Narodna skupština

4. МАЈА 1912. ГОДИНЕ 29

| чаном заводу са 2400 динара годишње плате па

злоупотребљујући доброту отишао је у агитацију и алитовао је противу свота Министра Шросвете који му је дао осуство а школа је зврјала празна коме _је разуме се и плата текла а и сада тече.

Даље, господо, опозициони су посланици наво-

_ дили и то, како су поткупљивани гласачи и како се просипало пиће, Они нису могли навести ни један случај него су само говорили по оној народној изреци: провела казала“ и „жив ми Тодор да се чује говор“. Тосподо, ја нећу именовати пријатеља и друга на вашој страни, коме је сада интабулисано имање због тога што је просуо пиће на дан избора, а ви, тосподо, из опозиције изволите именовати и једну општину у срезу лесковачком или у округу врањском, где је просуто шиће, ја вам стојим на биљеви, и ако то докажете, ја ћу дати оставку на посланички мандат. Опозициони посланици про сули су силно пиће, откуда те паре на изборну борбу ја не могу да кажем, али свет се чуди H товори да ту има некаква рука, која то плаћа на штету земље Србије.

Шоред тога, господо, наводило се, како су кметови вршили пресију над гласачима. Колико кметови вреде у народу доказ је тај, што су општине у срезу лесковачком, које су биле у рукама радикала, дале скоро исти број гласача радикалима колико и опозицији. Ја ћу вам за доказ навести један случај. У општини трњанској срезу лесковачком социјалисти су добили 90 куглица ми радикали 204, а тако рећи приближан Opoj добила је и опозиција. Исти је тај случај био у отиптини в. копашничкој што је то један јак доказ да су ови избори били потпуно слободни.

Где год су били опозициони кметови на општинској управи нису бирали срества у борби тако да је за нас радикале настала гора реакција него ли онда, кад су народни посланици бирани раније преко повереника.

Као што се види опозиција подмеће радикалној странци оно што код нас постоји и она хоће да присваја оно чиме се служи радикална странка.

Да није било пресија и насиља у изборној борби и да се сваки решио по својој вољи да гласа најбољи је доказ то, што два активна Министра у

округу београдском и смедеревском као носноци листе. нису могли да извуку ни своје главе као носиоци листа и могли бити изабрати ва народне посланике а ви са те стране причате како је влада, помоћу полиције вршила ово и оно, да би добила

већину у Окупштини,

Поред све овако срамне и жалосне атитације, сваки се може уверити, како је радикална странка добила народним поверењем «чећину којом може управљати земљом поред све своје велике 70.19 ранције.

Оволико сам сматрао за дужност да за сад у овој начелној дебати као народни посланик из народа кажем, задржавајући право да се у специјалној дебати опширније о томе разговорамо ако. то опозиција буде изазвала, па ће се тек онда права слика опозициона видети.

Председник Верификационог Одбора, Драт.

т, Васић. — Има реч г. Миханло Ђорђевић. Мих. Ђорђевић. — Молим вас г. председниче доцкан је.

Председник Верификационог Одбора, Драг. т, Васић. — Господо, после подне нећемо имати седницу, могли би још радити. (Гласови: доцкан је, прошло је већ подне).

Посподо, ја ово чиним због тога, што НЕ да омотућим свакоме посланику да каже своју реч. Међутим ја нисам и наишао код вас на онај одзив какав је требало, кад сам сузбијао излишне говоре који немају везе са предметом него стетражили да се говори по читав сат о сасвим излишним стварима које немају никакве везе са предметом. А то је од штете и по време и по ваше право да говорите које вам се тиме одузима. (Димитрије Машић: По пословнику се држе седнице до једнога сата, ви можете заказати седницу за 4 сата после

_ подне). Немојте ме учити о пословнику, ја хоћу да

омотућим сваком посланику да узме учешћа у овој дебати.

Ја вас молим да водите рачуна о времену које имамо на расположење.

Ову седницу закључујем а другу заказујем за сутра у 5 часова пре подне са истим дневним редом.

Седница је закључена у 1 час по подне.

Видео секретар,

Благоје М. Илић.