Narodna skupština

4. МАЈА 1919. ГОДИНЕ

=

___ја сам дужан да се овде пред Народном Окуп= штнином одбраним (Жалор) од ових напада. Председник Вершфикационог Одбора, Драг.

т, Васић. — Молим вас, господо, да чујемо говорника. __мих. Р. Радивојевић. — Као н увек, такои

овога пута, ја сам се трудио, да оне примере, које сам увео ради потврде и мога говора пред Народном Скупштином што верније изневем, пи да на тај начин будем што објективнији у своме говору. да све што сам рекао, имам стварних података, стварних докава, и ко у њих не верује, нека иде тамо, где сом их ја прикушио, па ће се о томе уверити. (Са деснице: дакле ми да идемо у Ваљевски округ). Не, већ у Министарство Привреде.

__|. Томић каже, како сам ја навео јасан причер, да је у ваљевски округ за председника бирачког одбора отишло једно лице из другог округа, а нисам навео остала имена. На против, ја сам навео велики број људи, који су отишли у Ваљевски округ за председнике бирачког одбора а нису па тога округа. Са каквих је разлота-отишао Креста Радовановић у Ваљевски округ, ја нећу у то улазити, само тврдим, да је то несумњиво, била жеља владајуће странке да он оде тамо ње ради или своје користи ради. Он даље, каже, како сам ја паводно неке неправилности при изборима у вазевском округу.

Председник Верификационог Одбора, Драг. Tr. Васић. — Ша то је господине, читав говор а те исправка навода. Гледајте да скратите и да се задржите само на томе.

Мих. Р. Радивојевић. — И да ме је наротито заболело то, што смо ми у ваљевском округу подбапили. Ја остављам на страну то, да ли ме је баш то дирнуло пили не, али ја констатујем, да је ј ваљевском округу било корумпирано чиновникиштво, које је радило у корист владајуће странке, и да су чувари државних шума, учинили све, да

владајућа странка добије на изборима, већину.

Што се тиче Саве Стаменића, могу да кажом, да је он добар и познат човек, и као што је он кандилован, могао је бити кандидован и сваки други, па ипак да моја листа добије повољан број тласча.

Председник Верификалмионог Одбора Драт. т. Васић. — Молим вас госп,. посланиче задрсите се само на исправкама и личној одбрани. |

Мих. Радивојевић. — Ви са тога места морате бити правични. Кад сте ономе чевеку допустили да говори, онда морате и мени. Ја хоћу да се одбраним. Немојте допустити вашим људима, ла нас нападају, а нама недате да се бранимо. То није по закону што ви радите.

Председник Верификационог Одбора, Драт. т. Васић. — Изволите говорити господине посланиче, али само држите се закона, ја вам нећу сметати, ако ви будете у границама опредељеним кретали се. i

Мих, Р. Радивојевић. — Мени изгледа — не могу да тврдим, али ми изгледа — да г. Томић бранећи срез ваљевски, брани га због тога, што он има, тамо неку сечу шуме с Алексићом, и сви су тамо

ОТЕНОРРАФСКЕ ВЕЛЕШКЕ 1912.

; 25

чувари шума под њиховим надзором, те онда није ни чудо што су самосталци подбацили, могли су још и више подбацити, јер је тамо била читава војска од чувара шума на страни владиној.

Што се тиче Јанкићевића, ја сам га узео у одбрану, али нисам бранио никаква његова рђава дела. Ако је он и учинио какво недопуштено дело, он ипак за њега не може бити полицијски кажњон, већ само судски; међутим полицијска власт насрће овде на њега само за то, да би он дао оставку и због тога, што је он дао старијим радикалима мање куглица но самосталцима.

Даље је господин навео још једну нетачност.

Председник Верификаљционог Одбора, Драг. Т. Васић. — Молим вас, г. посланиче, ја ћу бити принуђен да према вама предувмем законске мере, ако се не будете ограничили само на личну одбрану и исправку,

Мих. Р. Радивојевић. — Не можете ви према мени употребити никакве мере зато, што сам ја на законском земљишту. Човек је мене оклеветао, и ја хоћу да одбијем ту клевету.

Председник Верификацтоног Одбора, Драт. т, Васић. — Ја не видим ту никакве клевете.

Мих. Р. Радивојевић. — Ја хоћу да одбијем оно што је он противу мене рекло, јер је клевета. То је исправка навода и одбрана. |

Господин Томић каже, како сам ја отишао у Тамнаву да се протурим за посланичког кандилата.

Председник Верификационог Одбора, Драт. т,. Васић. — Ја Вас извештавам, да ћу вам закратити реч, ако и даље наставите у том смислу. Водите рачуна о томе.

Мих. Р. Радивојевић. али пи Ви сте требали водити рачуна, мене клеветао.

Председник Вершфикационог Одбора, Драт. т, Васић. — Није Вас клеветао

Мих. Р. Радивојевић. Он је рекао како сам ја дошао у Тамнаву да се кандидујем; како је мој збор био лошије посећен од либералног и напредњачков збора пи како ми се то омакло. То, господо, није истина! Ја сам кандидован првог марта у Посавини, та је онда био збор у Тамнави. Кандидован сам у Посавини 1. јуна, а 4. јуна је био збор у Тамнави, Дакле навод Томићев је једна одвратна, лаж и једна клевета последње врсте. Нисам се ја натурао, него је народ сам чинио своје. Никад се ја нисам натурао. Ја сам дужан да то овде одбијем. Даље, он наводи, како сам ја рекао, да је извесан капетан у Тамнави неисправан. Он је неисправан, јер је издавао расписе, а међутим је тајно радио са Отеваном Николићем писаром преко ошштинских часника старијих радикала, да се што више куглица добије за владајућу странку. Дакле, његов распис је само једна маска и ништа више.

Даље, ми замера г. Томић што ништа нисам рекао за часнике у Посавини.

Нисам товорио о томе прво зато, што сам хтео да скратим свој говор, а друго зато, што је ту збиља полицијска власт, сем једног јединог писара, била на свом месту.

Ја водим рачуна, кад је он

4