Narodna skupština

СТРАНА 10о4

НАРОДНА СКУПШТИНА, САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

Љуба Јоксимовић — Што се тиче поделе зејтина, пошто га нма од различне врсте и цене, ја мнслим да бн се то иаЈбоље иогло учнннти кад бн сс иоред зејтнна за јело ставила н ) еч: „олај", и онда бп се тиме постигло оно што хопе г Ћиркови!«. Мијајло Веселиновић — Ово што је предложено за зејпш нпје много, јер је зејтпн много луксузннјн него пирииач, а оспм тога ннринач може увек да се оцени каквог је квалнтега, а зејтнн не може да оцени ни онај грговац, који га к}пује, каквог је квалптета. Тома Јовановић — Господо, доста је говорено о поделн зејтина п колпко треба да се плаћа трошарпна. Г. Др. Дчнпћ, којн је говорно о зејтнну, треба да зна да зејтин Једе се само за шест дана , а после ирелазп у олај н употребљава се само за машине и лађе. Тај зејтип неће ни да горп у кандилу, а камо ли да је здрав за јело. Ја се слажем са г. Даптом Срећковићем, да се новиси трошарнна на рђав зејтнн, тс да не улазц у земљу н доноси зараза, а на финнји зејтнн да буде мање, н да се олакша увоз. К. Динић — Ја се занста не разумем у зејтнну, ја само знам где се производи н како се производи. Међутим, ио мпрпсу и језнком могу да оценнм да ли је који зејтин добар плн ннје, кад се с њиме какво јело зготови. А носланицп пз новнх округа неће порећи да је зејгин имр аган иајбољн зејтин, а може и тај зејтин шарлаган да се покварп као п другц зејтнн. Тома Бојичић — Ако се усвојп предлог г. Ћнрковпћа, II ако не буде трошарнна подједнака на све зејтпне у опште, «.)нда ће цео наш народ јести оно ђубре, шго се шкаргира нз Београда, а неће доћн никад до нравог зејтпна. Дакле ја-вас молпм да буде овако, како је по предлогу подједнако на све зејтппе, н да буде 25 динара а не 50. Потпредеедник — Прегрес је свршен. Стављам на решење тачку 6. Ко је за то, да се нрнмц нрочитана тач. 6. по предлогу одбора, нека седп, ко је протпван, иека устаие? (Већина седи). — Оглашујем, да је усвојена тач. 6. по предлогу одборском. Данашњу седннцу закључујем, а заказујем другу за сутра у 8 часова нре иодне. Састанак је трајао до 1 часа но подпе.

90 САСТАНАК 10. Марта 1891. године у Беогриду.

ПРЕДСЕДАВЛО ПОТПРЕДСЕДНИК Паја Вуковив. СЕКРЕТАР Витомир 1'ладеновић Почетак у 9 часоиа ире иодпе. Присутна су г. г. мпнистри: унутр. дела и Финанција. Потпродсодник — Отв.фам седнпцу 90. састанка. Изполте чути иротокол 89. сасганка Секротар Љуба Јоксимовић прочпта иапсдспи протокол. Потпредседник — П[шма ли Скумштина нрочигани протокои? (Прима). Изнолте чути мллбо и жалбс, упућснс Народној Скунштиии. Секретар Љуба "Е.ирић чпта : Јован Соколонић иа 1 )СОграда, мо.ш, да му се пакнадо трошкови, којо је нодпоо у српско-турском рнту 1К7Г> год. Заступпици села Всликог Мокрог Луга у ср. врачар'јком окр. нодунанског моло, да им со оснажп прво рошоп е

министра унутр. дела односно граиице између њиховог села и Калуђсрице; Петко Маринковић, колар из Београда, жали се противу пресуде суда варошн Београда; и Жипојпн ПакиК из Јаловика у ср. поцерском окр. подринског моли за исплату реквизиције. Потпредседник — Све ове молбе и жалбе упућују се надлежном одбору. Изволите чутп једно пптање упућено на министра просвете и цркв. послова. Секретар чита,: Пнтање НА Господина Министра просвете и црквених послова. Сва су готово јавна гласила у Краљевини Србији жигосала протии закон поступак и намеру поглавара српске цркве, о протском питању округа пожаревачког, а нарочито с тога, што је на ово место поставио протпв закона избратог г. Жчвка Ивановића свештеника прховског. Овоме се до некле лротивио и г. министар просвете, пошто је по жалбп ичвесних светптеника из овога округа овај избор г. Живков огласио за незаконит, а то по томе што је стекао уверења да је исти вршсн без окружпог одбора и што на овоме избору није' било две трећине свештеннка изборног округа, као што то наређује члан 161. зак. о цр квеним властима. Но најпосле је подлегао, кад се је поглавар иркве изјаснио, \а је г. Живко само за заступника, а не за сталног проту постдвљсн, и кад је ово озако осташ,то молим г. министра просвете да мн изволи одговорити на следећа питања : 1. Зпа ли г министар да се г. Живко од пзвеног времена у своме званичпом ралу као протопрезвитер потпиоује а не као заступник, како је и постављен. 2. Зна ли г. министар дајег. Живко иоред своје прховске парохпје себи присвојио и парохију болног попа Стевана Протића из Пожаревца са свим без одобрења духовног суда и противно чл. 97. закона о црквеним властима; и најзад. 3. Сматра ли г. министар пзбор протопрезвнтера овог округа као свршеп чпн, и ако овако сматра јамчи лп да овнм пзбором и поступком није повређен закон, за који је ио зпкопу о миппстарској одговорпостп лнчпо ои— г. министар — одговоран, тим пре што по жалбн свелтепства из овог округа против овог пзбора још ништа није решено. Лко нак не сматра овако, то хоће ли г. министар као главна надзорна власт на црквеним властима но члану 2 32. закона о цркв. властима против оне самовоље г. Живково и пстога, који га у овоме иотпома.ие, у иитересу сгрогезаконитостн, мира у цркви, н спокојства у свештенстну, учииити употрсбу коју му даје чл. 172 помснутог закопа, ако нс — зашто ? 9. Марта 1891, год. у Боограду Милош Ј. Богдановић с. г. нар. посланик. Потпрооедник — Ово пигањо упућујо сс надлежном мииис ; тру, да одгонорп на њсга у својо нреме. Сад пролазпмо на дневпп род. На днепмом јо роду продужеп.о прпог нротреса закона о трошарини Иавестилац Јоца ЛС. Јовановић прочпта гачку 4. (пастаииће се)

Олгоиорни ЈГркдник 1 'аико Петропцћ

ШТАМИА КРАЉ. СГНОКК ДГЖАИНК ШТАМНАГИЈЧ