Narodna skupština

10. ЈАНУАРА 1911. ГОДИНЕ 11

минута, a 0 jeOHOM случају може говорити. само један посланик.“ :

· Да ли је ово коначна редакција одбореска, да товор може трајати највише пет минута или има какве друге редакције 2 ЗАИЦИЕуг

Ја ово питање не постављам произвољно, него зато што у овом егземплару, који је мени дат, место пет, стоји 20 минута. Место реч „пет“, која је у тексту штампана, стоји друга роч »„двадес“, руком исписана. Шта ћемо ми онда дискутоватиг Ето о чему треба прво да говоримо. Ето разлога, са којих ја понављам свој захтев, изнесен Народној ЧОкушштини на последњој седници пред Божић, да св ова ствар вратиу одбор, да нас он тачно обавести о целом питању.

Заступник Министра Унутрашљњих Дела, Министар Финансија, Стојан М. Протић. — Као што сам п на последњој скупштинској седници казао, ово, што г. Рибарац тражи, то је сасвим неумесно, а, у крајњем случају, неблаговремено. Овде, тосподо, може бити речи само о наставку претреса и ни о чему другом. Ако г. Рибарац, или и други који посланик, има да учини какву примедбу или да да своје мишљење о појединим члановима овога предлога, они ће то учинити онда, кад о томе буде специјалан претрес, а сада, у начелном претресу, они могу да изразе своје мишљење само уопште. У дискусију по овој ствари већ се је ушло ит. Рибарац, ако мисли да је имао права учинити какву примедбу ове врсте, онда је он ту примедбу могао учинити пре но што се ушло у дискусију по овом предлогу, пре но што (Cy говорили Министар и известилац.

Као што знате, он то није онда учинио: он није пре но што су говорили Министар и известилац, одмах, дакле, кад је овај предлог стављен на дневни ред, тражио да се он врати у одбор. И кад он то није учинио онда, кад је имао права учинити, O томе сада не може бити говора ни по ком пропису законском.

Стојан Рибарац. — Шта је неблаговремено, по схватању Министровом: да ли то што ја потежем ово питање сада2 Ако је такво схватање Г. Министрово, онда је оно депласирано, по разлогу што сам ја ово питање покренуо још онда, кад је и прелдлог био стављен на дневни ред. Или сматра ли Г. Министар, да је моје тражење неблаговремено по томе, што сам се ја јавио за реч после његовог товора, пошто је он већ увео овај предлог у дискусију. Ја мислим да је моје тражење благовремено, јер нема нигде законске одредбе, која би наређивала да се ради онако, као што Г. Министар каже.

Дискусија је, господо, тек отворена и први је говорио Г. Министар. Кад сам ја своју примедбу учинио, онда известилац још није био говорио. Дисвусија је, као што рекох, тек отворена и онда се појавило једно питање о пословнику. А кад се такво питање јави, ода се оно има да расправи пре главне ствари, која дотле остаје нерешена. Кад год се јави питање, да ли је извештај одборски израђен по пословнику или не, оида то питање треба првенствено решити. И кад сам ја такво једно питање покренуо, онда о њему може бити речи.

Ја немам разлога да правим никакве отежице 7 овоме послу и да та нарочито одлажем, било на

један или на други начин. Али оно што ја тражим, то је, да се ради по закону. И кад Г. Министар овај законски предлог подноси, као што сам изјављује, да се убрза рад у Окупштини, и да 0008– беди већу легалност и интензивност екупштинском раду, ја та молим, да не гази закона, који већ постоји. Минмстар Унутр. Дела, Стојан Шротић. Одбијам од себе да сам ма којим својим, поступком овде повредио закон. Нека г. Рибарац именује члан закона, који сам ја повредио. Председник, Андра Николић. — Ја ћу позвати Окупштину, да одмах реши: прима ли предлог г. Рибарца или не прима. Господа, која примају предлог г. Рибарца, изволеће седети; а господа, која га одбацују, изволеће устати. (Чује се: Нема довољно посланика). E. na лепо, ставите захтев. Имате ли 10 посланика затог (Имамо). Пошто довољан број посланика тражи да се констатује: има ли у Скупштини довољно повланика за решавање, ја наређујем прозивку. Молим г. секретара, да провива посланике. Драг. Шећић. — Молим Вас, зашта је овог Председник, Андра Николић. — То је зато да се констатује: има ли довољан број посланика, Молим г. секретара, да прозива посланике. Секретар, Милош Трифуновић прозива посланике. Настаје прозивка. Присутни на. прозивци била су ова 22. посланили : Алекса Ратарац, Андра Ђорђевић, Андра Николић, Андра Ј. Цветкотић, Анта Радосављевић, Антоније Мутаповић, Аритон Марковић, Атанасије

Продановић, Благоје Антић, Благоје М. Илић, Бо-

жидар Ц. Јеличић, Веља Вукићевић, Владимир Радић, Димитрије Илиџановић, Др. Драгољуб Аранђеловић, Дратољуб јоксимовић, Драгутин Д. Шећић, Ђока Марковић, Ђока (С. Стојковић, Живојин Перић, Живојин Хаџић, Јаша Продановић, Јевта, Вељковић, Јован М. Жујовић, Јован С. Стојановић, Јосиф От. Јањушевић, Јоца П. Јовановић, Јоца М. Селић, Коста Борисављевић, Др. Лаза Пачу, Љубомир Јовановић, Љубомир Марковић, Максим JI. Сретеновић, Марко Н. ТриФковић, Мика Даниловић, прота Милан Ђ. Ђурић, Милан Марјановић, Милија Батанић, Милисав о. Чолић, Милован Лазаревић, Милован T. Недић, Милорад Драшковић, Милош Трифуновић, Милун Лукић, Милутин Драговић, Милутин Отанојевић, Мита Исаковић, Михаило Ранковић, Михаило Р. Радивојевић, Михаило Орећковић, Михаило Стојаковић, Михашло М. Чолаћ, Настас Н. Џетровић, Никола И. Пашић, Павле Ружић, Петар Васић, Петар Мишић, Светозар К. Поповић, Светозар Стојадиновић, Сима Златачанин, Сотир M, Илић, Др. СОтанојло Вукчевић, Отеван А. Јанковић, Отеван Новаковић, Стојан Новаковић, Стојан М. Протић, Тодор Стојановић, Урош Бркић, Урош Ломовић. Свега 69.

Ниву били присутни на прозивци ова ?. 2. посланљмци :

Алекса Кујовић, Алекса Трајковић, Богдан Јанковић, Борив. Шоповић, Будим. Самуровић, Васа