Narodna skupština

116 НАРОДНА ОКУШИТИНА.

Сви су кривци похватани и оптужени иследној власти. Сал. долави Ваљево. Пала је реч, како је у Ва-

љеву пред изборе било веома мното дрва та пијаци.“

Ја хоћу да објаслим тосподи посланицима, како је то лако могуће, да је у то време било доста дрва на ваљевској пијаци, То није никакво чудо.

Народ пред зиму, на основу закона о шумама, тражи дозволу за сечу, за своју домаћу :отребу. Народ сече преко зиме и до првог априла мора сву посечену гору да извуче напоље. Дакле, m ако је бпло каквих дрва на ваљевској пијаци, могло их је бити отуда, јер извештај шумске управе тврди, да тамо Овеправпе горосече жије било у државним шумама, али је, на жалост, било у општинским шумама, јер је Шумској Управи достављено, да су потпуно слишћене шуме у општини лелићској.

Исто су тако зло прошле шуме у селима Пријездићу и Бачевцу, а председника и кандидата 10слапичког из Драгића ухватио је чупар шума ноћу у горосечи и оптужио. У обе ове општине, председници су опозицпонари, и то у лелићској бивши, а у драгићској садањи посланички кандидат! Зло је прошла п шума у Г. Буковици, где је председник посланички кандидат опозициони.

Извештај из Краљева тласи (чита): „Бесправне горосече за време избора није било“.

У извештају добивеном из Врање каже се ово (чита): „У територији ове управе приликом избора лародних посланика, није било бестравне торосече у општинским и државним шумама.

Извештај из Аранђеловца гласи тако исто.

"Ово су господо, службени подаци, (глас са левице: који нису тачни) и сваки од ове господе, тумара, који ми буде поднео лажне податке, нека се добро узме у памет.

Ја сам знао, господо, да опозиција увек приликом верифФикације износи како су вршене горосече, па сам зато и наредио да се највећа пажња, обрати на чување шуме за време избора, п зато смо само могли и имати овакав резултат; зато и није било никакве бесправне горосече у онаквим размерама како опозиција представља.

А ово што сад господа из опозиције износе, то су бајке из прошлих времена, које се непрестапо подгревају, па је то сад дошло и овде.

Ја сам учинио све оно што је требало учинити, да сегу шуме не дира, па је тако и било.

Ево вам Авале овде. На Авали је било само три покушаја горосече и та су три горосечца ухва= ћена и предана власти. А ви се сећате шта је било ранијих година на београдској пијаци од дрва. (Дим. Машић: То је било за време радикалне владе!)

Ја кажем да ове године није било торосече у Авали за време избора.

Ја утврђујем, господо посланици један факат: да ове године приликом избора народних посланика није било горосече у државним пиу= мама, а тде је било, да су горосечци оптужени, и друго: да није шестина, да је влада делила шпјме у циљу азитације. (Одобравање на десници).

Председник Верификационог Одбора, Драт. Т. Васић. — Има реч г. Д-р Воја Маринковић, известилац мањине.

= — =

Д-р Војислав Маринковић. — Господотодс ликом избора народних посланика, могуће сло 5 врсте пеправилности. Једне су оне, које се ого 9' непосредно на изборне операције, које моглом утичу на правну вредност мандата и које, о,“ томе, повлаче поништај тих мандата, ако сб 0 лике и такве да су могле утицати на резултајвт. бора. Друге су неправилности оне, које на ши вредност мандата не утичу, али утичу на | 51 тичку вредност Народне Окупштипе. Ја мислим ти подо, да је пачелна дебата о извештају Веј кацнопог Одбора резервисана само за ову . Те врсту неправилности, а да се о онима, које 910 повући поништај мандата, пошто се о свакогон) борном телу. мора у томе случају засебно јр « вати има да говори у специјалној. дебати.

( тога ћу ја оне случајеве, тде могу мамљи доћи у питање, оставити за специјалну дебалтко ћу за специјалну дебату оставити и одговор пави тику рада вериФикациотог одбора и пашег одводаг мњења, које је овде Формулирао јуче г. Моом Данас ја имам да учиним само опште опсерваце о овим изборима и да дам о њима општи буде суд је, господо, пеповољан. Избори, који су 7 шени 1. априла, праћени су таквим неправтав стима и извршени су под таквим околностимимт по мом дубоком уверењу они: нису истинити искрени израз народног расположења према 51 диним групама. Међу "чињеницама на којименј заснивам такво тврђење, има их, које се 97 оспоравати, али их има и таквих које се «с рити не могу. Једна од најкрупнијих међу тигит њеницама је тај да је ове изборе вршила ј : партијска. влада. То, господо, неће ваљда 6; "спорити.

Председник Минмшстарског Савета, Минлеа Иностр. Дела, Д-р Миловав Ђ. Миловановијнеа ila де изборе не врше партијске владе >

Др. Воја Маринковић. — Ја ћу Вам Ki т. Миловановићу, где пе врше партијске вла

Тосподо, зависност српских грађана одн : и од државних власти, већ по самом нашем : и нодавству, на жалост је толика, да је довбво да је једна партија на власти, чак и кад не ш "злоупотребе, па да у њепу корист пореметинт“ борни резултат, а камо ли кад се томе придлн и злоупотребе власти. Због тога, господо, јаз, слим да је то била једна велика ш тешка пш шка, што је изборе вршила партијска влада. • погрешку пуну неподељене одтоворности носизо дикална странка ш влада г. Миловановића.

Радикална странка стала је на гледиштти изборе треба да врши партијска влада и то јез диште формулисао шеф радикалне странке г,л кола Џашић у своме писму г. Љуби Стојаноно: којим је одбијао састав четворне коалиције забе шење избора. То је своје гледиште радикална стрдт бранила и у јавности преко свота ортанапамн NH час г. Миловановић једним питањем показао је! он стоји још увек на томе истоме гтледишту. · .

Бранећи то своје гледиште да изборе треб»до врши партиска влада, хомогена влада, како (CD | товорило у јавности, радикална странка се TI вала на Шнглеску, овако исто, као што се дд