Narodna skupština

и -+- во jet сл

а) да је начелник округа пожаревачког на два до три дана пред понован бејвбор преко жандарма звао бпраче из Пожаревца у начелство и претио им прегутрупним делима ако неби гласали ва изабраног посланика и ако раде против тофбегове кандидације.

| 6) да је г. Министар Народне Привреде на 2—8 дана пред избор послаишјика долазио у Филијал Држевног Сточарског Завода у Љубичеву и претио чиасјовницима и служитељима под губитком службе, ако не гласају за кандитајата Игњата.

| n) Aa jo TO исто радио и г. Чеда А. Костић, начелник Министарства за равде у казненом заводу.

} г) да су писари начелства Граф и Boja Поповић претили: ашчијама, пиљаитиима и лебарима ако не гласају за Игњата, Тодоровића.

д) да је писар начелства г. Б. Марковић улазио у радње које су у свомцим излозима држале изборне прогласе за кандидата Љ. Ђорђевића а против коПодоровића и тражио да исте скину.

ђ) да су председник општине Игњат Тодоровић и кметови: Сава Р. Којић, тобворђе Главинић и Душан Живојновић такође претили бирачима, ако раде одшротиву кандидата Игњата. | 5 |

е) да су бирачи потплаћивани, да гласају за Игњата: новцем, оделом и впопанцима. и :

ж) да је бирачки одбор који је издао посланичко пуномоћство састављен оптротив закона п против Устава.

з) да су гласали људи који су изгубили бирачко право у Пожаревцу.

и) да су гласали и они бирачи који су под стечајем.

ј) да су гласали на место умрлих и они који више не постоје у Пожаревцу.

к) да су на место таквих гласача довођени сељаци из околних села и на земесто тих гласали.

За неке од ових навода и у једној и у другој жалби позвали су се на зајведоке.

Како су наводи и у једној и у другој жалби скоро исти, то је одбор цеТанећи их, мишљења, да нису доказани, јер позивање на сведоке не сачињава зодокав о наводима у жалби а међутим против неисправних радњи жалиоци имају „тшраво користити се чл. 151. зак. о изборима народ. посланика ако би наводи уотостојали у истини.

Односно навода под зе у жалби Девића и под и у жалби Стојадиновића, удодбор налази да је Држав. одбор поступио онако како му налаже закон о изоббору народ. посланика, јер закон одређује само један бирачки одбор за вароши [озвоје бирају једног посланика, који у исто време прима и глисове за извесно зиместо, сређује изборни посао и проглашава посланика и издаје му пуномоћије, оппошто друкчија законска одредба не постоји. Противу овога као и осталог биебфрачки одбор није никакву примедбу ставио те је п према томе овај избор аиправилан. | | 7. На избор у вароши Смедереву изјавио је жалбу Аксентије Ристић из и Омедерева, наводећи за неправилност избора ове разлоге.

а) што је Димитрије Огњановић члан суда општинског ушао у гласачку олбобу п напао на Председника Бирачког Одбора, тражећи да се гласачке кутије ошпоставе онде где он мисли да треба да се поставе, те је тиме хтео да утиче о шеихички на бираче којих је било у дворишту, показујући тиме да је он чињеши ница и да је у стању да им нашкоди ако не гласају за његовог политичког ји пријатеља Тајсића.

6) што су Финан. стражари доведени на биралиште под командом њиховог ен наредника и гласали а неки од њих и на име оних који ту нису били, са чиме а9'се утицало од стране службеног органа на слободно опредељивање и несавесно гл тласање.

марећи ~

7