Narodna skupština

4. МАЈА 1918. ГОДИНЕ 15

штини, То је јединствена појава у свету, да једна странка која има власт да врши изборе, тражи већину од парода а не казује народу шта мисли да ради. То је специјалитет само радикала у Србији.

Шта су даље радили радикали као грађани“ Ради карактеристике да вас потсетим на онај избор у Десићекој општини, Ту је извршен један ординарни Фалзификат. O томе ће бити речи у специјалној дебати.

Шта су даље радили грађани радикалски Они су гласали и по местима у којима су давно и давно изгубили сва гласачка права и друго, гласали су на туђа имена. Господо, после овога да се осврнемо на наш Устав, те да видимо колико је он могао утицати на овакав изборни резултат. Ви знате, да у Уставу постоји и једна неправда. Та се неправда огледа у томе, што се гласови оних кандидатских листа које немају количник, предаје оним листама, које имају највећи број куглица. Та неправда није постојала пре двадесет деветог маја. Она је постала после 29 маја у Уставу од 5 јуна. Ту неправду у Устав унели су радикали, који су онда били у већини у Народној Окупштини.

На тај начин, господо, дође ве до тога, да једна маса бирача гласа преко своје воље за своје противнике. (Један глас са деснице: Листиће, листиће !).

Ја знам да ће се многи од вас изненадити, кад чује број колико се на овим изборима гласало за радикале против своје воље.

Око 50.000 гласача у Орбији по свима изборним окрузима гласало је против своје воље за радикале по оваквој уставној неправди. То се зове, господо, „преручивати куглице“ и „изручивати кутије“, а не оно што се некад неком ћати десило да му је нека куглица замакла. Ово је преручивање кутија! ЛПедесет хиљада куглица радикали преручилми! (Смех).

Ради примера наводим да су у подринском округу радикали узели самосталцима и дисидентима самосталским 7.400 куглица. Самосталци и дисиденти самосталски на 7.400 куглица нису добили ниједног посланика, а радикали на 11.000 куглица добили су пет посланика. Је ли то та уставна правда»! Нема веће неправде но што је та! То је преручивање кутија, јер сте ви у подринском округу са ове уставне неправде преручили у вашу кутију

7.400 куглица самосталских.

У топличком округу преручили сте самосталцима и дисидентима самосталским 4.000 куглица по овој уставној неправди, јер они на 4.000 куглица нису добили ни једног посланика, док су радикали но својих 6.600 куглица добили четири посланика.

У врањском округу напредњаци и социјалисте добили су 4.000 куглица и нису добили ни једног посланика, а радикали на 14.000 куглица добили су седам посланика.

У крајинском округу узели сте народњацима 5.000 куглица и они на 83.600 куглица нису добили ни једног посланика, док су радикали на 10.600 куглица добили пет посланика (Глас са деснаце: Онда цитирајте и београдски, ваљевски и смедеревски округ!)

То је та уставна неправда и ја говорим о тој уставној неправди.

У крушевачком округу народњаци п напредњадци добили су 8.900 куглица и на тих 3.900 куглица нису добили ни једног посланика, док су радикали на 10.400 куглица добили четири посланика.

У моравском округу социјалисти су добили

3.400 куглица и нису добили ни једног посланика,

док су радикали на 12.000 куглица добили пет посланика.

У пиротском округу народњаци и напредњаци на 4.000 куглица нису добили ни једног посланика, док су радикали на 7.000 куглица добили четири посланика.

У рудничком округу радикални дисиденти на 3.500 куглица нису добили ништа, док су радикали на 5.000 куглица добили Пн посланика.

У топличком округу народњаци и напредњаци па 5.500 куглица нису добили ни једног посланика, док су радикали на 11.000 куглица добили четири посланика.

У ужичком округу народњаци и напредњаци на 4.000 куглица нису добили ни једног посланика, док су радикали на 10.700 куглица добили шест посланика. ~

Тако су, радикали, помоћу педесет хиљада туђих гласова, истерали више тринаест посланика, а ови људи остали су са тринаест посланика мање.

Поред те уставне неправде постоји и једна неуставна одредба у изборном закону. Та неуставна одредба у изборном закону састоји се у томе што предвиђа, противно Уставу, два количника. На тај начин, што се противно Уставу, предвиђају два количника, радикали су у окрузима однели шест до седам посланика више. Према томе, може се утврдити као тачно, као позитивно, да су ради-

. кали са овом Уставном неправдом и са овом не-

уставном одредбом у изборном закону добили двадесет посланика више но што би иначе добили, : то, господо, не значи украсти коју куглицу, него то значи украсти читаве псљаншке џ то не једнота нето двадесет посланика !

Ето, тосподо, ко „препоручује гласачке кутије“

Ради карактеристике нашег Устава и изборног закона, у коме постоји та против уставна одредба да вам изнесем како према целокупном броју гласача у Србији стоји стање ствари. Радикали, на 188.949 тласача у Србији, имају 84 посланика, а сви остали, који имају 261.848 тласача, имају 82 посланика!! Дакле, на скоро 80.000 гласача има опозиција“ више, него радикали, а има два посланика мање. (Са деснице: а тде су ваши окрузи). Ево да видите и по окрузима. Радикали, у окрузима имају 172.628 гласача, а имају 69 посланика, а сви остали имају 259.486 гласача, а имају 68 посланика: (Са деснице: то је са варошима.). Није са варошима, сви опозициони посланици по свима окрузима толико су добили без вароши.

Господо, да се осврнем сад на извештај вериФикационог одбора. У извештају вериФикационог одбора стоји једно лаконско тврђење, могло би се рећи, безазлено као јагње. Тамо стоји: да су сви избори правилни и да их треба примити као такве, поред великих, капиталних повреда и Устава и