Narodna skupština

Hr: i1ŽIC aj = BO КИНЕ Ми Пи ou Ta а || Ћ ) | || | = , 48 јЕ - Р У а

бјало вероватно да ће се један професор са 15 година наставничке службе хтети дао дврћи и овоме испиту само тога ради да пређе у надзорнике,

Li У чл. 30, у тачки а. реч „старешине« заменити са речју „директори“, а .оаосле речи: „средњих и“ додати: „управитељи и професори“, остало по пројекту 1 % речи удесет година наставничке службе« закључно.

Одредбе у истој тачки а. члана 30, које говоре о допуном испиту и овде 396)06a изоставити, а из равлога наведених за исти испит код чл, 28.

Члан 31 који говори о постављању обласних надзорника, ваља саобраитати члану 17, а у смислу учињене примедбе Државног Савета код тог члана,

o Код чл. 34 треба одредити како ће се постављати привремени срески ве тдворници: Краљевим укавом или Министарским претписом.

А у погледу тачке 6. члана 34. Државни Савет налази да би као принцип довебало утврдити, да ом за среске привремене надзорнике, с погледом на ва тоост њихове службе, ваљало постављати кандидате са квалификацијама из неачке а. члана 34. Ово у толико пре што ће се из редова привремених одабиптјти, по чл. 95 предлога, и стални срески надзорници. Но како можда неће Гемати, а нарочито за први мах, довољно кандидата са квалификацијами из тач, Р чл. 34, то се може примити да остане одредба тачке 6. истога члана али ит тим, да се на крају, после речи »уса најмање две трећине одличних оцена« утепуни са речима: уи ниједном слабом или недовољном“.

Члан 35 предлога, имао би се по мишљењу Државног Савета, допунити, кловлачењем извесне разлике између кандидата по претходном члану 34 предлога т ) тачки а. и 6. приликом постављања привремених среских надзорника ва пвалне. Према томе први одељак члана 35 требао би да гласи: уза сталне се еледворнике постављају привремени надзорници, који су провели најмање две шлдине, а: са квалификацијама су из тачке а. члана 34; а привремени надзоршшпи са O OJ из тачке 0. члана 34. и по положеном надзонничком нппиту“.

У другом одељку члана 85 треба, у самом почетку, а пред почетном речју вш равила“ ставити речи „Програм ис.

Код чл. 36 има да се учини напомена: да је праведно да се и приврепиним надворницима, који нису из реда учитељског, даде станарина.

У члану 39 у трећем одељку, у првој врсти, после речи: „Они стални оелдзориици«“, треба додати речи: „из учитељског реда“,

Сем тога има да се код овога члана, кад је већ реч о начину улагања гоппенсиони Фонд, напомене: како ће у тај Фонд улагати надзорници, који нису оф реда учитељског.

Члану =0 предлога није место уопште у овом пројекту. Прописи како ће вршити попуњавање упражњених учитељских места у основним школама, гадају у закон о основним школама, а не у закон о уређењу Министарства гооосвете. Одељку пак првом чл. 40 нема места ни стога, што ће се из напомене о д следећег члана 41 видети, те ће дужности надзорника ући у предвиђену аваљеву одредбу.

У чл. #1 — а. према предњој напомени код члана 40 — у другој врсти оголе речи: „обласних надзорника“, треба уметнути речи: укао и ближа наноџења с њиховим дужностима“, а следеће речи: „уредиће се“, заменити са: пофописаће се“.

Члан #2 предлога, који говори о Главном Просветном Савету ваља допу-

шти. Стога, као први одељак истога члана треба да се стави:

„При Министарству Просвете постоји Главни Просветни Савет по одвбдбама овога закона“.

У члану 53 одељак 1, тачка а., допунити речју: „Просвете“, после речи ниинистарства“.

6“