Narodna skupština

12 НАРОДНА ОКУПШТИНА.

округу указати много већу пажњу, него нишком округу. 9бог великог броја лепих и монументалних грађевина, Ваљево данас долази међу најлепше вароши у Србији после Београда. Али, господо, разлог је прост, ваљевски кнезови нису могли показати толико воље и енергије, да се њима што учини, међутим нишки кневови су били јачи, и они су за Ниш могли добити оволику суму новаца,

Овај распоред ба просветним установама, као што рекох, није добар, требао је много бољи и правичнији да буде и с тога разлога нећу гласати за овај предлог.

Што се тиче „санитетског Фонда“ ту је учињена велика неправда једној од најстаријих и најбољих бања у овој земљи. То је, господо, Аранђеловачка бања, односно Буковичка кисела вода. То је једна од најстаријих бања у Краљевини Србији, и да није било покојног кнеза Михаила, да украси ту бању, она би и данас била у једној бари. Међутим, тосподо, учињено је Врњачкој Бањи, учињено је Врањској Бањи, учињено је Брестовачкој Бањи — тим бањама које имају много боље могућности за своју културу, него што је има сама Аранђеловачка Бања, која даје врло добру воду. Она својим квалитетом воде привлачи врло много посетилаца. Ту нема довољно станова ни уређења које је потребно за посетиоце. И ту је било баш потребно, да се Аранђеловачкој Бањи покаже пажња, коју она заслужује. Међутим, као што видите из овог предлога, ни једна ситна пара на уређење те бање није дата. Ја сматрам, да из овога Фонда треба дати бар 100.000 дин. на реновирање и проширење купатила, и регулисање реке Кубршнице, која растура воду, и на тај начин слаби купатила, и у том смислу чиним предлог.

Сем тога дато је на подизање среских болница у Градишту, Обреновцу и Лазаревцу по 75.000 динара. Ја сам пре неколико година подносио предлог, да се у Обреновцу установи једна болница, јер је Обреновац такво место, које са својом околинох тражи такву једну установу, јер и Обреновац и њетова околина знатно су удаљени од места, која, имају болнице. То је равлог, са кога Обреновцу што пре треба дати болницу, што већу и што боље уређену.

Онда кад сам ја тражио болницу за Обреновац то се није могло остварити, али данас се дошло на ту мисао, да збиља Обреновац треба да добије болницу. Међутим, ова сума, која се даје, толико је мала, да је немогућно њоме подићи и једну обичну болницу, а камо ли болницу какву очекују они крајеви око Обреновца београдског и скоро половина ваљевског округа. И с тога бих ја молио, ако ко хоће да чује, да се у појединостима ова сума повећа бар са 25.000 динара, и да се да могућности да Лазаревац и Обреновац добију онакве болнице, какве се желе.

Кад није овако урађено, — што би по моме мишљењу било много боље и корисније — ја ћу гласати у начелу против овог предлота, који овакав какав је преставља поделу „блата Пара Радована“ пред изборе, и ствара за владу изборну паролу, очекујући, да се у појединостима ове неправичности исправе.

<. Пек

Поттредседник, Жоста Стојановић. реч т. Јеротије Лукић.

Јеротије Лукић. — Молим вас, тосподооло! дашња Народна Окупштина треба себе да смио 5 за срећну, што је доживела да учини ynomWgponY новца из санитетског и школског фонда, да у BA такву употребу да би тај фонд збиља коринуол народу онако, како је и његовом наменом Kaj 1 Овај Фонд школски и санитетски постоје им 90 бити од пре 60 година. Народ од тих Фондовнољи данас није имао никакве користи. Тим Фондојодн“ поједине владе руковале су, из њих позајмљиј на и трошиле на редовне бупетске расходве.

Садашњем Министру Финансија г. СОтојану = 115 тићу има се захвалити што су ови Фондови 00 1н бођени дављења и стављени у такав положавжог могу да се употребе на корисне цељи народнеднхо могу да се употребе на подизање болница ин = свете у народу, а то чини да (Србија постане | оне! турнија земља. 7

| |

Дакле, ови Фондови до сад су трошени на, Паф на што нису били намењени, а данас ће се ' 89 шити на оно, на што су збиља и намењени и ни чета ће народ имати и користи. Али, и при сјо H( труду Финансијског одбора што каже: да се 59 новац распарча тако, да послужи корисно MH DH земљи и да би остварењем овога што више ( веш заступљени интереси целе земље, ја налазим, ин томе баш није потпуно постигнуто оно, штетш хтело, где се каже: „Овлашћује се Министар | 45: трашњих Дела да из новца „Санитетског Фоноф може изузети и употребити на, уређење наших () ти: Врањске, Врњачке и Брестовачке“. Наше бад е Врањска, Врњачка и Брестовачка саме су у 7 шиле толико и толико хиљада динара за 00 5 уређење.

Овде би требало увести и бање: Рибарјеон Аранђеловачку, Ковиљачу и остале, и ако (6 ов Рибарска Бања и Ковиљача у концесији појјоп наца, ипак им треба дати помоћи у новцу, „VE ће вратити, да се уреде, јер се уређењем 6) користи и култури у земљи и народном злрабуке На пример Ковиљача је потрошила 2 милијунавнуј нара на своје уређење и то је потрошио 00 0D подрински. И поред овога у њој има да се подлоп блатно купатило, хладно купатило, има да сео веде водовод; има да се доведе Кур-салон, хејх ,Н

=

станови за сиротињу и тој бањи за то још ћеза п достати на 200.000 динара. Кад буде претрес у појединостима овога шш =

лога, ја ћу предложити: да се и овим бањама Х 51 по 200.000 динара, а нарочито Ковиљачи. | Да ли концесионари Рибарске Бање имају | лико новаца, да им ова помоћ није потребнавног не знам, али знам да округу подринском тут | учинити ову помоћ, те да се бања Ковиљача УШИ тако да потпуно одговара модерно уређеној 650 | Давле, ја сам за то да гласам за: овај предео п који је користан и који ће засецати у интерјоти: народног здравља, у интересе народне просвешен) просвећивања, зато ћу и гласати за њега. АНЕ буде претрес овога предлога у појединостима Ir ћу тражити да се одобри још 200.000 динаравцен довршење радова у бањи Ковиљачи, |