Narodna skupština

= ex.

#

; а = DP, што је општински суд уврстио у азбучни списак 158. лица која нипн

имала нити сада имају права гласачког, јер пе шлаћају 15. динара непосредњко“ порезе са осталим државним прирезом и 4, што општински суд није хтео да уведе у гласачки списак лица имип нована у решењима суда Бр. 9781., 14859. пи 14575. а који имају бирачко прашљу За доказ свих ових навода приложена су уверења. i Одбор је мишљења: да навод из тач. а није такав да би због њега, трјт бало поништити избор, јер су сви бирачи били обавештени о дану избора | времена, а то се најбоље утврђује из броја дошавших гласача који је већи пи броја гласача који су гласали на дан 1. априла. Међутим то је једна нехотичјри погрешка која је дошла отуда што су многи бирачки одбори ослањајући се 9 чл. 84. а не 110. зак. о изборима нар. посланика погрешно одређивали дан пп новног избора. )

Навод из тачке 6 није ничим доказан, нити 'се види из записника бирачки одбора од 15. априла 1919. год. да су бирачи гласали на туђе име. Навод под в није ничим доказан, те због тога и има оттасти.

Навод под г за који се подноси пет уверења пореског пиротског оделевно. као доказ, без вредности је, јер по чл. 97 ђ закона о општинама бирачки и описак сталан и сви они који су уведени у азбучни списак, који је начињенно потврђен онако како закон наређује, имају право гласа. |

Навод под д такође отпада са разлога напред поменутих. Исто тако овно навод отпада и с тога што није доказано да је суд био у могућности да, из, ет уверење, које није издао због краткоће времена и тешкоћа, које су везане ве “ издавањем оваквог уверења, а друго и стога, што је ошштински суд по зване ничној дужности морао водити о томе рачуна и не уводити у списак она лишп која немају права гласања.

6.) На избор за варош Пожаревац изјавили су жалбе Влад. Стојадиновиа келнер и Драгутин Девић тежак оба из Пожаревца.

У жалби својој Влад. Стојадиновић навео је за неправилност избора оно разлоге: |

а) да је начелник округа пожаревачког призивао поједине људе и говорицу им да гласају за Игњата Тодоровића.

6) да је писар начелства Милан Граф претио ако не би гласали за влег: диног кандидата.

в) да је писар начелства Војислав Поповић говорио и претио: лебаримми: пиљарима и кафеџијама ако не би гласали за владиног кандидата а писар Богољуја Марковић призивао људе и одвраћао их од рађења за друге кандидате.

г) да је практикант Игњат Максић агитирао за владиног кандидата и док водио гласаче за гласање.

да) да је начелник Министарства г. Чеда Костић на два дана пред избоо попитивао и саслушавао чуваре противу управника казненог завода за кога 0 тврдило да неда чуварима да гласају за владиног кандидата, услед чега су сео чувари са наредником дошли до гласачког места и гласали под принудом.

ђ) да је Министар Народне Привреде пред избор долазио у Љубичево о последица његове ревизије била је та да су сви бирачи под притиском гласали.

ве) да су заведени у бирачки азбучни списак преко 70 бирача који нен плаћају 15 динара непосредне порезе.

ж) да су гласали људи који су под стециштем.

з) да су гласали странци који не живе у Пожаревцу n који су одсељенин:

и) да су повређени прописи Устава и чланови закона о изборима Народни посланика, јер у Пожаревцу није био одређен од стране бирачког одбора, одбозо који би примао записнике из свију осталих гласачких места.

У жалби својој Драгутин Девић навео је за неправилност избора ове равлог«тс