Narodna skupština

"114

НАРОДНА ОБУПШТИНА 5

и неваљалства. (Милан Марјановић: То су вам реферати кашетански). То су штампане објаве.

Народњаци и напредњаци усвајајући све то, као што рекох за народе, држава те зове првог априла на биралиште, ту имаш да кажеш, да ли одоораваш рад радикала или га не одобраваш. Ако одобраваш рад радикала, онда гласаш за убиство краља Александра и за давање дуплих пензија краљевим убицама, онда тласаш за давање Босле и Херцеговине Аустрији, онда пристајеш ни примаш оно што српски министри признају, да Орбија треба да се одрекне независности, ида подпадне под другу државу; онда значи хоћеш нов закон о чиновницима са новим местима и повим шлатама, јер су сви чиновници радикали. Онда пристајеш, дати и праупуци буду оптерећени са по 200 динара дуга. Онда и треба ла ти буде да плаћаш државну трошарину за свако дрво које расте: брвно, рало, плуг, тачке у винограду, летве брезову метлу, столицу, лопар, вретено, преслицу, и на све што је од дрвета — од белике до укопних дасака. Окупштина је данас одобрила и чим се сврше избори, почеће се наплаћивати пореза на ракију, вино, шљиве, чокот, казан, каде, бурад и т.д.

Ове су плакате потписане од стране партиске организације окружног одбора или атитационог одбора. (Стојан Рибарац: Молим вас да би били лојални кажите место где је тај плакат штампан). У Неготину и Чачку.

Ша су уз то дошле страшне MW ужасне- клетве против оних, који буду гласали за радикале, клетве које показују ужасно дивљаштво и неморал оних који су се њима служили. Ја мислим да ће то један од посланика, који ће говорити после мене изнети, па нећу ја да износим, да не одузимам време тим товорницима који после мене имају реч. Кад се пред бираче изађе са таквим тврђењима кад се све ово њима каже, и кад се ово наштампа и кад други дођу п стану усмено објашњавати, онда мислим, да. се с разлогом и с правом може то назвати крајње недозвољеним утицањем.

Још нешто, господо. Било је случајева у извесним окрузима да су ове плакате снабдевали потписима врло угледних људи, наших признатих државника, људи, који уживају опште поштовање свију нас. Ја право да вам кажем мислим да ти људи чији су потписи стављени на таквим плакатима, не само што нису одобрили да се њихови потписи ставе на такве плакате, него ја мислим, да они о томе ништа и не знају.

Да видите шта пише у томе плакату, који је снабдевен потписом човека, кога ми сви у Скулштини. поштујемо. У томе плакату пише ово: не треба гласати за радикале што су повећали Краљу плату, што су повећали у знатној мери издатке на војску, што су повећали издатке на спољну политику, што су уступили Аустрији Босну и Херцеговину, добивши зато богате п велике ордене за министре који су то урадили.

Како су набављали несигурно оружје и неисправну муницију: да у земљи бесни ајдучија; да радикални министри играју на берзама и врше издајничке улоте; читаве су дружине великих лолова горе а малих доле; радикали и самосталци

нас, а негде за самосталце, веле:-

= + =

хоће да од народа направе чивчије, а од 0 спахилуке, али то не да удружена народноони/. предњачка опозиција која тражи да се шуме ви 91 народу, земљиште винограда пребаце у нижу кљл | и која ће гласати противу свих намета и тезт итд. (Чује се: Јо је потписан 7) Потписан је (TF) Новаковић. i Кад се злоупотреби име једног тако углејагл човека, и кад се тим плакатима поплави оно онда ја мислим да ћете се сви сложити са ми < да је то један крајње недозвољен утицај, јерјог, људи који припадају не само тој странци, : л који припадају и другим странкама, а који, ин, припадају другим странкама, цене г. Новакогон) као поштеног п угледног државника, и веруј ли он није у стању да неистине потписује, кад ' гл) читају те плакате и виде такав потпис peh Бога ми овде нису чиста посла кад један овано човек овако отворено пише и онда ће се шј · томе опредељивати, ако не сви, а оно бајео дан део. А тако су исто вршиле недозвољен утау на вољу бирача, са лажним потписивањем појјоп них политичких људи, и шефова, које су пуши у очи самог дана избора, да се не могу демави“ вати, 0 чему се и у извештају верификациии одбора говори, Да завршим, ; Није, дакле, радикална влада вршила недболо љен утицај, јер радикалној влади то није требоос Радикална странка има једно моћно и једно 0 жнио- средство, које њој осигурава победу на ико е рима. То њено средство, — које ће јошза ми и много година давати радикалној странци · Н моћност над свима осталим странкама, то су у дела. Радикална странка је од поданика направе грађане; она је извојевала економску независ ои Србији: она је излечила болесне српске финанев! и потпуно уредила Финансијско стање у земљи; дикална странка је наоружала војску, како није никад наоружана ни опремљена била; онно подигла углед Србији и на страни и међу навн саплеменицима, и зато радикална странка Me увек смелог погледа и ведрог чела ићи на изрен не чекајући да је власт помаже, не чекајућини какав други утицај до утицај њених за народо рисних дела. (Бурно одобравање). Молим 00 штину да прими извештај ВериФикационог Одбор. Председник Верификационог Одбора, ДА т, Васић. — Има реч г. Капетановић Мининн Народне Привреде. i Митпистар Народне Привреде, М. Калетнте вић. — Неколицина, тосподо, посланика из опшо ције тврдили су да је влада у циљи атиталијез ји лила шуме и да је ове године било страшно ми. горосеча пред изборе (чује се: Јесте!) Госпопо каже: јесте, али то није довољно, то не вредктке господин говори само по причању других; али HT некога, који тачно зна, како је у шумама и којијо: потврдити како је тамо. То су шумске управеза. сам добио извештаје од њих о горосечама за ми март, дакле пред изборе, и тада није било нен друго но што је било и других месеца. Апсолто се ништа више није променило. Исто тако и с месец април. То све може да се утврди Фактомот не може да се измисли, а господа посланици