Narodna skupština

СТГЛНА 218

НАРОДНА СКУИШТИНА, САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

ским, јер судови општински го су вариие који везују држиву са општмнои али дати то право ;)а решсња аборсва или одборска држим да је то иеоправдано. Па нослетку нека се наоставе речи, „одлука оиштинског абора, одбора." А нека се остави 1>еч „суда." Извеот. Витом. Младеновић — Ја држим, да је г. Маши1| увидео исираваост члана 83 у оиштииском >акону, кад се овде нскључво и о н.ему говорп ои не бн могао тако мнслнтн о редакцнјн члана овог пројекта. У том члаиу 83 каже се: ако збор, одбор илн оиштински суд донесе неку одлуку која пде на штету државиих ивтереса, такву одлуку надшрна државна власт може задржатн од извршеи.а. Тпме држим овом пренреком п надзором државне власгн иде се на то да се оиштннска самоунрава нодиже и чува, а не унпштава као што рече г. Машнћ. Неко бн можда ишао навалице на то да нзигра оиштниску самоуправу те да тим докаже да иарод ипје дозрео за самоЈправан жнвот, могао бн нпр. да наговорп онштннскн одбор да доиесе одлуку, да се нрода школа вли црква, само да покаже, да народ није дозрео за онштииску самоуправу. Такву одлуку би надзорна власт задржала од извршења н све догле нотпуно је онравдано да задржи дов решење Државног Савета не дође који то, санкционпше пли одбацује; дакле нема ту места бојазни, да ће тиме нпо год да трии општинска самоуправа него на протнв оваквом одредбом самоуправа ће бнти заштићена. Потпредседник — Претрес је сиршен. Ко је за то, да се прими чдан 57 како је прочитан, нека седи ; којепротив, нека устане ? (Сви седе). Огдашујем да је примљен. Изв. В. Младеновић прочита чл. 58. Потпредседник — Усваја ди Скупштина чл. 5 8? (Усваја). Изв. В. Младеновић прочита чд. 5 9. Потпредседник — Усваја ди Скупштина чл. 5 9? (Усваја).

У ИМЕ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА АЛЕКСАНДРА I по милости бом)о) и вол>и народиој Краља Србије МИ НРАЉЕВСКИ НАМЕСНИЦИ Па предлог Нашег министра народно припреде, а по сас.|ушан,у мннистарског савета, рсшили смо и решавамо; Овлашћује се Наш мииистар народне прииреде, да може Народној Г купштипи , сазвчној у редовни сазив за 1 НоиемЛар 1890 годиие у Вео^рад, поднети на решење Про]<-кт закона о уређењу државног сточарског заиода. Наш мнинстар народне привреде нека изирши овај указ. 29 новембра 1890 у Београду. Јов. Ристић с. Р. К. С. Протић с. р. Ј. Бели-Марковић с. р. Миинстар народне приереде К. С. Таушановић.

Тај је

ПРОЈЕКТ ЗАКОНА

Госнодо, пре неколнко дана, прочитана су 3 указа и три предлога ; о судијама, о пословном реду у Скупштини н сеоским дуНанима. Молим одсеке да се саставе и одборе за ове ј побољЈ1ања д 0ма ' Иих СО ј ев а. предлоге нзберу, а за то дајем четирт часа одмора

УРЕЂЕЊУ ДРЖАВНОГ СТОЧАРСКОГ ЗАВОДА ПРВИ ОДЕЉАК Цељ и састав завода Чл. 1. У цел>и унапређеља земаљског сточарства установљава се

државни сточарски завод, у коме ће се производити и одгајивати одлични сојеви стоке па распростирати по отаџбини ради

У тој намери производиНе се и одгајиваће се у овоме заводу одлични сојеви : коња, говеда, оваца и свиња. Чл. 2. Сточарско стабло овога завода састојаће се из : а) од 150 до 200 прнплодних кобила и потребног броја пастува; б) од 100 до 200 приплодних крава и потребног броја Сикова ; в) од 3 00 до 600 приплодних оваца н потрвбног броја овнова ; и 4 г) од 50 до 60 приплодних крмача и потребног броја нерастова. Чл. 3. Ово ће се стабло попуњавати редовно најбољим грлима из дораслог приплода свога, а према потреби, ванредно, и куповином од страних одличних раса или сојева. Чл. 4. Производња коња вршиће се у два правца : производиће се добар сој коња за јахање и добар сој коња за теглење. За производњу соја коња за јахање употребиће се једна, а за производњу соја коња за тегдење употребиће се друга поМплан Поповић, Радисав Митровић, Коста Јуришић, Војип ловина приплодних кобила. Која ће се раса коња узети за производњу једног, а која за производњу другог соја коња, одредиће министар народне привреде. Чл. 5.

(Цосле одмора). Потпредседник — Изволте чути резултат избора. Секретар Л.. Лазаревић чита : I За закон о сеоским дућанима, изабрати су: Мата Радојковић, Арса Дреновац, Триша Милојевић, Станча Виденовић, Др. Станојло Вукчевић, Коста Влајић и Алекса Ратарац. I II 3а закон о судијама, изабрати су : Васа Манојловнћ, Сима Костић , Добра Ружић , Гнга Гершић , Др Драгиша Станојевић , Коста Ворнсавл>евић и Ве.шзар Кундовић. III За закон о иословном реду, изабрати су: Стојан Рибарац, Милун Миљковић, Радоје Костић, Новак Милошевпћ, Лука Лазаревић, Живојин Величковић и Таса Ђнкнћ. IV За оцену посланичких иредлога, изабрати су: Мплан Поповић, Радисав Митровић, Коста Јуришић, Ћирковић, Ранко Петровић, ТЈурђе Ђоровић и Младен Марковић. Потпредседник — Молим одборе да се данас по подне састану и раде.

Изволте чути указе. Секретар Л. Лазаревић чита

Која ће се раса говеди узети за поправку домаћег соја говеда, одредиће миннстар народне привреде.