк Драгутин BekiA "Обреновад

Врааавскз оиладнва ур*s)l е »Jrl*p* л.чздостап

6

МЛАДИ ВО РА U

Брвј 25