Narodna skupština

28 НАРОДНА ОБУПШТИНА.

с

тичан извештај. Ја ћу преко неких речи да пређем, али ћете ипак видети ко одржава законе и брине се о моралу ни породици у нашем народу. (Сретен Којић: Како си дошао до писма) Крађом r, Којићу ! Разговараћемо се о томе. (Граја).

Ваш капетан среза звишког пре тога је био као секретар нишког суда у комисији за ограничавање шума по Звижду. Тада је био у ствари један турски ата, који је волео да има харем. То је држање и такав живот продужио и данас. То се види из писма, која је писао једном општинеком деловођи, где каже: Гледај за петак ми спреми Вајку, Марту, Косану, Флору ит. д. Још вулгарни= јих израза има. (Граја).

Сад ћу да вам кажем, како је тај човек, који такве појмове има о породици, вери и моралу, вршио изборе. На дан избора у срезу звишком имали сте у свакој општини по једног практиканта, пореског помоћника, жандарма или шумара. То су Факта, господо. (Граја). Ја не могу то друкчије да доказујем нето анкетом, која ће то све извидети. У осталом о тим детаљима ја ћу имати прилике опет да товорим.

Даље, вели се, да на народ није вршен никакав притисак, никаква корупција итд. Господин Министар полиције може да нам каже, да ли је и кад издао наредбу за извршење закона о таксама у погледу воденица на Сави, Морави и Лунаву; да ли да се оне таксе наплаћују или не наплаћујуг Господин Министар полиције може нам порећи, да ли је ту наредбу издао или није. А ја вам тврдим, господо, да је пред изборе нарочито товорено дуж Мораве, Саве и Дунава, да тај закоп и не постоји! Чак су се грађани позивали на ауторитет г. Настаса Петровића, да је он казао да нема од тога ништа. Међутим може ли да нам каже т. Министар да пре 4—5 дана није почела да се наплаћује казнена такса од 8—4000 динара за невршење тога законаг Дакле по цену тажења закона чине се изборна обећања од стране владе. Капетани не би свакако могли чинити таква обећања да нису имали наређење одозго. Изгледа. да је тај закон требао г. СОтојану Протићу само да се дође до пара; па онда по оној изреци: прнац је свршио своју улогу, црнац може ићи, и бирачи после избора нека плаћају таксу и казиу за воденице, јер су куглице дали.

Али сад кад је реч о моралу који је показала, радикална странка приликом овога избора ја могу да кажем само ово: да жалим да збиља некада јака и моћна радикална странка губи из вида биће и задатак државе; она руши основе државе оваквим радом. Постала је права анархија, кметови не вермају капетане, капетани Министре а Министри никога. Доказ зато биће у овим клупама што ћете идућих избора видети у Скупштини само чуваре шума.

500” TOTa господо, тражићу да Скупштина одреди анкету да она извиди шта ова влада ради како она упућује свота Министра да се саветује са бирачима код коњушнице љубичевске. Тражим и радим да се одузме влади могућност да и даље руши државу.

Председник Веришфикационог Одбора, Драт. Т. Васић. — Има реч г. Михаило Јовановић,

a | ~

Мих. Јовановић. — Господо, поводом иу Ш треса извештаја Верификационог Одбора о избјен рима народних посланика сматрам за дужност | то

узмем учашћа у начелној дебати и кажем некрон лико речи, i

Ја сам пажљиво саслушао товоре појединих опро 7} зиционих посланика и из њих увидео да све оно ши он код' опозиције постоји, она то пришива радикални 1: странци а оно што је радила радикална стран нинит за време избора, опозиција жели да докаже ан 8 је то тако она радила.

Опозициони посланици наводили су у свој ону товорима, како је радикална влада намештањенет полицијских чиновника у циљу да радикална стравуто ка добије већину. Ко хоће пажљиво да прочи нРоб статистику полицијског чиновништва, мање од полоп/ радикално је а више од пола опозиционо. |

Исто тако, ко хоће да се увери нека узме „Opnc oni Новине“ у којима је објављен распоред о постављено а председника бирачких одбора и нека пажљиво прди о тледа имена њихова, па ће доћи до закључка ј 5: је Државни Одбор одредио више председника 60 57 рачког одбора из опозиције, него ли присталиннт.а1 владиних из радикалне странке. За докав тога, ; „57 ћу се позвати само на два факта. У округу вранеце ском срезу пчињском било је од 22 председнинниг. бирачких одбора цигло три радикална председникиннг а у срезу лесковачком где има 21 општина било ои само пет председника бирачких одбора радикалан; а сви су остали опозиционари,

Ја сам на свима конференцијама и зборовимтао товорио и говорићу: да радикална странка не траже поверење помоћу полиције и на оне начине како 0ла то опозиција представила. За доказ тога ја се шеп 5" зивам на политичке противнике, који су то чуле

из мојих уста. да доказ тога, служи то, што _ от полиција због мога оваког држања увек би противна мојим кандидацијама за нарбдног послаг.

ника, а колико вреди то што је се полиција проти мене бунила, види се по томе, што сам ја и рани. биран у три маха за народног посланика, па миј народ и на овим изборима ценећи мој пи радикале ах владе рад поклонио своје новерење, али много вити нето на прошла три избора, баш противу воље пол = лиције, коју опозиција овако жучно напада. Ми смиз и! господо говорили, радили и радићемо и даље алке не помоћу полицијског чиновништва, већ добриниое радом а и ви пођите другим путем, па ћете добити народно поверење а оваквим путем опозиције неће ни 5 бити. Ја вас уверавам а то и ви знате да које нн 5 влади он се троши и радикалну странку заменићу на влади друга странка, а то ће бити опоз: странка само она, која својим радом локаже ле заслужује народно поверење, радећи онако какиви интереси земље диктују.

Даље су говорници из опозиције говорили какнен је чиновницима лавато осуство., Да тога није бил код радикалне странке и њене владе већ код опоио : зиције, ја ћу навести један конкретан случај којјог ће служити опозицији на поругу. Један врло здрав потпуно физички здрав човек учитељ на варљит начин добије уверење на основу кога је добио гадиннико дана осуства. Он је после лобивеног осуства поли нео молбу и добио је једно место у једном ново!