Narodna skupština

4. МАЈА 1912. РОДИНЕ | 2

==

= i|

јем да странци извојују већину, није се чути јер радикалној странци ови избори били су: ти пл не бити. Вели се: били су слободни изри | Ша то је релативна ствар како ко схвата ободу избора, и како је онн у Влади схватају. e они схватају да је слобода избора само онда | нема убијених као што је прошлих избора било лександровцу, онда су релативно избори били убодни. јер Минићу је само мало окрзнута ва, а нападачи су само мало рањени; али, тодо, постоји друга једна пресија, то је мрцва| душе бирача. То мрцварење душе вршено Јо оних, који представљају државну власт горо тиетара па до пандура. Начелник Mavu0rabeepa авде г. Чеда А. Костић признао је да је као начел· Министарства, Правде дошао у пожаревачки нени завод да саслушава чуваре по некој тужбт, ојој је натлашено како управник казненог заia не да чуварима да се слободно опредељују а слободно гласају. Ако ко Бога зна, замите једну модерно уређену земљу, замислите Франку, да ли би у њој начелник Министарстве Правде овао и питао пандуре: како живите, шта раје и да ли вам ко смета да гласатег Како се · нас схвата тај узвишени положај тога вишег завног чиновника! Он и сам то признаје, а ја жим да он каже и то: ко је ту тужбу поднео, је ту тужбу потписао, из које је странке та ба потекла Ви кажете: Није државна власт пала! Назовите ви то како хоћете, али они јаци из Лратачева или другог места, који су тамо авили породице са четворо: петоро деце, па ли у Пожаревац да служе, свакако ће морати тчије да цене такав поступак једнога начелника, истарства и протумачиће то тако да морају да сају за владине кандидате ако желе да њихове одице имају код куће хлеба. И тако је п било. голонама двојних редова под командом једнога п има неколико звездица, они су дошли до бикор места и гласали су. Велите, да је начелник Министарства Правде тао тамо случајно. Добро, али откуд и та слупост: да на два дана пред изборе дође опет ожаревачки округ и инспектор из Министарства, трашњих Дела, г. Тодорић. Берификациони одбор каже да нису поднесени ази да су избори били неслободни. Па какве азе ви желите, господог У жалби човек каже: дим да је испектор Тодорић ишао у то и то D. да је ишао тамо и тамо. Зар је тешко прошти овај навод у жалбиг Зар је тешко добити вештења од Министра Унутрашњих Дела да је Тодорић доиста био тада тамог У жалби се ке: да је инспектор Тодорић ишао у Крепољин, 20 у Суводол, и још нека друга места и да се тамо с партијским људима састајао; то се мо· проверити, Г. Министар Унутрашњих Дела је овде, и ја ким да нам он каже, зашта је г. Тодорић 10 ишао 2 (Министар Унутралшњих Дела Марко ифковић : Рећи ћу вам то), Рећићу Вам и ја то. челник срески је био донео решење да се разпи самосталски председник општине у Осаници 0 што његов избор по нахођењу власти није ршен најправилнијим путем. Да би то ишло

креће се сада инспектор Министарства из Београда да- у то село носи решење министрово.

Министар треба да нам каже још нешто: треба да нам каже и то: да ли је Тодорић за овај свој пут наплатио и дијурну. Ја ћу Вам одмах рећи да ми је ово саопштио окружни начелник T. Миливојевић, према томе ако то није тачно он ме је обмануо.

Даље, ако државна власт није утицала на изборе онда како може г. Министар Унутрашњих Дела да нам објасни ово: да су срески начелници који су премештени из Пожаревца и који су вршили службу у својим срезовима, морали да дођу у Пожаревац па гласање." Ко њима даде ово осуство и чета радиг Једини је разлог да дођу и гласају за владиног кандидата. И кад је то осуство дато њима зашто тако није поступљепо и према опозиционим чиновницима. Њима, је речено да ће се њихова молба за осуство сматрати као оставка.

Тако у Пожаревац је долазио само ради гласања начелник среза грочанског г. Шика Будимировић. /Гласови: Он је либерал, он није гласао за владу). Оставте ви то, ја сам уверен да је он за владу гласао; иначе не би ни долазио у Пожаревац. Тако исто п помоћник економа из Врање долазио је у Пожаревац и тамо гласао.

(ем тота и сви полицијски чиновници, сви чувари, сви монополски контролорн употребљени су на службу владиној партији. Чак и они чиновници којима закон забрањује учешће у политици, дочекивали су министре, водили их на зборове и председавали зборовима дајући реч и министрима,

Јесу ли то појмови о поштовању закона 2

дакон је закон и ма како строг био он се мора вршити, Па како је поштовање закона показано с ваше стране, кад ваше министре, кад ваше прве људе, нпр. г. Пашића, дочекују п воде по округу учитељи и други државни чиповници којима закон забрањује учешће у политици. (Чује се: Је ли то демократскиг) Најпре закон, па онда све друго. Закон је закон и он се мора поштовати, па ма какав био.

Сем овога један порезник среза голубачког спроводи г. Џашића кроз округ. Не само то, он позива људе актом и с тим актом људи долазе на збор старијих радикала. У осталом о томе ћемо говорити у појединостима, али наглашавам да је позивао људе да престану пореском оделењу па их у 11 сати изводи на збор, тако да је ту било и напционалаца и напредњака и других партија, и дешавале су се такве сцене какве ви не желите да се више дешавају, бар He Tr. Николи Пашићу.

Онда, господо, је ли полицијска власт, је ли државна власт и је ли влада у опште вршила законе, кад је тако на разне начине мрцварила душе бирача 2 Не, напротив, полицијска власт је све чинила да се стави у службу влади, и да све мере употреби како би јој створила већину кварењем народа. — Ја сам имао прилике да говорим и са окружним начелником, који је свога министра свакако известио: а ја видим да ви такве капетане и даље држите у служби. Свакако као награду за извршене услуге при изборима. Није место да у Народној Окупштини читам оригинална писма у целини. Ваш окружни начелник послаће вам свакако аутен-

брже,