Narodna skupština

уттејему гарантују за слободне изборе, а не у лич· ли, јер ми треба увек да стављамо принцицш, и { HUH испред људи. Због тога смо ми тражили ИзН Би вршили их. ттојјош имам да одговорим на тражење господе втодџсталаца да се одреди анкета за извиђај свих Редусеча за време избора. мебИзмеођу анкете и истрате има, господо, једна :т (а разлика. Анкета се наређује кад год се тражи | ајбе прикупи материјал за какав закон, а истрага уплттаређује, кад год се тражи да се азвиди каква гопутотреба извесног државног чиновника. Тако ; сјо Уставу, и ми се по томе морамо управљати. | у Уставу се каже: да Окупштина има право февнареди истрагу поводом избора, али заштог тлаВато да се извиди да ли је један избор праORHO извршен или не. А кад господа самосталци плалажу да се сви избори оснаже а да се засебно ТЕ BH истрага о посеченим шумама, — то апсолутно 9 ла смисла. Јер истрага се једино може водити т ви тога, да се сачека и да се види, да ли је тлаједна радња, — сеча шума — утицала на праг осеност избора или не, а никако се не може одвоо у одређивати истрага, а одвојено оснажавати насри. а Ако се хоће да види, је ли посечена шума, то кошкоже видети из извештаја Министарства, Навине Шривреде, који се редовно штампа у потеку године и увек се поводом тога и поводом потоврпелација може да тражи, да се изврши каква, втзета или истрага, | ТУ осталом, господо, апсолутно за изборе то н (в важно, јер као што видите, избори се осназају. међутим та анкета имала. би годинама да ! ни па не би дошла ни до каквих резултата. БГ ја сам. господо, одтоворио на све оне замерке 59. 48 су поједина господа приметили и ја бих мо| Скупштину, да гласа за овај извештај већине. 1 Председник Верификационог Одбора, Драт. 8 Васић. — Има реч г. Председник Министарства. 1 Председник Министарског Савета, Министар мостраних Дела, Д-р Милован Ђ. Миловафвић. — Господо, у току ове тродпевне дебате тло се видети, да су господа посланици из опоДионих странака дошли у Окупштину са оним оптположењима у којима су били у току изборне рбе, да су унела у Народно Представништво п га иста жучна, она иста борбена расположења, (ја су их за време изборне борбе пратила. Тим , господо, само може и објаснити ова и оваква повкусија. Како је овде било мало час речи о згтитлеској и енглеским обичајима, нека ми буде птишуштено, да напоменем један случај, коме сам 10 сведок личпо. Бавећи се једном у Енглеској, го. Лондону, био сам присутан изборној борби. Изна борба била је и тамо одиста жучна. Није закако било оваквих грубих напада, оптужаба и пејевета узајамних, какве видимо у натој изборној трби из простог разлога за то што су Енглези залеко културнији од нас те своје речи далеко пише мере. Али било је грдњи, било је оптужаба, било _напада. И то је тако трајало све док се није ашло па биралиште и док изборна борба није влтла свршена. Онога тренутка, кад је резултат изепшра био провламован, кад је речепо на једноме

6

IJU}

ОТЕНОТРАФСВЕ ВЕЛЕШЊЕ 1912,

"т. МАЈА 1912. ГОДИНЕ

121

биралишту: изабран је овај или онај, одмах се правило место, да би му могао прићи његов противник те да му он први честита на успеху и на победи. Борба је у томе тренутку била, дакле, 88вршена и народни изабраници, улавећи у парламенат, улазили су у сасвим другим расположењима а не у оним, која се стварају за време изборне борбе на биралишту. Кад би такав случај био код нас, кад би приближно бар тако било, кад би ми остављајући на страну наше темпераменте, наше навике, кад би смо ми сви хтели о томе да водимо рачуна, шта нам је дужност, кад улазимо у Народно Представништво, — ја мислим, да би и дискусија ова бшла мање жучна и да се много што шта, што се чуло, не би могло чути у Народној Скупштини.

Господо, оптужаба је било тешких, врло тешких, речи је било крупних и ко би судио по говорима господе опозиционара, ако не зна прилике у нашој земљи и нас не зна, мислио би збиља да су у Србији настала чуда и покори, мислио би, да је, да не кажем ту, државни удар, већ некакав прави уставни слом, и дају Србији влада некакав морални пустош, мислио би да је све на пропадању.

Моје је мишљење, господо, да на тај начин кад се тако товори,не напада се само влада и не достиже се само до владе. него се премаша ин преко ње и преко њене главе, па се погађа земља, погађа, се држава и добар углед њен.

(М. Марјановић: Ко треба да га чува на првоме месту 2)

(ви ми треба да га чувамо, од првога до последњега. Ако је остављено влади да га само и једино она чува, бели га ни она неће сачувати.

Међутим, господо, иза тих оптужаба нема ничега, апсолутно ничега.

Ја сам, господо, пажљиво пратио дебату ово неколико дана и слушао сам шта се све наводило. Ша, господо, то су све биле ситнице. Било је на једноме месту ово, на другоме оно; овде је један пијан човек радио то, онде се показао један жандарм, тамо један полицајац. Најтежа, је ствар била, коју је један од господе посланика напоменуо, како је на једноме месту, у једноме срезу, један предбедник општине оптуживан од стране полицијско власти, па је и посланик из тога извео закључак, да је то тако морало бити по општој наредби владе за читаву земљу, и ако није себе упитао: па откуда то, ако је таква наредба владина била за читаву земљу да у томе истоме срезу, где има више општина не буде ниједан други председник општине“ ни оптуживан, ни узнемириван, него само тај један 2!

Ето то је све, што је навођено као насиље шротиву слободе избора. да се докаже да је било пресије на бираче. Али то није довољно не само да ишта докаже противу слободе избора, пего чак не пи да буде озбиљно узето у обзир као пекакав почетак доказа, као некаква слутња да је нечега у ствари било. Било је, тосподо, утицања, нема сумње; било је, изгреда и о томе нема сумње, али, тосподо, кад половина милијуна гласача полази једног истога дана на биралиште, кад су ти гласачи покретани атитаторима, који се не устежу ни пред

каквим средствима, — опда је чудо само тон толико, што таквих изгреда није било далеко више. 16