Narodna skupština

суза ен

24 НАРОДНА ОКУПШТИНА. | 1. Радивојевић је даље навео притисак над пик општински требао доћи у апе због прављење = 919. Јеремијом Јанкићевићем председником општине – лажне 7; штије. И шта је било 2! Капетан самосталац, ; „7. попучанске. Он је казао да је тај човек кажња- — општипска управа самосталска и онда се то и онако : 012

ван неколико пута, али зашта је кажњаван, он је прећутао да каже.

Он је кажњаван зато што је његова судница обијена, којом је приликом покушавано да се обије и општинска каса, дакле зато, што није одржавао јавну сигурност у својој општини.

То су све господо, докази, да није било при= тиска у општини попучапској. Да нису радикали вршили притисак доказ је што су они добили 87 куглица а самосталци 123 куглице.

Затим је г. Радивојевић узео срез подгорски па је казао шта се у општини осладићској и осечанској радило. Међутим зна се да је срез подторски радикална вандеја (Михаило Ђорђевић упада у реч). Ја вам г. Ђорђевићу не спорим кад се при лике измене онда ће се радикална вандеја 1оништити, а ви створите да се прилике измене. (рез подгорски радикални је срев и сва набацивања да је власт вршила притисак могу изостати,

Што је најлепше, г. Радивојевић криви полицију тамнавског среза да је она крива што су са= мосталци у том среву мало куглица добили, наводећи како се сва полиција размилила кад је био самосталски збор једног и истог дана када п либерални са напредњачким.

Полиција тамнавска није ни мрднула. Тога капетана не познајем, њему одајем част и признање зато, што је пред изборе издао наредбу п полицијским чиновницима и писарима оваке садржине; „Росподо, ни један у срез не сме отићи без мога знања, ни једног човека из среза не смете примити а да ја то не знам“. Је ли, то, господо, притисак Тај човек не припада радикалној странци, и ја му за то извјављујем благодарност, то је како сам сазнао социјалиста, и ја сам очекивао да ће га г. Кацлеровић и Лапчевић узети у одбрану. У осталом, узели га или не узели, мени је све једно а ја само то утврђујем да се зна. Друга је једна ствар заболела господина Радивојевића и самосталце, а то је што је либерални и напредњачки збор био већи од самосталскот, и кад је господин Радивојевић дошао да се кандидира у срез тамнавски, јер тамо има два кандидата, па видео да је либерални и напредњачки збор већи од самосталског, он се није ни кандидовао тамо, него је отишао у Посавину, самосталску вандеју, па се тамо кандидовао.

Као најкарактеристичније у овим погледима г, Радивојевића на слободу избора јесте то, што он за срев посавски нема ни једне речи којом би осудио полицију, нема ни једне речи којом би назначио да је тамо била корупција, реакција, притисак или ма шта друго, чиме би се спречавали слободни пзбори. А заштог дато што је у посавском срезу он био кандидат посланички, И кад је тако, онда дозволите да ја наведем један конкретан пример, који ће бити довољан да докаже да г. Радивојевић није био безпристрасан.

У посавском срезу има општина Кртинска, која је у рукама самосталаца. Та општинска управа у колико је могла радити, она је радила за самосталце пошто су сви часници самосталци. Али има друга једна ствар по којој је самосталски председ-

и овако растеже и гледа да се забашури. Још He-- -5H што: да је ово овако дозволите ми да вам кажем | 19%

један случај. Човек који ствари, отишао је у срез н молио капетана да му да објашњења на какав му је начин одузето то

је заинтересован у тој“ |0т

и.

имање, јер му је имање одузето на бесправан на- | чин а тапију су направили општински часници. MJ

Кад је дошао тамо капетан га прими, и кад га

није могао убедити да људи нису криви, онда му је у опалио два-три шамара. Ја то нисам видео, нисам |

о томе ништа знао, али кад сам дошао у Обреновац, један мој друг ми је испричао, да је тај човек био бијен.

Ја сам отишао тада у канцеларију, тде сам за- |

текао, капетана, који ме упита шта желим. Ја сам му одтоворио да сам дошао ради тога да ми он каже

= от | ВН

BT JI 317 гев0 ИБН #98

колико стоје у истини гласови пронети по чаршији,

да је он једном човеку опалио три шамара. Он се је чудно, како то може бити, кад је познат као врло добар човек, да је некога тукао, па је позвао коњичког жапдарма, и упитао га, да није он што год чуо г Наравно да је овај одговорио да није. Онда сам ја замолио капетана да зовне тота човека. Он га зовне и овај му у очи каже, да. му је ударио три шамара и да је он ћутао. Кад је то испричао, ја сам том човеку рекао да није никакав човек, кад је шамаре отрпио. Ето видите, због чега опадају самосталци у округу ваљевском. Дакле жорупција и шумари нису могли бити узрок опадању самосталаца, већ сам њихов рад. Ја сам из места тде су шуме, испод самог Медведника и ја то знам врло добро и пристајем да се одреди комисија из опозиције, па да се види да ли је одиста тамо тако као што се прпча или није,

Ја ћу свој говор да завршим, али ми дозволите да само још нешто кажем. Чујем да се у Окупшт непрестано помиње: корупција, корупција, па и сам г. Ива Џавићевић, кога ја јако поштујем и ценим, помиње корупцију, подмићивање, чашћавање итд. Ша лепо, господо, ако је тако онда треба сви да се сложимо па да видимо, одакле су те паре и ко те паре даје. Вама лежи на српу Орбија као и нама: ви сте Срби као и ми, и за то треба ла видимо сви заједно, да ли је и један марјаш дат из државне касе на те ствари. Тражимо, тосподо., да диспозициони Фонд разгледамо у тајној седници, па да видимо ко је узео новац и нашто је употребљен. Али дозволите ми ла напоменем да на тој вашој страни има и ботатих људи, да има и милионара и да је само у округу подринском атитацију дато 70 хиљада динара а у округу смедеревском 90 хиљада динара. То је сад ваша ствар, што сте дали, али међу нама речено и то је корупција. "Po Je зло, које треба да лечимо. Сложите се онда да та заједнички лечимо, а што се тиче народа српског, он је исправан.

Председник Верификационог Одбора Драт. Т. Васић, — Има реч г. Радивојевић ради личне одбране и исправке.

Ини

за

Мих. Р. Радивојевић. — Г. Томић не говори о овом предлогу, који је на дневном реду, већ је обишао исти и говорио само о мојој личности.

=ВЕ те

984 "“ нр а“ 059 -08 КОЛ ВА но

OTi(

=