Narodna skupština

14 | НАРОДНА. СКУПШТИНА

окружног начелника. То је један догађај у изборној борби, који се није десио ни једних избора од када Орбија постоји, јер се није десило да грађанин мора окружног начелника да вата јавно за прса. То је могло да се деси само са окружним начелником Марка Трифковића.

Непосредно потчињени орган данашњег Министра Унутрашњих Дела, инспеклор Мин. Унутрашњих Дела Тодорић, добија осуство, штпарта по округу пожаревачком и агитује тамо претњама и молбама под закриљем свога министра.

Општинске власти, које наравно у једном погледу стоје под надзором државне власти, то исто врше што су вршили и Министар Ун. Дела и његови органи.

Да видимо остале Министре и њихове органе.

Председник Верификационог Одбора. Драт.

T. Васић. — Издвојен је округ пожаревачки и о њему ће се доцније говорити, те је сад излишно говорити.

Љубомир Ђорђевић. — Не говорим ја о Пожаревачком округу нето о делокупним изборима, а рекао сам већ да ћу нарочито у специјалној дебати говорити о пожаревачком округу, а ако прође време ја ћу, да престанем да говорим па ће тражити други реч.

Остали су Министри дозвољавали својим чиновницима, било путем одсуства, било и без одсуства, по голом наређењу, да иду у агитацију и на гласање. i

Тако је и могло само да се деси, да државни ортани долазе с једног краја Србије на други крај Србије, да гласају. Па онда, Министри су агитовали и бев зборова. Наравно да је потребна. и дозвољена Министарска агитација, али само на јавним зборовима, а без зборова у четири ока, у надлештву, министарска је агитација недозвољена. Министар т. Капетановић долазио је у Љубичево и атитовао је код сеиза љубичевских и чиновника.

Министар Народне Привреде, М. Капетановић. — Ја вам кажем да то није истина.

Председник Верификационог Одбора, Драт. Т. Васић. — Ако продужите тако тосподине говорниче, ја ћу бити принуђен да Вас опоменем.

Љуб. Ђорђевић. — Хоћете ли још један примере Посланик г. Чеда Костић као начелник Министарства Правде је на два дана пред избор долазио у Пожаревац, одлазио у казнени завод, држао збор чувара у казненом заводу и почињао свој говор овако: „Браћо чувари !!......

Председник Верификационог Одбора, Драт. TT. Васић. — Ја Вас молим да пазите шта говорите.

Љуб. Борђевић. — ...... а свој говор завршује претњом : „Ако владин кандидат не победи

сви ћете изгубити службу“

Т. Министар Правде је пренебрегао једну своју дужност. Ви сте сви имали прилике, да уочите неједнакост у потврдама оних кандидатских листа, које излазе наштампане у „Орпским Новинама“, па да на једној листи видите једну потврду, а на другој листи другу потврду. То је отуда, што су разна мишљења код судова, који су надлежни за потврду кандидатских листа, те је Министар Правде био дужан, да стане једном на пут томе, те да се

више овај свет не чуди: Каква је то земља, кад једна кандидатска листа носи једну потврду а друга другу! Министар Шравде је био дужан да се постара о једнакости примене закона и потврде листа кандидатских, које се штампају у „Српским Новинама“. Видели сте да св и овде у Народној Скупштини појавило двојако мишљење, и да једни сматрају да се стални бирачки спискови могу, а други да се не могу мењати. Једни сматрају, да се могу спискови брисати и додавати, а други да тога не може бити, већ да мора да остане онако како се затекло: за то је Министар Правде био дужан да се постара за једну начелну одлуку Касационог Суда, како би та законска одредба, која говори о измени бирачких спискова, била свуда у Србији подједнако примењена.

Председник Верификационог Одбора, Драг. Т. Вавић. — Г. посланиче. немојте се удаљавити од предмета. ј

Љуба Ђорђевић. Ја се не удаљавам него критикујем рад изборних органа.

Председник Верификационог Одбара, Драт. T. Васић. — Говор о измени и тумачењу закона, то је друга ствар која нема везе се овим предметом Ја желим да што више посланика може говорити и због ограниченог времена и излишних напомена и говорима то неће моћи бити. [. посланик треба. да води рачуна о колегијалности.

Љуба Ђорђевић. Ви сте требали да водите рачуна, кад сте доносили измене у закону о пословнику, а да не сераћујемо посланицима. време да говоре и износе своје мишљење о изборима народних посланика.

Председник Вершфикационог Одбора, Драт. TT. Васић. — Ја вам кажем да не треба да уплићете излишне ствари, и ствари које немају везе са предметом који је на претресу. Нису то излишне ствари, то су крупне ствари.

Љуба Ђорђевић. — Ви сте чули господо, кал сам мало пре прочитао ову одредбу законску која говори о бирачким списковима, да се из њих имају брисати извесни гласачи. То су они који падну под стечај и који буду осуђени. Неки судови такве случајеве достављају општинама и општине такве људе бришу из бирачких спискова, али неки судови то не достављају општинама и општине не знају који су пали под стечај, који су под судом и који су у притвору. О тога је Министар Правде био дужан једним расписом да обрати пажњу судовима на ту дужност. Док су тако радили ови изборни органи и органи општинских и државних власти, да видимо како су радили грађани радикали.

Они су под заштитом државних власти претили и плаћали. Ја не треба то да доказујем, нити ми је то циљ. Ја то само наводим као доказ за оно тврђење које ће доћи на крају мога говора, ако тражи доказа за ово тврђење, ено му извештаја верификационог одбора, па ће ту наћи и да ја не товорим ништа ново о томе. Да ли се нарочито говори да су ти грађани клеветали, вређали и латали. То сте чули и мало пре из говора Г. Мих. Ради војевића. Шта су још радили грађани радикалскиг

„Самоуправа“, ортан радикалне странке, доноси проглас на свој радикалски народ ни не износи програм рада који намерава предузети у новој Окупш=

=

- ~ org ——. ~

SN

у