Narodna skupština

120 НАРОДНА СКУПШТИНА + i 'је то било, јели у Енглескојг) Овде, јер су на- Ето, видите, каква су чуда чинили ти нахиски | IDI предњаци пропали зато што њихове општинске и _ клевови, који су замењивали власт по окрузима. | 71 полицијске власти нису биле на свом месту и што У одвојепом мишљењу, на које сада прелазим, - .ил су силом наторивали бираче на гласање (тако је/. ја имам прво и прво да напоменом ово, што се го- = -0' Ми емо ценили целокупну агитацију од чинов- BODpM 0 корупцији ломоћу новца. То је збиља једна i BH ника било у званичној дужности било ван ње, али Опасност, о којој треба водити рачуна, једна жа- | -5: Верификациони Одбор морао је се позвати на за- лосна појава, као што каже одвојено мишљење, Али, |I конске прописе, који забрањују такву агитацију. тосподо, онж није заведена данас, није заведена ' BH Ваконом се забрањује ако која власт утиче па ПИ Мо Но онда, кад је престао притисак „38 бираче да не дођу на биралиште, ако га подми- DOL HU OJ O TDaIO НА : | ћује, ако му даје какве наде, ако га позива или То је већ и признато с те стране, јер се каже: :0' ако му прети одређује се казна. То су законски HO CTApy ЈНА опранну „вршио 366 Пруд тај : = прописи, који се у закону наводе и на основу Притисак пре 1908. год. а после тога, тај се при- -H њих ми морамо ценити утицај власти. Овде се у тисак не осећа, него се осећа притисак новчане ко- | -0 свима жалбама налази ово : срески начелник, срески _ РУЛКИЈЕ. Дакле, та новчана ROPJDIHJ&: MB. IO DEJO

писар, председник општине, шумар, штд. ишли cy 79 0д данас, пего од пре 8—10 година. ; из села у село, из општине у општину и претили у осталом, треба још поменути и то, да се ја- jj: кметовима и председницима и утицали на бираче, 8ља једна нова врста агитације, а то је агитадија | Нитде се не каже који су сведоци, нигде се не помоћу плаката, и то лажних плаката, на којима JI каже где, кад и кога су звали и коме су па- “CO појединци потписују и без њихова знања, те се ' 5' ређивали да гласа. Ове што је поменуто у жалбама о позивају бирачи да гласају за тота и тога. Тиме 9; тако је неодређено, тако је неопредељено да се се може изменити воља бирача, јер ми знамо, да 5: томе не може поклонити никакве пажње, сви ми општимо на зборовима и иначе плакатама, — „7 Један курнозан пример наводим вам општину M KGA BM наредите једном човеку, под потписом м ђушинску. Ту се каже да су контролори опколили ~ оВАНИКА окружног одбора или главног одбора, | „Е да дође на збор, он верује да је то истина и до- -

цело село и да ни један бирач није изашао на.

биралиште. Ја сам прегледао записник општине ђушинске и константовао сам да су сви изашли на биралиште. Ето, видите како су тачни наводи у жалбама. Исто тако је за округе Руднички, Пожаревачки и Крагујевачки. Наводе се поједини случајеви који се ничим нису могли доказати.

Али, господо, има и таквих случајева, да су поједини чиновници ван својих дужности, као грађани, ва које се наводи да су утицали на бираче. Али збиља и таквих утицаја може бити, јер један председник суда кад председава каквоме збору, он може утицати на бираче. Може утицати и судија и капетан и писар срески, кад се мешају у изборе као приватни грађани.

Али, господо, ми смо хтели да изгласамо и изгласали смо чл. 82. и са њиме се оваква агитадија, забрањује чиновницима. Као што видите тамо се није успело, јер чиновници кажу да су грађали и да као такви могу исказивати своје'мишљење како хоће. Ми то нисмо могли спречити, видели смо да смо за то слаби и тај закон није ни инаугурисан, јер су сви чиповници из: свију партија слободно агитовани.

Најзад, господо, кад хоћемо да говоримо о чиновницима, треба да поменемо и реч г. Скерлића, који нам каже да и сада у ошште нема власти по окрузима. Место власти, место начелника окружних, место начелника среских, дошли су нахијски кнезови, или како их он назива, нахиски тирани. Та установа преживела је једну малу метаморфозу. Прво су то били утицајни људи па су после аванзовали за нахиске кпезове, па су после, по Скерлићу, добили назив нахиски тирани. Ви сте видели каква су чуда и покоре чинили ти нахиски кнезови. Они су заустављали бираче да не иду на тласање, они су заустављали представнике бирачких одбора да не иду на бпралиште, они су изводили војску, они су хиљадама њих апсили пред изборе.

лазн на збор.

Кулминациону тачку у том погледу у агитацији с лажним плакатима достигли су либерали и напредњаци. Они су, може се рећи, у том погледу мрцварили душу народну. Ја имам овде један плакат из кога ћу вам прочитати само неколико релака.

Тај плакат носи наслов: „Клетва Божијих утодника“ —- и почиње овако (чита):

„Хвала Богу, хвала јединоме, СОкупише се Божји угодници, Врх Србије на небу ведроме, На Србију очи уставили,

IIa гледају предизборну борбу, И народу вако поручују: „Чујте Орби у земљи Србији, Ко гласао првога априла

да проклете радикалне странке, да фузију и за самосталце, Свака му се сатвар скаменила,“

И тако даље се куне и проклиње клеветама.

Шрема томе можете видети, колико су ту нову врсту агатације злоупотребљавали либерали и напредњади. Господо, у одвојеном мишљењу третира се питање о распуштању Скупштине.

Зашто је Скупштина распуштена, то ће објаснити г. Министар Иностраних Дела.

Ја ћу вам рећи само ово, да због тога што су били на помолу, крупни спољни догађаји, влада је нашла за сходно да апелује на народ и да види је ли још народно расположење за радикалну странку. И као што видите то народно расположење потврђено је првога априла. А зашто је радикална странка вршила изборе то је због тога, што смо ми увек налазили у закону гарантије за слободу избора а никако у личностима. Ми налазимо у постојећем

најгадним

вам