Narodna skupština

СТРАНА 988

НАРОДНА СКУШПТИНА, САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

§

Овај издатак не пристајем да Скупштина прими, пошто то није поднесево, да се овда расходује кад је издатак учињен. М. Мидовановић. III Народној Скупштини Одбор финансиски прегледао је поднесенн му предлог за уважење извесних година, које је г. Аћим Чумнћ провео у државној служби, и нашао је да је предлог уместан, иа га је једногласно усвојио; с тога моли Народну Скупштпну, да га и она усвојити изволи. 24 јануара 1891 год. Београд Пгедседник Ран. Б. Тајсић известилад Р. С. Подовић Чланови: Милан Ђ. Ђурић, Јов. С. Јовановић, Марко Петровић, Милош Марковић, П. С. Срећковић, Д. Ћирковић, Ј Ж. Јовановић, Др. Ст. Нешић. Са одвојеним мишљењем: М. Миловановић Затим прочита предлог Рада Протпћа о издржавању породице Вељка Јаковљевића (ст. 227).

Ови пзвештаји могу доћи сутра на дневнп ред. Је ли вољна Скупштина да се сутра ставп на дневни ред. (Јесте). Пошто је исцрпљен данашњи дневни ред, данашњу седницу закључујем, а заказујем другу за сутра у 8 1 | г часова пре подне. На дневном реду биће прочитанп извсштаји п одговараће на интерпелације г. мпнистар унутрашњпх дела и г. министар народне привреде. Молим све одборе да изволу послс подие доћи на рад, а нарочито одбор финансиски. Састанак је трајао до 12 часова.

Мшшвеае Државног Савета. Госаодине Министре, Писмом вашим од 19 декембра пр. год. АБр. 4499, изволели сте послати Државиом Савету на проучење предло! г. Радомира Протића, народног посланика и другова »о укидању државне помоћи породпци пок. Вељка Јаковљевића". Државни је Савет ироучио овај нредлог, и меније част известити вас, господпне миннстре, да је Државни Савет остао ири своме мишљењу, које вал је поводом предлога г. Станка Петровића иосланика п другова, саопштено иисмом Државног Савета од 6 априла 1890 године Н 1030; т. ј. да је помоћ, која је дата овој иородиди несразмерна према милостнњи, која је досад другпма давата, и да би, иошто се сазнало материјално стање псте иородпце, према томе ваљало, и одредити милостињу ио сразмери каква је другим давата. Част ми је саопштити вам ово мишљење Државнога Савета, уз повратак •). ирилога. Изволте, господнне миннстре, примити уверење мог особитог иоштовања. . | Предскдник Државног Савета Др. Докић. ||[ ИЗВЕШТАЈ Народној Скупштинн

85 САСТАКВД 5 марта 1801 год. у Веограду председавао иотпредседник Паја ВуковиБ секретар Ранко Петрови^ Почетак у 9 часова пре подне. Приеутна су г. г. министри: народне привреде, унутрашњих дела, правде и Финанције. Потиредседник — Отварам 8 5 састанак. Изволте чути протокол 84 састанка. Секретар Вит. Мдаденовић прочита поменути протокол. Тома Бојичић — Молим вас, господо, ја сам јуче говорио о г. В. Купдовићу и Т. Јовановићу. Међутим у протоколу споменуто је име само г. Томе Јовановића а моје није. С тога молим да г. секретар стави да сам п ја говорио. Секретар Вит. Младеновић — Ја сам и вас споменуо. Потпредседник — Усваја ли Скупштина прочитани протокол? (Усваја). Изволте чути молбе и жалбе које су упућене Народној Скупштини. Секретар чита: Милентије Биорац из Теочина у окр. рудничком моли, да му се исплате два вола, које му је држава узела 1876 године ; Главни одбор свештеничког удружења у нме отечественог I евештенства моли, да се његова друштвена преписка врши поштом бесплатно; Занатлије из Бање, занатлије из Раче, занатлије из Г. Милановца, еснаф ковачки из Пожаревца, есна® зидарско-тесачки из Пожаревца, еснаф браварски из Паланке, еснаФ терзијско-

Одбор финансиски проучио је предлог народног посла- кројачки из Паланке, еснаФ обућарски из Паланке, месни одбор

Цј, иика г. г. Радомира Протнћа и другова „о укпдању државне -номоћп породпци пок. Вељка Јаковљевића", као и мишљење Државног Савета о томе, — па је нашао: да је исти предлог уместан. С тога финанспски одбор има част предложити Народној 'Скупштнни да предлог г. г. Радомира Протића и другова изволи усвојити, којим се породпци пок. Вељка укида државна помоћ, која се састоји у 2400 дин. годишње.

26 фебруара 1891 год. Београд

Известилац Јов. С. Јовановић

ПРЕДСЕДНИК фиНАН. ОДБОРА Ран. В. Тајсић

Чланови : М. Миловановић, Мил. Марковић, Димитрије Ђирковић, Р. С, Поиовић, Др. Ст. Нешић, Панта Срећковић.

»занатлијског удружења" из Лозннце, еснаф бакалски из Крушевца — моле, да се закон о радњама реши овог скупштинског сазива. Потпредседник — Све ове молбе и жалбе упућују се одбору аа молбе и жалбе. Изволте чути једну интерпелацију на г. министра правде. Секретар чита: Инхерпелација на Господина министра правде Председник првостепеног суда алексиначког г. Лаза Протић звани „Цукер Лаза» нма обичај да прп извиђању било крив. било грађ. дела у белешци или протоколу претреса не бележи оно, што парнична страна нли сведок пред судом каже, него у белешку судску уводи само оно што је њему воља, на штету оне стране, којој хоће судском пресудом да се освети.