Narodna skupština

СТРАНА 1228

НАРОДНА СКУПШТИНА, САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

т*егпа1тпа1, аппехе а 1а СопуепИоп 1с1е§тар1п^ие т!;егпа1тпа1е (1е 84. Ре1егбћоиг§, е1; ТапГз. КеУ1бЈоп (Зе Рапз 1890 год. који се под •/, ирилаже), доиесене и т. д. Чл. 2, 3 и 4 пзосгављају се, а чл. 5 има да гласи:

Чл. 2.

19 јуиа

„Овај правилннк и Тарифе почеће важити од 1891 год., од када ће важити и за све државе међународног телеграфског завеза«. Надлежни г. мпнистар аристао је на ове измене.

Пошто је овај правнлник установа међународног значаја, те се не може у поједнностима мењати, него се може само у целини примитн нли одбацптп, тоје потпнсаном одбору част овде у кратко напоменутн само пајкрупније разлике којнма се овај Лравилнпк разлцкује од досадашњег. »Наставл.ан.а п тарпфа за међународну телеграфску службу". Београд 1886 годнне. Тако, многн су члановн старог Иравнлника са свим избаченн, многн су скракенн и прецпзованн, мпогн опет знатио раширенн. Увесенн су у новн Правплник чнтави новн одељци еа својим пододељцнма; некн су одељцн старога Иравплнпка нснреметанн у новом тако, да су предњн враћени назад, а задњи помакнути нанред. Што особпто одлнкује овај Иравнлннк јесте стављање оннх чланова Конвенцнје Петрограгске нред поједннпм одељцпма Правнлника, на којима је одељак иравилНика заснован. Што пак битно од/нкује овај Правнлник од досадашњег јесте то, што се уводп најмања (мипималиа) такса од једног дннара за сву јевропску међународну телеграфску прениску. Даље транзитна такса за иашу огаџбниу од једне речп повећана је од 7*5 на 10 нара. И буџет мећународне канцеларије у Берну у Швајцарској поднгнут је од 70.000 на 100.000 дин. годишње. Износећн у пајзбијепнјем облнку само ове крунне раззлике између новога н старога »Иравнлнпка за међународну телеграфсву службу«, нотписанн одбор нада се, да ће тпме убеднтн Народно Представнншгво у корнсност нредложеног Правнлпика, те с тога узнма част иредложнтн, да га н Представннштво нзволи као таквога иримити. 20. марта 1891 год. у Београду предскдник одногл А. Васиљевић известилац Ран. Петровић Ч лапови одпога: Др. Станоје Нешић, К. А. Јуриши11, Младен Марковић, Вогосав Поповић, Ј. С. Јовановић. Председник — И оиај иредлог станља се за сутра на дневни ред. Сем тога бп1|0 на днсвном реду нзвешгај одбсра за молбе и жалбе о рсшеинм молбама н жалбама н друго читање закона о шумама. Данашњу седннцу закључујем, а другу заказујсм за сутра у 8 часона преиодне. Дневин је род објанљен. Сасганак овај трајао је до 1 часа но иодне.

100 САСТАНАК 20 марта 1891 год. у Београду предоедавао председник Димитрије Кати!. секретар Љуб. П. ИириБ Почетак у б 1 /^ часова пре подне. Присутни г. г. мннистрн: нредседник министарства иросвете н војни. Председник — Отварам 100 састанак. Изволте чути протокол 99 састанка. Секретар Витомир Младеновић нрочита номенути протокол. Раша Нинић — Госнодип нзвестилац прочнтао је да сам ја потиомагао одвојено мншљење Раика Тајснћа. Ја сам бранпо иројект владпн а не одвојено мишљење Ранково. Секретар — Ово што сам панпсао стоји н у стенографскнм белешкама, а и да сам вас чуо да сте тако казали. (Чује се: тако је и било). Председник — Усваја лп Скупштина прочнтани иротокол? (Усваја). Изволте чути молбе н жалбе које су уиућене Свунштпнп. Секретар чита : Љубомпр Стефановић из Пожаревца, бив. учитељ, моли да му се иензнја одредп; Јован Мишовић нз Чајетине, (у ср. златпборском округа ужичко!) моли за државну иомоћ; Сељанн из Љубичевца (у срезу јасеничком округа крагујевачког) моле да се одвоје од општнне страгарске. Председник — Све ове молбе н жалбе упућују се надлежиом одбору. Сад ирелазимо на дневнн рзд. На дневном је реду нрвн иретрес иредлога г. Виће Радоваповнћа п другова о изменама у закону о устројству варошн Беогрпда. Молим г. нзвестпоца да заузме своје место (Чује се: нзвестнлац је Алекса Ратарац али он ннје овде). Онда молим да место њега дође председннк тога одбора г. Внћа Радовановнћ. Вића Радовановић нрочита : предлог, за тим мишљење Државног Савега п пзвештај одбора ? Председник — Тражн ли ко год реч да говори у начелу о овоме предлогу ? (Не тражи). Сгављам на глосање: ко је за предлог у начелу нека ссди, ко је иротив нека усгаие? (Сви седе). Објављујем да је Скуиштнна усвојпла овај предлог у начелу једногласно. Прлступпћемо сада иретресу овога нредлога у иоједпностнма. Вића Радовановић — Предлог овај нма две тачке, с тога ћу да прочитам нрво тачку прву. Извоотилац чига тачку 1. Продоедник — Стављам на гласање: ко је за то, да се тачка 1 но мпшљен.у одборском нрпмн нека седн, ко је иротив, иека устаио? (Сви седе). Објављујом да јо Сиунштниа усивјила гачку ирву. Вића РадовановиК прочита тачку 2. Милош Обркножовић — Ја со но бнх пнкако могао да сложпм са овим нредлогом, да онштипа бооградска подноси н оипј терет односпо плићања квартирннс за квартове уираве вар. Бсограда. Опшгииа београдска пма својо одсл.ко вншо исго пгго јој треба, а тако исто н позорпико, а тако исто и управи нар. Бвогради нма својо квартоно, јор у нростонпци Једие држшп), мора да нма нолнцнјске власгн оа својнм одељ-